نگارش از&nbspیورونیوز فارسی

تاریخ انتشار
به روز شده در


آگهی

در ادامه این مطلب آمده است: طی تنها چند روز، جنگنده‌های F-35، F-15 و F-16 اسرائیل میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری ایران در برنامه موشکی و هسته‌ای را، که طی دهه‌ها انباشته شده بود از بین بردند.

در پی این موفقیت نظامی، برخی مقامات ارشد دفاعی اسرائیل خواستار افزایش تعداد این جنگنده‌ها برای آینده نزدیک و بلندمدت شده‌اند. اما تحقق این هدف ممکن است با واقعیت تلخ تورم جهانی و افزایش هزینه‌ها روبه‌رو شود.

کاهش خرید جنگنده‌های F-35 در آمریکا

تنها یک روز پیش از آغاز جنگ ایران و اسرائیل، پنتاگون اعلام کرد که درخواستی که پیش‌تر برای خرید ۴۸ فروند F-35 از کنگره آمریکا ارائه کرده بود را به ۲۴ فروند کاهش داده است.

نیروی هوایی آمریکا قصد دارد ۳.۵ میلیارد دلار برای خرید F-35 اختصاص دهد و ۵۳۱ میلیون دلار دیگر نیز برای تأمین پیشاپیش قطعات آن در نظر بگیرد. پنتاگون همچنین سفارش خود برای نسخه دریایی این جنگنده برای ناوهای هواپیمابر را کاهش داده و سهم تفنگداران دریایی نیز با کاهش روبه‌رو خواهد شد.

تورم جهانی، بازار داغ تسلیحات و نرخ ارز، کشورهای دیگر را نیز با مشکل افزایش هزینه خرید این جنگنده مواجه کرده است. برای نمونه، به‌نوشته اندرو لیتام در ژورنال امنیت ملی، برآوردها نشان می‌دهد که پروژه خرید F-35 در کانادا تقریباً ۵۰ درصد بیشتر از برآورد اولیه هزینه خواهد داشت؛ از ۱۹ میلیارد دلار کانادا به ۲۷.۷ میلیارد دلار، یعنی افزایش ۸.۷ میلیارد دلاری.

تأثیر بر خریدهای آتی اسرائیل

با این‌حال، به‌گفته منابعی که با روزنامه جروزالم پست گفت‌وگو کرده‌اند، قرارداد اسرائیل برای خرید ۲۵ فروند جدید از جنگنده‌های F-35 (که تعداد این ناوگان را به ۷۵ فروند می‌رساند) تحت تأثیر تورم قرار نخواهد گرفت. این جنگنده‌ها قرار است از سال ۲۰۲۷ یا ۲۰۲۸ به‌تدریج (سه تا پنج فروند در سال) تحویل داده شوند. این قرارداد حدود ۳ میلیارد دلار ارزش دارد و از محل کمک نظامی خارجی ایالات متحده (FMF) تأمین می‌شود.

علت اصلی عدم تأثیر تورم این است که مفاد کلیدی این قرارداد در سال ۲۰۲۳ به امضا رسیده و قیمت‌ها در آن تثبیت شده‌اند. این در حالی است که کشورهایی مانند یونان یا رومانی که قراردادهای مشابه را دیرتر امضا کرده‌اند ممکن است با قیمت‌های متفاوتی روبه‌رو شوند.

همچنین منابع یادآوری کرده‌اند که خرید جنگنده‌ها از طریق قرارداد دولتی میان واشنگتن و تل‌آویو انجام می‌شود، نه صرفاً از شرکت لاکهید مارتین. به‌همین دلیل، احتمال لغو این قراردادها از سوی اسرائیل بسیار پایین است.

آینده خریدهای نظامی؛ F-15 یا F-35 بیشتر؟

یکی از پرسش‌های مهم این است که آیا اسرائیل در آینده به‌دنبال خرید ۲۵ فروند دیگر F-35 (یعنی افزایش ناوگان به ۱۰۰ فروند) خواهد بود یا ترجیح خواهد داد به‌جای آن، سفارش بیشتری از جنگنده‌های F-15 EX شرکت بوئینگ بدهد.

