در حالی که حمله تمام عیار روسیه وارد سومین سال خود میشود، حال و هوای غم انگیزی بر اوکراین حکمفرما شده است. قوای نظامی کییف به لحاظ تامین مهمات در مضیقهاند و همزمان با چالش فزاینده نیروی انسانی در خط مقدم روبرو هستند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین روز شنبه و به مناسبت دومین سالگرد تهاجم گسترده روسیه به خاک این کشور، میزبان تعدادی از رهبران غربی است. این در حالی است که هم اکنون نیروهای اوکراینی با کمبود مهمات و تسلیحات و کمکهای خارجی روبهرو هستند.
زلنسکی به همراه جورجا ملونی نخست وزیر ایتالیا، الکساندر دی کرو نخست وزیر بلژیک، و جاستین ترودو نخست وزیر کانادا و همچنین اورزولا فن در لاین رئیس کمیسیون اروپا، از محل فرودگاه هوستومل ویدئویی منتشر کرد. زلنسکی در این فرودگاه که بیرون از شهر کییف قرار دارد و چتربازان روسی در روزهای اول جنگ تلاش کردند آنجا را تصرف کنند، گفت: «دو سال پیش، در اینجا، با آتش نیروهای زمینی دشمن مواجه بودیم. حالا با گذشت دو سال، ما با دوستان و شرکای خود در این محل ملاقات میکنیم.»
ایتالیا که ریاست دورهای گروه هفت اقتصاد پیشرو در جهان را بر عهده دارد، اعلام کرد که اعضای این گروه روز شنبه به طور مجازی با زلنسکی دیدار خواهند کرد و قرار است بیانیه مشترکی درباره اوکراین صادر شود.
خانم فن در لاین نیز «مقاومت فوقالعاده» اوکراین را ستودنی توصیف کرد. وی همچنین در پیامی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) نوشت: «ما بیش از پیش قاطعانه در کنار اوکراین ایستادهایم. چه از نظر مالی، اقتصادی، نظامی و اخلاقی. تا زمانی که این کشور بالاخره آزاد شود.»
نجات جان سربازان بسته به کمکها
اندکی پیش از ورود رهبران غربی به اوکراین؛ هواپیمای بدون سرنشین روسیه به یک ساختمان مسکونی در شهر جنوبی اودسا حمله کردند و دستکم یک نفر کشته شد. مقامات اوکراینی نیز به نوبه خود اعلام کردند که یک هواپیمای راداری روسی را در روز جمعه سرنگون کردهاند. در صورت که این موضوع واقعیت داشته باشد، یعنی اینکه کرملین در کمتر از یک ماه دومین هواپیمای مشابه خود را از دست داده است. ارتش اوکراین می گوید روسیه از این هواپیما برای هدایت حملات موشکی استفاده می کند.
این در حالی است که سربازان اوکراینی در خط مقدم جنگ در شرق منطقه دونتسک درخواست مهمات دارند. سرهنگ الکساندر سیرسکی که به تازگی مسئولیت فرماندهی کل نیروهای مسلح اوکراین را بر عهده گرفته است در پیامی به مناسبت دومین سالگرد جنگ، از سربازان اوکراینی به خاطر فداکاری و از متحدان غربی برای حمایت آنها تشکر کرد و گفت: «هر پرتابه، هر تانک، هر خودروی زرهی [که به اوکراین داده میشود]، اول از همه، [متضمن] نجات جان یک سرباز اوکراینی است.»
والری زالوژنی، فرمانده پیشین نیروهای مسلح اوکراین در اوایل ماه فوریه توسط زلنسکی برکنار شد و سیرسکی جایگزین او شد، که به خودی خود یکی از مهمترین تغییر و تحولات افسران عالیرتبه در دو سال گذشته به شمار میرود.
به شبکه ایکس یورونیوز فارسی بپیوندید
جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده علت سقوط آئودیفکا در منطقه دونتسک بعد از ماهها نبرد طاقتفرسا را به بلاتکلیفی کمکهای ایالات متحده گره زد.
نیروهای نظامی اوکراینی اخیراً از شهر راهبردی آئودیفکا در شرق این کشور عقبنشینی کردند و یکی از بزرگترین فتوحات سرزمینی را تقدیم مسکو کردند.
در کنگره ایالات متحده، نمایندگان جمهوریخواه باعث شدهاند تا بسته کمک نظامی ۶۰ میلیارد دلاری به کییف همچنان منتظر دریافت تاییدیه باشد.
اتحادیه اروپا علیرغم مقاومت مجارستان، اخیرا بسته کمکی ۵۰ میلیارد یورویی به اوکراین را با هدف حمایت از اقتصاد اوکراین تصویب کرد.
