رویداد۲۴| نخستین دور رسمی گفتوگوهای هستهای ایران با تروئیکای اروپایی (انگلیس، فرانسه و آلمان) دیروز در شهر استانبول برگزار شد، آن هم در شرایطی که تنشهای پس از جنگ میان ایران و آمریکا همچنان ادامه دارد. این دیدار که در سطح معاونان وزرای خارجه صورت گرفت، نخستین مذاکره رسمی پس از حملات نظامی آمریکا و رژیم صهیونیستی به ایران به شمار میرود.
روزنامه فرهیختگان در گزارشی با عنوان «مراقب فرانچسکو باشید!» به تحلیل پشتپرده این مذاکرات پرداخته و با اشاره به سابقه بیاعتمادی نسبت به غرب هشدار داده که این گفتوگوها نباید بدون توجه به اهداف واقعی طرف مقابل پیش برود.
فرهیختگان نوشت: «مذاکره اهمیت اساسی در منازعات دارد، اما نباید به آن سادهلوحانه نگاه کرد. اینبار، اروپا نه برای تفاهم بلکه برای کنترل ایران بازگشته است. توان هستهای ایران دلیل اصلی بازگشت آنها به میز است.»
این روزنامه در تحلیل اهداف اروپا، شش محور را برجسته میکند که از جمله مهمترین آنها، کنترل روند فعالسازی مکانیسم ماشه، کاهش اثرگذاری رژیم صهیونیستی بر افکار عمومی اروپا و نمایش تداوم دیپلماسی برای کاستن از فشار بر خود است.
فرهیختگان در بخشی دیگر از گزارش خود، به نقل از تحلیلگران بینالمللی مینویسد: «اروپا تلاش دارد در ازای تمدید ۶ماهه مکانیسم ماشه، ایران را به میز مذاکره با آمریکا بازگرداند. اما این تمدیدها اگر به شکل مداوم ادامه یابند، سیاست خارجی و اقتصاد ایران را شرطی و گروگان خواهند کرد.»
در گزارش همچنین نسبت به نگاه دوگانه به مذاکرات هشدار داده شده است. بر اساس این تحلیل، دو دیدگاه اصلی درباره رفتار آمریکا وجود دارد: یکی اینکه حملات نظامی با هدف فشار برای امتیازگیری در مذاکره بوده و دیگری اینکه مذاکره تنها ابزاری برای فریب و آمادهسازی حمله نظامی بوده است. فرهیختگان مینویسد: «اگر دیدگاه دوم درست باشد، یعنی آمریکا مذاکره را ابزاری برای تهاجم و سرنگونی نظام سیاسی ایران میداند، آنگاه دیگر مذاکره معنای پیشین خود را از دست میدهد.»
فرهیختگان همچنین به فهرستی از اقدامات آمریکا و اسرائیل اشاره میکند که هدف آنها را نه صرفاً مهار هستهای بلکه «تغییر نظام» ارزیابی میکند؛ از جمله ترور فرماندهان ارشد نظامی، تلاش برای حمله به جلسه شورای عالی امنیت ملی و حذف فیزیکی مقامهای ارشد کشور.
این گزارش در پایان تأکید میکند که دستگاههای امنیتی و سیاسی ایران باید با دقت روندهای پشتپرده مذاکرات را رصد کرده و مانع از تبدیل شدن روند دیپلماتیک به ابزاری برای «بازنمایی فریبکارانه» رژیم صهیونیستی شوند.
فرهیختگان هشدار داده: «اروپا ممکن است در ظاهر راهحل دیپلماتیک را دنبال کند، اما در عمل به دنبال استمرار فشارها با ظاهری معتدل است. تمدیدهای پیاپی و شرطی کردن اقتصاد ایران از اهداف جدی آنهاست. باید مراقب فرانچسکوها بود.»
این روزنامه اصولگرا در پایان اورده است: «در شرایطی که مذاکره ذیل اقدام نظامی قرار گرفت، اهداف این حرکت مسلحانه چه بود؟ یک نگاه میگوید هدف از مذاکره فریب و بهدست آوردن فرصتی برای ضربه به تأسیسات هستهای بود. نگاه دوم، اما معتقد است هدف، ساقط کردن نظام سیاسی کشور بود.
ترور فرماندهان عالی نظامی شامل رئیس ستاد کل و دو معاون وی، ترور پیاپی دو فرمانده قرارگاه خاتمالانبیا، ترور فرمانده سپاه و فرماندهان هوافضا، تلاش برای حمله به جلسه شورای امنیت ملی برای حذف دهها مقام اصلی کشور از جمله رئیسجمهور، رئیس مجلس، رئیس قوه قضائیه و تعدادی از وزرا و معاونان دولت، ترور فرماندهان امنیت داخلی و دیگر تحرکات، همه حکایت از اقدام برای تغییر نظام دارند. این تحرکات، بهویژه درخصوص ایران، خارج از قدرت تصمیمگیری و توان رژیم صهیونی است.
اگر آمریکا در پی سرنگونی نظام ایران از طریق اقدام نظامی بوده و از مذاکره برای فریب بهره برده و این موضوع آشکار شده است، دلیلی برای مذاکره باقی نمیماند؛ چه اینکه آمریکا تاکنون نشان نداده در هدفش تغییری ایجاد نشده است.
تغییر در هدف آمریکا ممکن است از مسیر اظهارات متفاوت دولت ترامپ یا تغییر کلی دولت پس از انتخابات آتی قابل بررسی باشد. البته در این مسیر باید به بازیهای صهیونیسم جهانی و تلآویو نیز توجه داشت. دستگاههای سیاسی و اطلاعاتی ایران باید بهطور دقیق روندها را بررسی کنند تا اطمینان حاصل شود روند شکلگرفته واقعی بوده یا توسط رژیم صهیونی بازنمایی شده است. گرچه تهدیدات علنی ترامپ علیه عالیترین مقامات ایرانی، این احتمال را کمرنگ میکند.»
source