برخی کارشناسان تأکید می‌کنند که توانایی رادارگریزی جنگنده F-35 نقش کلیدی در از کار انداختن سامانه‌های پیشرفته پدافندی ایران ــ مانند اس ۳۰۰ داشت. در حالی که برخی دیگر معتقدند F-15 EX، با وجود نداشتن قابلیت رادارگریزی، می‌تواند در حملات گسترده آینده مؤثرتر باشد.

قرارداد اولیه خرید F-15 EX نیز در سال ۲۰۲۳ امضا شده، اما برای نهایی شدن، اسرائیل باید اسناد بیشتری را امضا کند. تحویل این جنگنده‌ها بین سال‌های ۲۰۲۸ تا ۲۰۳۰ پیش‌بینی شده است.

به‌گفته شرکت بوئینگ، F-15 EX می‌تواند سنگین‌ترین تسلیحات را در بین جنگنده‌های هم‌رده خود حمل کند، از جمله موشک‌های مافوق صوت به طول ۶.۷ متر و وزن ۳,۱۷۵ کیلوگرم. نیروی هوایی اسرائیل در حال حاضر ۵۰ فروند از مدل‌های قدیمی F-15 و ۲۵ فروند مدل F-15I با قابلیت‌های بومی‌شده را در اختیار دارد.

مقامات نیروی هوایی اسرائیل از عملکرد F-15 در جنگ اخیر با ایران بسیار رضایت داشته‌اند؛ به‌ویژه در عملیات‌های بمباران گسترده. البته برای از بین بردن تهدیدهای پدافندی اولیه، همچنان نیاز به F-35 وجود داشت.

اسرائیل و مذاکره برای کمک نظامی جدید از آمریکا

در کنار موضوع خرید جنگنده‌ها، نکته کلیدی دیگر این است که تفاهم‌نامه فعلی کمک نظامی آمریکا به اسرائیل (MOU) در سال ۲۰۲۸ به پایان می‌رسد. انتظار می‌رود مذاکرات بر سر توافق ۱۰ ساله بعدی از اوایل ۲۰۲۶ آغاز شود.

به‌همین دلیل، برخی تحلیلگران احتمال می‌دهند که شایعات اخیر درباره خرید یا لغو F-35 ممکن است بخشی از تاکتیک‌های مذاکراتی اسرائیل برای گرفتن امتیازات بیشتر، افزودن تجهیزات خاص به جنگنده‌ها یا چانه‌زنی در خریدهای دیگر باشد؛ از جمله هواپیماهای سوخت‌رسان KC-46 که اسرائیل مدت‌هاست قصد خرید آن‌ها را دارد.

برخی منابع می‌گویند تعلل اسرائیل در نهایی‌کردن قرارداد خرید KC-46 باعث شده کشورهایی مانند ژاپن و ایتالیا زودتر در صف تحویل این هواپیماها قرار بگیرند.

در نهایت، اسرائیل به انواع متنوعی از تجهیزات پیشرفته هوایی از شرکت بوئینگ نیاز دارد و همین وابستگی، می‌تواند قدرت چانه‌زنی تل‌آویو را در مذاکرات محدود کند.

در حالی‌که جنگ اخیر با ایران بار دیگر اهمیت حیاتی برتری هوایی اسرائیل را برجسته کرده، تل‌آویو ناچار است در میانه تورم جهانی و تغییرات بازار تسلیحات، راهی برای حفظ و ارتقای ناوگان هوایی خود پیدا کند.

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

هم‌زمان با نزدیک شدن به موعد مذاکرات کمک‌های نظامی جدید با واشنگتن، تصمیم‌گیری درباره خرید جنگنده‌های F-35 یا F-15، و تأمین منابع مالی آن‌ها، نقشی کلیدی در آینده توان بازدارندگی اسرائیل ایفا خواهد کرد.

source

توسط jahankhabari.ir