به گزارش روزنامه بریتانیایی تایمز، «جمعیت اهلبیت» اسکاتلند در ۱۰ سال گذشته در چارچوب برنامههایی از قبیل کمک به مسلمانان در «کاهش انتشار کربن در حوزههای انرژی، پسماند و مواد غذایی» و همچنین ترویج فعالیتهایی چون «بازیافت خلاقانه، کاشت مواد غذایی، آشپزی پایدار و کارگاههای آموزشی تعاملی درباره تغییرات اقلیمی» از دولت این کشور کمک مالی دریافت کرده است.
روزنامه تایمز همچنین به اطلاعاتی دستیافته که نشان میدهد که این مرکز اسلامی پس از کشته شدن ابراهیم رئيسی، رئیسجمهوری پیشین ایران در سانحه سقوط هلیکوپتر، برای او و همراهانش مراسم یادبود برگزار کرده است.
این درحالی است که کمیته اطلاعات و امنیت پارلمان بریتانیا اخیرا هشدار داده است که «مراکز فرهنگی و آموزشی تحت حمایت ایران برای ترویج ایدئولوژی خشونتآمیز و افراطی» استفاده شدهاند.
سخنگوی این کمیته پس از اطلاع از فعالیتهای «جمعیت اهل بیت اسکاتلند» گفت: «ما از نهادهای اطلاعاتی و دولت انتظار داریم که تهدیدهای بالقوهی جاسوسی و مداخله از سوی نهادهای وابسته به دولت ایران را دستکم نگیرند.»
در ویدیویی که از داخل ساختمان این مرکز اسلامی ضبط شده و به دست روزنامه تایمز رسیده، بنرهایی با مضمون سوگواری برای ابراهیم رئیسی و حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه او و دیگر افراد کشته شده در سانحه سقوط هلیکوپتر مشاهده میشوند.
تایمز پیشتر نیز در گزارشی اعلام کرده بود که مرکز اسلامی «المهدی»، مستقر در گلاسگو، پایتخت اسکاتلند به عنوان محل اخذ رای در انتخابات ریاستجمهوری ایران مورد استفاده قرار گرفته است. مرکز خیریهای واقع در این مرکز اسلامی نیز بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۰ در چارچوب تامین پروژههای «زیستمحیطی» بیش از ۳۷۰ هزار پوند از دولت اسکاتلند کمک مالی دریافت کرده بود.
به گزارش تایمز، «جمعیت اهل بیت اسکاتلند» هم بین سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۲ و در دوران فعالیت نیکلا استورجن به عنوان وزیر اول اسکاتلند در مجموع ۴۲۰ هزار پوند کمک مالی از «صندوق چالش تغییرات اقلیمی» دریافت کرده است.
اندرو بوئی، نماینده حزب محافظهکار در پارلمان بریتانیا و وزیر امور اسکاتلند در دولت سایه، خواستار تحقیق درباره این مرکز شد و از جان سوئینی، وزیر اول فعلی اسکاتلند خواست توضیح دهد که این مبالغ چگونه از مالیات مردم هزینه شدهاند.
آقای بوئی گفت: «من انتظار دارم دولت بریتانیا و نهادهای امنیتی، همراه با مقامهای اسکاتلند واکنشی قاطع نشان دهند.»
مراسم یادبود ابراهیم رئیسی به ابتکار عزام محمد، مدیر «جمعیت اهل بیت اسکاتلند» و معاون شورای مسلمانان این کشور برگزار شد.
آقای محمد ریاست کنفرانس «صلح و وحدت» را که در سال ۲۰۱۳ در ورزشگاه «سلتیک پارک» برگزار و از تلویزیون دولتی ایران پخش شد، بر عهده داشت. این رویداد با حضور محسن اراکی، از اعضای مجلس خبرگان و مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی ایران، الکس سموند، وزیر اول وقت اسکاتلند، نیکلا استورجن، جانشین او و انس سرور، رهبر پاکستانیتبار حزب کارگر اسکاتلند برگزار شد.
عزام محمد دو سال بعد به همراه آقای سموند به تهران سفر کرد. الکس سموند که در آن زمان سخنگوی امور بینالملل حزب ملی اسکاتلند بود، پس از بازگشت از این سفر گفت: «ما با طیف وسیعی از وزیران و نمایندگان بلندپایه دولت ایران از جمله محمدجواد ظریف، وزیر خارجه و علی لاریجانی، رئیس مجلس دیدار کردیم.»
