**آفتاب‌نیوز:**

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در مصاحبه‌ای با برنامه مردم‌دار، جزئیاتی از خاطرات خود با شهید حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه فقید ایران، و همچنین در مورد عملیات وعده صادق و روابط ایران با کشور‌های منطقه مانند عربستان بیان کرد.

عراقچی در ابتدا درباره شهید امیرعبداللهیان گفت: هرگز فکر نمی‌کردم درباره‌ وی صحبت کنم، اما باید به مقدرات الهی راضی باشیم. این موضوع مسئولیت بیشتری ایجاد کرده است. نیاز است که جایگزین کسی شویم که در اوج شکوفایی خود قرار داشت و به‌طور ناگهانی به شهادت رسید. او همیشه می‌دعا کرد که خداوند ما را برای کشیدن این بار سختی موفق کند.

وی افزود: رابطه‌ای طولانی‌مدت با شهید امیرعبداللهیان داشت. هر دو از دانشجویان دانشکده وزارت خارجه بودند و با فاصله‌ای چند سال به این وزارت وارد شدند. حوزه‌ی حسین امیرعبداللهیان جهان عرب بود، در حالی که خود او در بخش سازمان‌های بین‌المللی فعالیت می‌کرد. این رابطه‌ای سال‌ها طول داشت که در پی آن دوستی‌شان گسترده‌تر شد. او همیشه تواضع و اخلاق خوب ایشان را تقدیر می‌کرد. همه‌ی کسانی که با او برخورد داشتند، او را دوست داشتند.

عراقچی ادامه داد: وقتی حسین امیرعبداللهیان به وزارت خارجه رسید، احساس اقبال جمعی وجود داشت و همه‌ی العملکرد وزارت خارجه را بهبود یافت. شهید امیرعبداللهیان از پایین‌ترین سطوح وزارت خارجه به این مساقب رسید و در میان همه‌ی کارکنان وزارت مقبول بود. رسیدن او به وزارت هماهنگی و آرامش‌بخش بود.

در مورد چالش‌های دولت سیزدهم، عراقچی گفت: این دولت چالش‌های خود را داشت، از جمله مذاکرات احیای برجام، که خود یکی از مسائل سختی بود. در همان زمان، جنگ اوکراین آغاز شد و اتهاماتی به صورت عرضه شد. عملیات طوفان‌الاقصی نیز شروع شد که بخش بزرگی از سیاست خارجی ما را به خود اختصاص داد. تحرکات شهید امیرعبداللهیان در حمایت از مردم فلسطین نیز بارز بود. پس از آن، حمله به سفارت ما در دمشق و عملیات وعده صادق ۱ انجام شد. او همیشه وعده صادق ۱ را آ’LBL به عنوان یک نمونه بارز و موفق دیپلماسی می‌شناسد و نقش مهم حسین امیرعبداللهیان در آن را تأکید کرد.

عراقچی همچنین برای میدان و دیپلماسی توضیح داد: هماهنگی بین میدان و دیپلماسی، قبل از عملیات، وجود داشت. وزارت خارجه موظف بود حرکت‌های لازم را بردارد. حین عملیات، پیام‌هایی تبادل شد و پس از آن تماس‌هایی برقرار شد تا پاسخ اسرائیل به جنگ تمام‌عیار منجر نشود. او معتقد است که این اقدامات موفق بودند و در عملیات وعده صادق ۲ نیز به همین ترتیب تکرار شدند.

در مورد سیاست‌های دولت شهید رئیسی، او دو مورد را برجسته کرد: اولی همکاری با سازمان‌های منطقه‌ای مانند شانگهای و بریکس است. هرچند در دولت قبلی بشروع شده بود، اما بریکس به یک دستاورد بزرگ برای دولت شهید رئیسی تبدیل شد. این فرصت خاصی بود که اگر از دست رها می‌شد، امکان پیوستن به بریکس وجود نمی‌داشت. دومین سیاست همسایگی بود. در تاریخ جمهوری اسلامی همیشه تلاش برای روابط خوب با همسایگان وجود داشته است، اما در این دولت اهمیت این سیاست بیشتر شد و قدم‌های مثبتی برداشته شد. واکنش‌های حال حاضر با همسایگان ایران با چند سال پیش قابل مقایسه نیست.

او درباره روابط با عربستان و کشورهای دیگر منطقه اضافه کرد: روابط ایران با کشورهای حاشیه خلیج فارس ناپایدار بود و این ناپایداری باعث شده بود که عدم اعتماد کشورهای منطقه به جمهوری اسلامی آنها را به طرف قدرت‌های دیگر هدایت کند. با شروع سیاست حسن همسایگی، صحنه بسیار تغییر کرد، به ویژه روابط با عربستان. اعتمادسازی یک کار زمان‌بر و سخت است، اما از وقتی که این سیاست شروع شد، اعتماد بین کشورها بسیار بهبود یافته است.

او به واسطگی چینی‌ها برای بهبود روابط اشاره کرد: چینی‌ها رییس این فرآیند شدند و از این فرصت استفاده کردند. مذاکراتی بین ایران و عربستان در سطوح امنیتی در عراق قبل از آن وجود داشت و در دولت شهید رئیسی این مذاکرات به سطح سیاسی بالا رفت و نتیجه‌ی مطلوبی به دست آمد.

در مورد تحرک‌های زیربنایی برای ارتقای روابط با بحرین و مصر، عراقچی بیان کرد: پرونده‌های بحرین و عربستان بسیار به هم نزدیک هستند. بعد از بهبود روابط با عربستان، درخواست‌هایی برای تIBC رابطه با بحرین نیز وجود داشت. ارتباطات با مصر نیز بسیار گسترده‌تر شده است و مراسم‌های چندجانبه‌ای بین هر دو کشور برگزار شده است. اما برای رسیدن به روابط رسمی، هنوز کار زیادی باید انجام شود. این روند مبارک و مثبت بوده است که از دولت شهید رئیسی شروع شده و ادامه دارد.

توسط jahankhabari.ir