واشنگتن روز دوشنبه کشتهشدن مروان عیسی، نفر سوم حماس و یکی از طراحان حملات هفتم اکتبر این گروه شبهنظامی به اسرائیل را تایید کرد. او که بود؟ چه نقشی در رهبری گروه ایفا میکرد و فقدانش چه تاثیری بر حماس میگذارد؟
به گزارش لوپوئن، مروان عیسی، معاون فرمانده شاخه نظامی حماس و یکی از تحتتعقیبترین اعضای این گروه بود و هفته گذشته در حملات اسرائیل کشته شد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز دوشنبه ۱۸ مارس گفت که آقای عیسی، یکی از عالیرتبهترین مقامهای حماس کشته شده است.
اسرائیل اگرچه مرگ او را هنوز تایید نکرده است، اما هفته گذشته از حمله هوایی به یک «پایگاه زیرزمینی» در مرکز نوار غزه که «به دست دو مقام ارشد حماس از جمله مروان عیسی اداره میشد» خبر داد.
به گزارش نیویورک تایمز، مروان عیسی عالیرتبهترین مقام حماس است که از آغاز حملات اسرائیل به نوار غزه کشته شده است. مقامات اسرائیلی این حمله هوایی هفته گذشته را به عنوان پیشرفتی در کارزار خود برای از بین بردن رهبران حماس در غزه ارزیابی کردهاند.
با این حال، بنابر اظهارات کارشناسان، کشتهشدن آقای عیسی تاثیر مخربی بر ساختار رهبری حماس ندارد. پیشتر نیز اسرائیل رهبران سیاسی و نظامی حماس را هدف قرار داده و کشته بود، اما این رهبران بلافاصله با اشخاص دیگری جایگزین شدند.
اما مروان عیسی که بود و چه نقشی در رهبری حماس ایفا میکرد؟ مرگ او چه تاثیری بر ساختار این گروه شبهنظامی خواهد گذاشت؟
نقش مروان عیسی در حماس چه بود؟
مروان عیسی که در زمان مرگ ۵۸ یا ۵۹ ساله بود، از سال ۲۰۱۲ پس از کشتهشدن احمد الجباری، دیگر فرمانده ارشد حماس، به عنوان معاون محمد ضیف، رهبر گردانهای القسام، شاخه نظامی حماس فعالیت میکرد.
آقای عیسی هم در شاخه نظامی و هم در دفتر سیاسی حماس در غزه، زیر نظر یحیی سنوار، عالیرتبهترین مقام این گروه در منطقه فعالیت میکرد.
تحلیلگران فلسطینی و مقامات امنیتی پیشین اسرائیل آقای عیسی را یک «استراتژیست» مهم میدانند که نقش کلیدی را به عنوان رابط میان رهبران نظامی و سیاسی حماس ایفا میکرد.
صلاحالدین العواوده، تحلیلگر فلسطینی نزدیک به حماس، جایگاه آقای عیسی در این گروه شبهنظمی در زمره «رهبران رده اول نظامی» میداند.
تامیر هیمن، رئیس پیشین اطلاعات ارتش اسرائیل میگوید که مروان عیسی به صورت همزمان «وزیر دفاع، معاون فرماندهی نظامی و استراتژیست» حماس بود.
مرگ مروان عیسی برای حماس به چه معنا است؟
کارشناسان اگرچه مرگ مروان عیسی را تهدیدی برای حماس به حساب نمیآورند، اما او را یکی از همکاران مهم یحی سنوار و محمد ضیف میدانند.
صلاحالدین العواوده میگوید: «همیشه و برای همه افراد یک جایگزین وجود دارد. من باور ندارم که ترور هیچ یک از اعضای شاخه نظامی تاثیری بر فعالیتهای آن بگذارد.»
میخائیل میلشتاین، مقام اطلاعاتی سابق ارتش اسرائيل و کارشناس مسائل فلسطین، مرگ آقای عیسی را «ضربه مهم» بر پیکره گردانهای القسام میداند. با این حال او نیز اذعان دارد که «این پایان دنیا برای حماس نیست.»
آقای میلشتاین در اینباره میگوید: «او [مروان عیسی] تچربه زیادی داشت و مرگش ضایعه بزرگی برای حماس بود. اما این ضایعهای نیست که منجر به فروپاشی حماس شود و تاثیر طولانی مدتی بر این گروه نخواهد داشت. حماس در یک و یا دو هفته بر آن غلبه میکند.»
او افزود که اگرچه نظرات مروان عیسی در بالاترین سطوح حماس به کار گرفته میشد، اما چون در واقع خود مستقیما نیروهای مسلح را فرماندهی نمیکرد، مرگش رخنهای در عملیات حماس ایجاد نمیکند.
از گذشته مروان عیسی چه میدانیم؟
او در سال ۱۹۶۵ در منطقه «البریج» در مرکز نوار غزه در خانوادهای که اهل بندر «اشکلون» در اسرائیل کنونی است، به دنیا آمد.
به گفته آقای العواوده، مروان عیسی که چند دهه عضو حماس بود، از اعضای گروهی به شمار میرفت که فلسطینیهایی را که گمان میرفت با اسرائیل همکاری میکنند، تعقیب میکرد.
آقای عیسی همچنین مدتی را در زندانهایی که به طور مشترک به دست اسرائیل و تشکیلات خودگردان فلسطینی اداره میشودند، محبوس بود.
به گفته آقای میلشتاین، گمان میرود که مروان عیسی در طراحی عملیاتهایی با هدف نفوذ به شهرکهای اسرائیلی در جریان انتفاضه دوم نیز سهیم بوده است.
منابع بیشتر • NYTimes, Le Point
source
سئو سایت