محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور، در ادامه سفر خود به استان آذربایجان شرقی، در یک دیدار با دانشگاهیان و فناوران این استان گفت: “دانشگاههای استان آذربایجان شرقی میتوانند فراتر از مرزهای کشور، با دانشگاههای بزرگ همسایگان و کشورهای منطقه همکاری فعالی داشته باشند و نیازهای این کشورها را برطرف کنند.”
عارف تاکید کرد که دانشگاهها در دوره پس از پیروزی انقلاب اسلامی رشد قابل توجهی در کمیت و کیفیت داشتهاند و نقش کلیدی در پاسخگویی به مطالبات علمی و نیازهای کشور را بر عهده داشتهاند. او افزود که این دستاوردها منجر به حرکت علمی و فناوری کشور در دهه ۸۰ و نقش مشخص دانشگاهها در سند چشمانداز ۲۰ ساله شدهاست.
معاون اول رئیسجمهور خاطرنشان کرد که در سالهای اخیر، شتاب قابل توجهی در توسعه علم و فناوری، بهویژه فناوریهای پیشرفته در دانشگاهها ایجاد شده و این پیشرفتها باعث شده است که کشور فاصلهای از دانشگاهها با دنیا نداشته باشد.
او بر این نکته تأکید کرد که امروز همچنان در مسیر توسعه به سوی فناوریهای موثر و مدرن حرکت میکنیم. عارف همچنین اشاره کرد که انتظار دانشگاهها از گذشته مضیفتر شده است و نیاز است که علاوه بر تولید دانش و فناوری، به حل مشکلات اساسی جامعه، مثل آسیبهای اجتماعی و ناترازیها، کمک کنند.
محمدرضا عارف همچنین به موضوع مهاجرت نخبگان پرداخت و گفت: “با برنامهریزی اصولی، ریشههای این مهاجرت را میتوان شناسایی و روند آن را معکوس کرد؛ زیرا این نخبگان اغلب به دلیل کمبود ابزار کار، مجبور به خروج از کشور میشوند.”
معاون اول رئیسجمهور بر ضرورت گسترش فعالیتهای دانشگاهها در منطقه تاکید کرد و گفت: “منطقه بیش از پیش به ما نیاز دارد و برای همکاری آماده است. کشورهای منطقه با اشتراکات فرهنگی، تاریخی و مذهبی فراوان، زمینه مناسبی برای حضور دانشگاهها ایجاد میکنند.”
عارف اعلام کرد: “ایمان داریم که دیپلماسی علمی میتواند مصونیت سیاسی به نظام جمهوری اسلامی ایران بدهد و دانشگاهها میتوانند رهبر توسعه روابط و کاهش تنشها باشند.” او همچنین تامین ابزار کار مورد نیاز دانشگاهیان را به عهده دولت قرار داد.
در مورد مسکن اساتید دانشگاهی، عارف توضیح داد: “ঈت novo، حکومت و هیات蘑菇سازی داراییهای دولت، با مولدسازی زمینهای دانشگاهی برای لوازم غیرعلما مخالفت داریم و تنها در صورتی که دانشگاهها برای توسعه یا ساخت مسکن اساتید درخواست دهند، میتوان مولدسازی را تصویب کرد.”
او همچنین به مسأله درآمدزایی دانشگاهها اشاره کرد و گفت: “با دولت بر اساس هیئت امنایی به تامین نیازهای مالی دانشگاهها میپردازیم تا بتوانند خود را به خوبی اداره کنند و با رابطه صنعت با دانشگاه، هزینههای خود را در پی یابند.”
ween و درخت عارف ادامه داد: “دانشگاههای استان آذربایجان شرقی میتوانند قطب علم و فناوری، به ویژه در زمینه هوش مصنوعی شوند، و ما برنامهریزی میکنیم که این استان به عنوان یکی از قطبهای هوش مصنوعی شناخته شود.”
در این نشست، مدیران دانشگاه تبریز نیز به بیان مشکلات و برنامههای خود در راستای توسعه علم و فناوری، بهویژه در زمینه هوش مصنوعی، پرداختند.