مهدی خورسند

مهدی خورسند، کارشناس مسائل بین‌الملل، در گفت‌وگو با ایکنا، با اشاره به سفر اخیر جولانی به باکو و قرارداد گازی اعلام‌شده در ظاهر این سفر، گفت: پشت این سفر هزاران حرف و حدیث و تحرکات مشکوک وجود دارد. برگزاری نشست چهارجانبه میان مقامات امنیتی ترکیه، رژیم صهیونیستی، جمهوری آذربایجان و نمایندگانی از دولت جدید سوریه را باید جدی گرفت و نباید نسبت به این تحولات بی‌تفاوت بود.

وی افزود: ما باید این واقعیت را بپذیریم که امروز رژیم صهیونیستی در اوج تلاش‌های خود برای ضربه‌زدن به منافع ملی جمهوری اسلامی ایران قرار دارد. شاهد بودیم که در جنگ دوازده‌روزه علاوه بر تهران؛ تبریز و استان آذربایجان شرقی، آماج حملات صهیونیستی قرار گرفتند.

این کارشناس مسائل بین‌الملل ادامه داد: رژیم صهیونیستی و برخی بازیگران منطقه‌ای طی سال‌های گذشته به‌شدت بر تحریکات قومی و ایجاد گسل‌های جمعیتی در آذربایجان تمرکز داشته‌اند. اگرچه در جنگ دوازده‌روزه اخیر نتوانستند به اهداف خود برسند اما به نظر می‌رسد که همان اهداف، به‌ویژه تجزیه ایران، از مسیرهای دیگری در حال پیگیری است.

زنگ خطر جدی برای مسئولان کشور

خورسند با اشاره به بی‌توجهی مسئولان نسبت به تحولات قفقاز جنوبی تصریح کرد: هشدارهایی که مطرح می‌کنیم، زنگ خطر جدی برای مسئولان کشور است. متأسفانه تاکنون واکنش مؤثر و حساسیت لازم از سوی دولت و دستگاه دیپلماسی نسبت به این تحولات دیده نشده است. اقدامات رئیس‌جمهور محترم ما در اجلاس اخیر اکو نیز برای بسیاری از ما راضی‌کننده نبود، زیرا انتظار داشتیم که ایشان همان‌طور که قبلاً نسبت به اقدامات جمهوری آذربایجان موضع گرفتند، در این نشست نیز پیگیری و تذکر جدی داشته باشند.

وی ادامه داد: برگزاری جلساتی در باکو که با محوریت رژیم صهیونیستی و احیای سناریوی سال ۲۰۲۰ «جنگ قره‌باغ» طراحی می‌شود، می‌تواند برای منافع جمهوری اسلامی ایران بسیار خطرناک باشد. در آن سناریو بخشی از گروه‌های تکفیری منطقه غرب آسیا به قفقاز جنوبی منتقل شدند و رژیم صهیونیستی در پس آن تحرکات قرار داشت. این بار نیز ممکن است همان پروژه دنبال شود.

خورسند اظهار کرد: احتمال دارد رژیم صهیونیستی و هم‌پیمانانش بخواهند با فشار، کریدور زنگزور در منطقه را ایجاد کنند و منافع ایران را هدف قرار دهند. بر این اساس پیشنهاداتی دارم که می‌تواند در مقابله با این سناریو مؤثر باشد.

وی گفت: نخست، باید همکاری‌های امنیتی و اقتصادی خود را با کشورهای همسو تعمیق ببخشیم. همچنین لازم است که به‌صورت علنی به روسیه هشدار دهیم. عدم اقدام جدی روسیه در بحران سوریه و در کودتایی که به تغییر حاکمیت در این کشور انجامید، حالا ممکن است تبعات خود را برای روسیه در قفقاز جنوبی داشته باشد. ما باید این زنگ خطر را دوباره برای روس‌ها به صدا درآوریم و تأکید کنیم که حضور گروه‌های تکفیری در منطقه برخلاف منافع ایران و روسیه است.

ضعف‌های موجود در حوزه رسانه‌ای

این کارشناس با بیان اینکه حضور اطلاعاتی و امنیتی ایران در منطقه باید تقویت شود، افزود: راه‌اندازی یک کنسولگری در استان سیونیک ارمنستان یا اعزام مستشاران نظامی در سطح محدود، نمی‌تواند منافع راهبردی ما را در منطقه تأمین کند. 

وی همچنین به ضعف‌های موجود در حوزه رسانه‌ای اشاره کرد و گفت: متأسفانه در حوزه رسانه و اطلاع‌رسانی ضعف داریم. از کارشناسان منطقه‌ای می‌خواهم حضور فعال‌تری داشته باشند و این هشدارها را با صدای بلندتری به مسئولان منتقل کنند.

خورسند در پایان اظهار کرد: توسعه زیرساخت‌های اقتصادی و امنیتی در شمال‌غرب کشور باید در اولویت قرار گیرد. از جمله تکمیل کریدور شمال-جنوب در داخل خاک ارمنستان که خوشبختانه چندین شرکت ایرانی در آن مشغول فعالیت هستند. تأکید می‌کنم که این مسیرهای زیرساختی و راهبردی می‌تواند از منافع ملی ما صیانت کند. تمام مواردی که اشاره کردم، برای تقویت امنیت کشور در برابر تهدیدات رو به گسترش در قفقاز جنوبی است. من خطر بروز یک تنش جدید در این منطقه را بسیار جدی می‌دانم و امیدوارم تصمیمات لازم در این زمینه اتخاذ شود.

انتهای پیام

source

توسط jahankhabari.ir