به گزارش خبرگزاری‌های مختلف، تصمیم ایران برای تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی (IAEA) که با ابلاغ رسمی رئیس‌جمهوری به اجرا درآمده، موجب توجه وسیع رسانه‌های بین‌المللی شده است. خبرگزاری آسوشیتدپرس ذکر کرده است که رئیس‌جمهور ایران، پس از حملات هوایی آمریکا و اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای کشور، به تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دستور رساند. این خبرگزاری نیز اشاره کرده است که بازرسان آژانس همچنان در ایران حضور دارند و از حکومت ایران اخطاری برای خروج دریافت نکرده‌اند.

رویترز نیز گزارش داده است که رئیس‌جمهور ایران، قانونی که هفته گذشته توسط مجلس تصویب شد، برای تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی مطرح کرده است. طبق این گزارش، ایران آژانس را به جانبداری نسبت به کشورهای غربی و زمینه‌سازی برای حملات هوایی اسرائیل متهم کرده است.

خبرگزاری فرانسه نیز به تصمیم ایران نسبت به قطع همکاری با دیده‌بان‌های هسته‌ای سازمان ملل اشاره کرده و تأکید کرده است که حملات بی‌سابقه اسرائیل و آمریکا به تاسیسات هسته‌ای ایران، تنش‌ها را بین تهران و آژانس بین‌المللی انرژی اتمی تشدید کرده است. این خبرگزاری به درگیری ۱۲ روزه بین ایران و اسرائیل و حضور پیشین بازرسان آژانس در تاسیسات هسته‌ای ایران اشاره داشته است.

مجلس شورای اسلامی در چهارشنبه گذشته (۴ تیرماه) با ۲۲۱ رأی موافق از مجموع ۲۲۳ نماینده حاضر، طرح التزام دولت به تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را تصویب کرد. طبق این قانون، دولت موظف است تا زمان رسیدگی به شروط مشخص شده، همکاری‌های خود با آژانس را متوقف سازد. از موارد مهم این قانون می‌توان به ممنوعیت ورود بازرسین آژانس، توقف نصب دوربین‌های پادمانی و فراپادمانی، و خودداری از ارسال گزارش‌های فعالیت‌های هسته‌ای به این نهاد اشاره کرد.

این قانون بر پایه ماده ۶۰ کنوانسیون وین ۱۹۶۹ درباره حقوق معاهدات، که می‌گوید در صورت نقض تعهدات از سوی طرف مقابل، کشور متعاهد می‌تواند اجرای توافق را موقتاً تعلیق کند، تنظیم شده است. شورای نگهبان نیز ارابه این قانون را فاقد خلافی با موارد شرع و قانون اساسی اعلام کرده است. امروز (چهارشنبه ۱۱ تیرماه)، رئیس‌جمهور ایران این قانون را به سازمان انرژی اتمی، شورای عالی امنیت ملی و وزارت امور خارجه ابلاغ کرده است.

منبع: ایرنا

توسط jahankhabari.ir