رئیسجمهوری موقت سوریه، احمد شرع، در چهارشنبه ۱۴ مه (۲۴ اردیبهشت) با دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده آمریکا، در عربستان سعودی به دیدار پرداخت. این دیدار اولین همنشینی رهبران دو کشور در طی ۲۵ سال بود که ترامپ در آن اعلام کرد تحریمهای آمریکا علیه سوریه را لغو خواهد کرد.
ترامپ در نتیجه دیدار اعلام کرد: “دستوری صادر شده تحریمها علیه سوریه متوقف شود تا این کشور فرصتی جدید دریافت کند. تحریمها واقعاً فلجکننده بودند.” به گفته وزارت خارجه سوریه، طی این مکالمات بر همکاری برای مقابله با تحریمهای امنیتی از جمله داعش تاکید شد.
پس از این اعلان، هزاران نفر در شهرهای مختلف سوریه با آتشبازی راهی برای جشنگرفتند. بسیاری از مردم امیدوارند که این تصمیم به بازگشت این کشور به اقتصاد جهانی کمک کند.
این جلسه اهمیت ویژهای داشت، چون احمد شرع در گذشته با گروههای تروریستی مانند القاعده ارتباط داشته و قبل از شروع ناآرامیهای سوریه در ۲۰۱۱ به شورشیان علیه آمریکا پیوسته بود. نیروهای ایالات متحده او را نیز برای مدتی در بازداشت نگه میداشتند.
با وجود اعتراضات بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، ترامپ این تصمیم را اتخاذ کرد. برخی تحلیلگران این اقدام را نشانهای از شکاف احتمالی بین دولتهای ایالات متحده و اسرائیل در برخورد با شهر غزه میدانند.
بر اساس اعلام کاخ سفید، این دیدار برای حدود ۳۰ دقیقه در حضور یا بدون حضور خبرنگاران برگزار شد. شرع اولین رهبر سوریه بود که از زمان حافظالاسد با پیل کلینتون در ژنو در ۲۰۰۰ با ترامپ دیدار کرد.
کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، اعلام کرد که ترامپ از شرع درخواست کرده تا نیروهای تروریستی خارجی را از سوریه بردارد، اسرائیل را به رسمیت بشناسد و برای جلوگیری از بازگشت داعش با امریکا همکاری کند. رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه نیز از طریق مکالمه تلفنی در این جلسه حضور داشت.
پیش از آغاز جنگ داخلی سوریه در ۲۰۱۱، این کشور تحت تحریمهای آمریکا محفوظ بود که از سال ۱۹۷۹، زمانی که ایالات متحده سوریه را حامی تروریسم اعلام کرد، به اجرا درآمده بود.
تحلیلگران بر این باورند که تصمیم ترامپ برای تغییر رفتار نسبت به سوریه میتواند تغییر جهتی برای سیاست آمریکا در مواجهه با سوریه باشد. آنها معتقدند که این گام میتواند به احیای تأثیر سوریه در منطقه کمک کند.
ترامپ پس از جلسه از احمد شرع تمجید کرده و او را “نخستین رهبر واقعی” خواند. او از قدرتهای عرب، مخصوصاً محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، برای قیام با این تصمیم متعهد شد. بن سلمان نیز این تصمیم را به حدیای از راه حل برای مشکلات سوریه خواند.