برآوردها از تلفات روسیه
یک رسانه مستقل روسیهای به نام مدیازونا روز شنبه خبر داد که حدود ۷۵ هزار مرد روسی در سالهای ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ در جنگ جان خود را از دست دادند.
تحقیقات مشترک «مدیازونا» و «مِدوزا» دیگر سایت خبری مستقل روسیه، نشان میدهد که میزان تلفات روسیه در اوکراین کاهش نیافته و مسکو روزانه حدود ۱۲۰ نفر را در میدان جنگ از دست میدهد. همچنین تحلیل آماری مرگهای ثبتشده سربازان در مقایسه با پایگاههای اطلاعاتی ارث نشان میدهد که احتمالاً مجموعا حدود ۸۳ هزار سرباز تا روز شنبه، یعنی دومین سالگرد تهاجم روسیه، جان خود را از دست دادهاند.
به فیسبوک یورونیوز فارسی بپیوندید
این در شرایطی است که اوکراین نتوانست از عملیات تابستانی خود موسوم به «تهاجم متقابل» به موفقیت چندانی دست پیدا کند و روسیه همچنان تقریباً یک چهارم خاک اوکراین را در دست دارد. در همین حال، میلیونها اوکراینی همچنان در شرایط متزلزل زندگی میکنند و بسیاری دیگر تحت اشغال روسیه هستند. بیشتر آنها در آرزوی تحقق آزادی اوکراین هستند.
اولِنا زلنسکا، همسر رئیس جمهوری اوکراین روز شنبه گفت که از زمان آغاز جنگ بیش از ۲ میلیون کودک اوکراینی کشور را ترک کردهاند و دستکم ۵۲۸ نفر کشته شدهاند.
ریشی سوناک، نخستوزیر بریتانیا، اواخر روز جمعه در بیانیهای گفت که «ظلم هرگز پیروز نخواهد شد.» رهبر بریتانیا افزود که بریتانیا «تا زمانی که اوکراین در این درگیری پیروز شوند، آماده است تا هر کاری را که لازم است انجام دهد.»
بریتانیا متعهد شده است که ۸.۵ میلیون پوند کمکهای بشردوستانه به اوکراین اختصاص دهد و ارائه مراقبتهای پزشکی، غذایی و خدمات اولیه به ساکنان را نیز تقویت کند.
وزارت امور خارجه بریتانیا در این رابطه اعلام کرد که حدود ۱۴.۶ میلیون نفر معادل ۴۰ درصد از جمعیت اوکراین به کمک نیاز دارند و بسیاری از آنها بیخانمان یا بدون دسترسی کافی به غذا و آب و برق هستند.
دبیر کل ناتو: «هدف پوتین تغییر نکرده ولی نتیجه معکوس گرفت»
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو روز شنبه از اوکراین و متحدانش خواست «دلسرد» نشوند. آقای استولتنبرگ در پیامی ضبط شده به مناسبت دومین سالگرد تهاجم روسیه گفت: «وضعیت در میدان جنگ همچنان بسیار وخیم است. هدف رئیس جمهور پوتین برای تسلط بر اوکراین تغییر نکرده و هیچ نشانهای مبنی بر آمادگی او برای صلح وجود ندارد.»
استولتنبرگ به وعدههای اخیر ناتو برای کمکهای نظامی به ارزش میلیاردها یورو نیز اشاره کرد و گفت که «حمایت های بیشتری در راه است.» این کمکها شامل مهمات توپخانه، پدافند هوایی، و قایقهای جنگی و همچنین تجهیزات و قطعات یدکی اف-۱۶، هواپیماهای بدون سرنشین و تجهیزات مینزدایی را پوشش میدهند.
استولتنبرگ گفت پوتین این جنگ را برای کور کردن مسیر عضویت اوکراین در ناتو آغاز کرد، «اما دقیقاً برعکس آن شد؛ اوکراین اکنون بیش از هر زمان دیگری به ناتو نزدیک شده است.»
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه نیز بامداد شنبه به ولادیمیر پوتین همتای روس خود هشدار داد که «روی خستگی اروپاییها» در مورد جنگ اوکراین حساب باز نکند و متعهد شد که حمایت فرانسه از کییف «تزلزلپذیر نیست.»
آقای ماکرون روز شنبه در شبکه ایکس نوشت: « اوکراین ضربه خورده و زخم خورده است، اما همچنان پابرجاست. برای خودش، برای آرمانهایش، برای اروپای ما میجنگد. تعهد ما در کنارش متزلزل نخواهد شد.»
در بیانیه جداگانه دفتر آقای ماکرون نیز از حمایتهای اتحادیه اروپا از کییف، از جمله پذیرش پناهجویان، ارائه کمکهای نظامی و غیرنظامی و وضع تحریمها علیه مسکو، حمایت شد.
source