خانم استورجن پس از آنکه به عنوان وزیر اول اسکاتلند انتخاب شد، آقای محمد را «دوست بسیار عزیز» خواند و گفت که او مظهر «اصول صلح و وحدت» است.
آقای محمد در سال ۲۰۱۸ در «همایش جهانی همبستگی با فلسطین» در بیروت که با سخنرانی اسماعیل هنیه، رهبر وقت حماس و حضور نمایندگانی از حزبالله لبنان برگزار شد، شرکت کرد.
خانم استورجن در سال ۲۰۱۹ از حضور در «مراسم وحدت» که به ابتکار «جمعیت اهل بیت اسکاتلند» برگزار شد، انصراف داد. دلیل انصراف وزیر اول وقت اسکاتلند، انتشار گزارشهایی مبنی بر این بود که محمد شمالی، روحانی ایرانی مقیم بریتانیا، ازدواج همجنسگرایان را به برقراری رابطه جنسی با حیوانات تشبیه کرده بود.
سخنگوی خانم استورجن گفت: «تعهد نیکلا به اینکه اسکاتلند کشوری استقبالکننده و فراگیر برای همگان، صرفنظر از پیشینه، فرهنگ، دین یا گرایش جنسی باشد، به همان میزان روشن است که حمایت او از ترویج صلح و وحدت در سطح جهانی. نیکلا قاطعانه سرکوب، خشونت و نقض سیستماتیک حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی ایران را محکوم میکند.»
هیچ مدرکی وجود ندارد که نیکلا استورجن، الکس سموند و یا انس سرور از ارتباط «جمعیت اهل بیت اسکاتلند» یا رویدادها و نمایندگان آن با دولت ایران مطلع باشند.
«مجمع جهانی اهل بیت» در سال ۱۹۹۰ با هدف «احیای معارف اصیل اسلامی» در ایران تاسیس شد.
پارلمان کانادا در سال ۲۰۱۹ شعبه مجمع جهانی اهل بیت در این کشور را به «تسهیل در گسترش ایدئولوژی انقلابی جمهوری اسلامی ایران در کانادا» متهم و وضعیت «خیریه» آن را لغو کرد.
دولت اسکاتلند طی بیانیهای اعلام کرد: «جمعیت اهل بیت اسکاتلند تا سال ۲۰۲۲ از بودجه چالش اقلیمی برای حمایت از جوامع خاورمیانهای گلاسگو در زمینه کاهش انتشار کربن و اقدام در برابر تغییرات اقلیمی بهرهمند شد. تمامی درخواستها مورد بررسی دقیق قرار گرفته و بر اجرای آنها نظارت شده تا اهداف تعیینشده محقق شوند.»
سفارت ایران در لندن ادعاهای مطرحشده از سوی کمیته اطلاعات و امنیت پارلمان بریتانیا را «بیاساس» و «با انگیزه سیاسی» دانست.
سخنگوی این سفارتخانه گفت: «ادعای اینکه ایران در اعمال خشونت فیزیکی، جاسوسی یا حملات سایبری در خاک بریتانیا یا علیه منافع آن مشارکت دارد یا از آن حمایت میکند، بهکلی رد میشود. چنین اتهاماتی نه تنها افتراآمیز بلکه خطرناک هستند، چرا که به تنشهای غیرضروری دامن میزنند و هنجارهای دیپلماتیک را تضعیف میکنند.»
سخنگوی دولت بریتانیا گفت: «سیاست دیرینه ما این است که درباره موارد یا سازمانهای خاص اظهارنظر نمیکنیم. با این حال، ما همچنان اقدامات قاطعی برای پاسخگو کردن رژیم ایران اتخاذ میکنیم. از اول ژوئیه، طرح ثبت نفوذ خارجی اجرایی شده و ایران در رده تشدیدشده این طرح قرار دارد. هر فردی که از سوی دولت ایران در بریتانیا هدایت شود، اکنون باید در این طرح ثبتنام کند، در غیر اینصورت با پیگرد قانونی مواجه خواهد شد.»
او افزود: «به طور کلی، ما هر سازمان یا فعالیتی را که در پی تضعیف ساختار دموکراتیک کشور باشد، غیرقابلقبول میدانیم و بهطور مستمر با طیف وسیعی از شرکا باری حفظ امنیت جوامع بریتانیا همکاری میکنیم.»
source