### محمدباقر قالیباف در اختتامیه مجمع گفت‌وگوی تهران: جغرافیا و سرزمین بازگشته‌اند

زمان: ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲

محیط: تهران، مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه

**محمدباقر قالیباف**، رئیس مجلس شورای اسلامی، در اختتامیه مجمع گفت‌وگوی تهران که با حضور ۲۰۰ هیئت از ۵۳ کشور برگزار شده است، ابراز خرسندی از حضور مهمانان فرهیخته این مجمع کرد. او تشکر خود را از مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه برای برگزاری این کنفرانس آموزنده در تهران ا表白 کرد.

**lined line**

قالیباف در ابتدای سخن‌پردازی‌اش، امیدواری برای این که مهمانان مجمع توانایی درک دقیق‌تر و عمیق‌تر از تحولات بین‌المللی و منطقه‌ای را بدست آورند را ابراز کرد. او با تأکید بر اهمیت جغرافیا در پی祟ای سیاست، گفت: “جغرافیا محور اصلی و زیربنایی است که سیاست بر پایه آن قرار می‌گیرد. زمین‌های سیاسی‌شده به‌عنوان سرزمین، همواره مرکز ثقل تحلیل ژئوپلیتیکی هستند.”

**lined line**

با اشاره به تلاش جوامع غربی برای کمرنگ کردن مفهوم سرزمین و مرز، قالیباف تصریح کرد: “با گسترش جهانی‌شدن در قرن بیستم، گروهی از دانشمندان از پایان عصر ژئوپلیتیک سخن گفتند. اما این ایده سطحی بود و پس از جنگ سرد، جغرافیا بازگشته است. دیدیم که در بحران کرونا، دولت‌ها دوباره مرزها را بستند و دیوارهای کشور خود را بالا کشیدند.”

**lined line**

قالیباف دستیابی ایران به قدرت به‌عنوان مهم‌ترین واقعیت روابط بین‌الملل را از منظر دانش ژئوپلتیکی بررسی کرد و گفت: “====== ایالات متحده آمریکا در دوران گذار نظم جهانی قرار دارد و موضع تسلط خود را از دست داده است. دیگر توان بهره‌گیری کامل از قدرت‌های سیاسی، اقتصادی و تجاری خود را چنان‌که در دهه‌های آخر قرن بیستم در هر نقطه از جهان داشت، از دست داده‌اند.”

**lined line**

او سه گسل ژئوپلیتیکی اصلی جهان امروز را به‌عنوان “گسل تاریخی اوراسیا”، “گسل اقتصادی میان چین و آمریکا” و “گسل ایدئولوژیک غرب آسیا” شناسایی کرد. با توضیح ریشه‌های تاریخی این گسل‌ها، قالیباف گفت: “فعال شدن این گسل‌ها نظم جهانی را به سمت تغییر می‌کشد و هندسه قدرت جهانی جدیدی پیدا می‌کند.”

**lined line**

در خصوص گسل تاریخی بین روسیه و اروپا که در اوکراین ظاهر شده است، او به تحریک‌های غربی علیه روسیه اشاره کرد و گفت: “جامعه جهانی شاهد حمله روسیه به اوکراین است، اما ریشه‌های این بحران در تحریک‌های غربی قرار دارد.”

**lined line**

در مورد گسل میان چین و آمریکا، قالیباف اضافه کرد: “چین قدرت اقتصادی پیشروی شده و ایالات متحده در تلاش است تا با مهار چین، این گسل را فعال کند. جنگ تعرفه‌ای آمریکا علیه چین و فشار بر سایر کشورها برای کاهش روابط اقتصادی با چین، از پایه‌های این رقابت راهبردی است.”

**lined line**

در خصوص گسل ایدئولوژیک غرب آسیا، قالیباف اشاره کرد: “محیط جغرافیایی غرب آسیا با تأثیر عوامل فرهنگی، تاریخی و هویتی شکل گرفته است. روزافزون تنش‌ها در این منطقه به سمت مقاومت هدایت می‌کند. جمهوری اسلامی ایران برای استقرار توسعه و نظم کریدوری منطقه، امنیت پایدار و آینده مطمئن جوانان فلسطین، لبنان، سوریه و عراق را اهمیت می‌دهد.”

**lined line**

قالیباف بیان کرد: “اسرائیل مشکل اصلی منطقه است و تلاش دارد به‌عنوان بخشی از راه‌حل معرفی شود. با تأکید بر اینکه امنیت کالایی وارداتی نیست، به همکاری مشترک برای امنیت پایدار در منطقه دعا کرد. جمهوری اسلامی برای همکاری حداکثری با کشورهای منطقه و استقرار نظم و امنیت، آماده است.”

انتهای متن

توسط jahankhabari.ir