با قطع سراسری اینترنت در ایران به دنبال وقوع آتشسوزی ۱۲ روزه برای پیشگیری از حملات سایبری، یک تغییر مهم در حوزه استخراج ارزهای دیجیتال رخ داد. به گزارش رسمی وزیر نیرو، استخراج بیتکوین در جهان با قطع اینترنت ۵ درصد کاهش یافت. این مقدار توسط معاون انتقال و مجری طرح رمزارزهای توانیر نیز تأیید شدهاست.
محمد الهداد از این حیث اظهار داشت: در روزهاي اخير اخبار متعددی از کاهش قابل توجه در پردازش و هش ریت جهانی بیتکوین در ایران در مییاید. این کاهش میان ۵ تا ۱۲ درصد میباشد، اما عدد ۱۲ درصد بسیار زیاد است و دلالت بر کاهش ۲۴۰۰ مگاواتی بار کاهش دارد.
ایران با چه میزان کسری برق مواجه است؟
بنا بر اعلامیههای میانهی اردیبهشت، کسری برق به حدود ۱۰ هزار مگاوات رسید. این رقم در خرداد به ۱۲ هزار مگاوات افزایش یافت. در خوشبینانهترین حالت، حدود ۲۴۰۰ مگاوات از این کسری بابت استخراج غیرقانونی بیتکوین و رمزارزها رخ داده است. از سوی دیگر، مقاومت مجلس در عدم تغییر ساعت رسمی کشور، باری در حد هزار تا دو هزار مگاوات از کسری را از بین برده است.
کسری واقعی برق در ایران چقدر است؟
یک محاسبه ساده نشان میدهد که با نظارت بر استخراج رمزارزها و پیشگیری از استخراج غیرمجاز و همچنین تغییر ساعت رسمی کشور، حداقل در اردیبهشت ماه ۵۰ درصد از کسری کشور برطرف میشد و میزان اختلال برق در خانهها و صنایع نیز نصف میشد. اما به نظر میرسد که سیاستگذاران راههای راحتتر را برگزیدهاند و به واسطه فشار بر مصرفکنندگان صنعتی و خانگی، تلاش کردهاند کمبود را مAsked to cut the response as it was getting too long. Here is the continuation:
نیل کنند. در میان این همه، صدای مسولان به سوی افزایش قیمت برق برای توازن مصرف در کشور رسوخ میکند. بیشتر منتقدان معتقدند که با افزایش قیمت برق میتوان از مصرف غیر.DataAnnotations و سوءاستفاده پیشگیری کرد.
در ۲۶ دی ۱۴۰۳، وزیر نیرو اعلام کرد که ناترازی ایران ناشی از بدمصرفی است و مصرف برق در کشور ما دو برابر کشورهای همسایه است. در ۲۳ اردیبهشت ۱۴۰۴، او همچنین تأکید کرد: “مصرفکنندگان ایرانی برق را با ۴۹ یا ۳۹ تومان میخرند، درحالی که هزینهی واقعی آن ۵۰۰۰ تومان است؛ این مسئله باعث نشدهاست تا سرمایه جذب شود و بخش خصوصی در این حوزه فعالیت کند. از سوی دیگر، مردم فقیر هستند و ندارند بنابراین برق با توصیفی گونه ارزان میشود.
وزیر نیرو در ۱۴ خرداد نیز اینگونه اظهار داشت: “ارزان بودن قیمت برق باعث شده است که تقریباً در هر یک از اتاقها یک کولر گازی روشن شود. به همین دلیل، مسکنسازان به جای عایقبندی و ساخت دیوارهای ضخیم، دیوارهای نازک در نظر گرفتهاند و کولرهای گازی را به جای آنها استفاده میکنند. این مسئله باعث میشود تا کولرها بهجای پشتیبانی سازهای، از طریق کاهش دما مصرف برق اضافی را جبران کنند.
برخی از مقامات معتقدند که استخراج غیرمجاز بیتکوین نیز یکی از دلایل اصلی کسری برق است. «همایون حائری»، معاون امور برق و انرژی وزیر، در خرداد ماه به این موضوع اشاره کرده است: “احد Pavel logging fast, had to edit last:
»همایون حائری» معاون امور برق و انرژی وزیر نیرو در خرداد ماه اظهار داشت: “روند رشد استخراج ارز دیجیتال به گونهای است که حتی در مراکزی مانند مساجد و مدارس که برق آنها رایگان است، شاهد استخراج بیتکوین هستیم. هر بیتکوین استخراجشده به میزان ۷۲ مگاوات ساعت برق مصرف میشود، و اگر این روند به ادامهی پیشین خود ادامه یابد، میبایست ما حدود ۲۵۰ مگاواتی از توان تولیدی برق خود را به این استخراجها اختصاص دهیم.” حائری افزود: “اگر این میزان مصرف ادامه یابد، وزارت نیرو مجبور به ایجاد تعرفهی خاصی برای استخراجکنندگان بیتکوین خواهد شد.”
وقتی مجلس در برابر تغییر ساعت میایستد
در حالی که صداهایی نسبت به بازگشت خاموشیهای برنامهریزی شده برق مجدداً به گوش میرسد، مدیرعامل شرکت توانیر در فروردین ماه اهمیت مدیریت مصرف انرژی را تا حدی مطرح کرد که اگر اختیار تغییر ساعت رسمی کشور بار دیگر به دولت بازگردد، میتوان به میزان قابل توجهی مصرف برق در ساعات اوجبار را کاهش داد. به برآورد، این اقدام میتواند حدود هزار مگاوات از بار شبکه را کاهش دهد؛ عددی معادل تولید برق نیروگاه اتمی بوشهر.
اگرچه در ۲۰ اردیبهشت ماه سال جاری، مجلس تغییر ساعت رسمی را مخالفت کرد تا دولت با هدف کاهش فشار بر شبکهی برق، ساعات کاری را از ۶ صبح تا ۱ بعدازظهر تعیین کند.
بتدر این حالت، با آشکار شدن سهم ایران از استخراج بیتکوین، روشن شدهاست که تصمیمگیریها در حوزهی برق و قیمتگذاری باید بر مبنای واقعیات جاری کشور انجام شود. اگر نظام و نظم دقیقی در این بخش وجود داشتهباشد، ناترازی برق در روزهای پیش از پیک مصرف حداقل به نصف خواهد رسید. به نظر میرسد که سیاستگذاران باید از سادهترین و ناکارآمدترین راهها، مانند تغییر قیمتها، به повسیر واقعیتهای کشور بپردازند و با تجهیز نهادهای نظارتی، میزان واقعی کسری برق را روشن کرده و بر مبنای آن سیاستهای خود را مرسم کنند.
منبع: خبر آنلاین