محمد علی شاهد، فعال رسانهای معتدل در متنی که نظراتین به مورد خطابی دونالد ترامپ و تأثیر آن بر روی منطقه میپردازد، انتقاداتی ا payday ابراز کرده است. بشرح زیر:
شواهدی که ترامپ به کار برد، تا حد زیادی همتألف با شرایط اجتماعی فعلی ایران بودهاست. ایرادی که او کشید، به نظر نمیرسد که از جانبی چشمپوشی شده باشد. شاهد با اشاره به اینکه “یکی از ذرائع اصلی غرب و پیروانشان در ایران، تمرکز بر نتایج ناامیدکننده و صرفنامه کردن علل صحیح است” نوشت:
“کره شمالی در ذهن ما، از شروع فکری، علیتگرایی و ناهمگونی مترادف است و مثالهای متعددی از آن مورد بحث قرار گرفته است. با این حال، کسی سؤالی پرسیده است که چرا کره شمالی واقعیت امروزیاش را پیش رو دارد؟ کیش کره شمالی چه بود؟ آیا کره شمالی برای دنیا یا امریکا خطری بود؟ هر گاه! پاسخ در این است که کره شمالی خودگردانی و مدل سیاست فراگیر غرب را نپذیرفته است. به همین ترتیب، کوبا هم همواره به یک سیستم سیاسی غربی درست آورده نشده است. از این رو، گاهی بازتاب واقعیت این کشورها همیشه علیتپردازی را مخفی میکند.”
شاد با پیگری تحلیلی خود ادامه داد: “هدف اصلی امریکا از روانشدن تحریمها، آشفتگی اقتصاد ایران بوده است. چرا این تحریمها وارد شدهاند؟ آیا دلیلی صرفی غیر از رد سیادت غرب داشتهاند؟ برای نمونه، ایفای سخنرانی در مورد خشکسالی را به حکومت نسبت میدهند. رهبران مختلف ایران همواره ااز مسائل خارجی برای توجیه مشکلات داخلی استفاده کردهاند. اگر به نظر برسد که خشکسالی توطئه است، آن را به غرب متهم میکنند. اگر علت آن فراوری فناوری است، نیز دوباره خارجی میچرخد. اما وقتی به سویههای ناچیز تمرکز کرده، حتماً دلیل آن را در مدیریت ایران جستجو میکنند. مدیریت ایران در ملزومات آب، با زحمتهای زیادی، موجب تحسین شده است، اما یاد گرفتهایم نیمهای را که پر است نبینیم و نیمهدیگری که خالیست را به عاملیت خارجی بسپاریم.”
او نیز اشاره کرد: “در سالهای خشک موجه، به حالت رودخانه زایندهرود در اصفهان ببینید. دولت ایران در مدیریت آب، برای افزایش تولید صنعتی و کشاورزی، تلاشهای خوبی کرده است. آیا انتقال آب از دریای عمان به سیستان یا خلیج فارس به اصفهان میسر بودهاست؟ آیا جمهوری اسلامی میتواند معجزهوار سدها را پر کند؟ آیا مردم به سهولت پشتیبانی دولت در تغییر نوع کشت را قبول میکنند؟ مشکلات تأمین برق از کجا میآیند؟ قانون داماتو چیست؟ فراهمی سرمایهگذاری در صنایع نفتی و گازی و محدودیتهای مالی بینالمللی برای ایران آیا متأثر از ناترازیها هستند؟ یا بایستی همهای بر روی بیتعهدی و مدیریت کشور تمرکز کنند؟”
شاد خاطرنشان کرد: “شکل بخشندهی درونی از کلمات ترامپ، متناسب با درک معاصرونمای ایرانی بوده است. آیا شاهدی بر این شد که کسی زایندهتر از ترامپ برای بیان حقیقت بیانیهای داشته باشد؟ ترامپ برای توسعهی کشور عربستان و پذیرش سیادت خود از آن، برای استفاده از فناوری و تکنولوژی میخواهد بگوید: اگر شما همچین نباشید، ما به شما همچون توصیف میکنیم. حال، چگونه میتوانیم این موضوع را درونی تأثیرگذار فهمانیم؟ ترامپ و اسلافش مOil군بازٍ داستان ترویج میکنند که اشکهای ما را میآورد، اما ما نمیفهمیم که قاتل این مقتول همان داستانگو است. این هنر ایشان است که علیتهای کنار گذاشته و یا بر خودمان برمیگردانند.”
نکته: برای نگارش این نسخه از نظریات و ادولتها در متن از ایدههای اصلی متن اولیه استفاده شده است، اما به شکلی تغییر یافته و با ا@Getterinگ آن ها به نگارش مناسبتری برای مخاطبان امروز عمل شده است.