ارتش اسرائیل اواخر سه‌شنبه شب برای نخستین بار اعتراف کرد که حوثی‌های یمن به پدافند موشکی این کشور نفوذ کرده‌اند. موشک کروزی که بامداد دوشنبه توسط حوثی‌های یمنی شلیک شده بود به فضای باز نزدیک شهر ایلات در جنوب اسرائیل اصابت کرد. اما خطر این موشک‌ها تا چه حد برای اسرائیل می‌تواند جدی باشد؟

آگهی

حوثی‌های یمنی تنها گروه شبه‌نظامی تحت حمایت ایران در منطقه نیستند که دارای موشک‌های کروز با قابلیت بالقوه رسیدن به خاک اسرائیل باشند.

حوثی‌ها از ماه اکتبر گذشته و همزمان با آغاز جنگ در نوار غزه، چندین موشک بالستیک و پهپاد به سمت اسرائیل نشانه رفته‌اند. چه بسا پدافند چندلایه هوایی اسرائیل و نیروی دریایی ایالات متحده چندین مورد از این‌ها را هم رهگیری کرده‌اند.

اما نشریه آمریکایی فوربس روز چهارشنبه در مقاله‌ای نوشت که گما‌‌ن‌ها بر این است که حوثی‌ها از دوربردترین موشک کروز خود، یعنی موشک طراحی شده توسط ایران به نام «قدس-۳»  هم استفاده کرده‌اند، چرا که این تنها نوع شناخته شده‌ای است که این گروه می‌تواند از یمن به شهر ایلات در جنوب اسرائیل برسد.

برخلاف موشک‌های بالستیک، موشک‌های کروز می‌توانند در ارتفاع پایین پرواز کنند و مسیر انعطاف‌پذیری را دنبال کنند، که باعث می‌شود کمتر قابل پیش‌بینی بوده و رهگیری آن‌ها دشوارتر باشد.

مشخص نیست که آیا این موشک حوثی‌ها خودش توانسته با موفقیت از سامانه پدافند هوایی اسرائیل عبور کند یا اینکه اسرائیل تشخیص داده تهدیدی برای مناطق دارای سکنه نیست و گذاشته است که با زمین برخورد کند.

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

در حالی که از ماه اکتبر تاکنون مجموعه گسترده موشک‌ها و هواپیماهای بدون سرنشین حوثی‌ها بارها و بارها سر خط خبرها را به خود اختصاص داده‌اند، اما باید گفت که این حوثی‌های یمن تنها گروه شبه‌نظامی منطقه‌ای تحت حمایت ایران نیست که دارای موشک‌های کروز هستند و چه بسا بقیه گروه‌ها با فاصله کمتری که با اسرائیل دارند می‌توانند مهم‌تر هم باشند.

شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد ایران تلاش کرده تا در داخل نوار غزه و در حوزه پیرامون نزدیک اسرائیل به گروه فلسطینی حماس در ساخت موشک‌های کروز کمک کند.

سربازان اسرائیلی در اوایل ماه ژانویه مدعی شدند که یک کارگاه زیرزمینی تولید تسلیحات را کشف کرده‌اند که حاوی «قطعاتی» بوده و ارتش اسرائیل تأیید می‌کند حماس «تحت راهنمایی ایران یاد گرفته که چگونه قطعات دقیق و سلاح‌های استراتژیک بسازد.» 

بر این اساس، این قطعات شامل یک موتور راکت و یک کلاهک موشک کروز بود که حماس در این سایت زیرزمینی مشغول توسعه آن بوده است.

اولین بار از زمان آغاز جنگ در نوار غزه

در همان ماه اول سال جاری میلادی مشخص شد که در فاصله کمی‌ دورتر، شبه‌نظامیان مورد حمایت ایران در عراق موشک‌های کروز «قدس-۲» را در اختیار دارند، و آن هم اینطور برملا شد که پلیس عراق در استان بابل واقع در جنوب بغداد، موشکی را که در پرتاب دچار مشکل شده بود را پیدا کرد و از آن عکس گرفت.

کمتر از یک هفته بعد، گروه‌های مورد حمایت ایران مدعی شدند که دومین شهر بزرگ اسرائیل یعنی حیفا را با یک «موشک پیشرفته کروز» به نام «الارقب» هدف قرار داده‌اند.

حسن نصرالله، رهبر حزب الله نیز مدعی شد که یک موشک کروز پرتابی از عراق به حیفا اصابت کرده و اسرائیل این موضوع را مخفی نگه داشته است.

این گروه‌های مستقر در عراق در ماه های اخیر مسئولیت حملات مکرر علیه اسرائیل را بر عهده گرفته‌اند. در ماه مارس، آن‌ها ادعا کردند که در عرض یک هفته ۲ مرتبه فرودگاه بن گوریون در تل‌آویو را با هواپیماهای بدون سرنشین هدف قرار داده‌اند.

اتفاقاً، همین شبه نظامیان هم ادعا کردند که ایلات را «با سلاح‌های مقتضی» در ماه دسامبر هدف قرار دادند.

با این حال، بر خلاف حمله روز دوشنبه، اسرائیل هیچ یک از این حملات را تایید نکرد.

به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

ایران مدت‌هاست که به دنبال مسلح کردن شبه‌نظامیان خود به سلاح‌های پیشرفته‌تر، به‌ویژه موشک‌ها، راکت‌ها و پهپادها و ابزارهایی برای انبار و ساخت بومی آن‌ها بوده است. یکی از فرماندهان ایرانی این کلان راهبرد را در قالب ضرب‌المثل قدیمی اینطور خلاصه کرد: به جای ماهی دادن به یکدیگر «ماهیگیری یاد بدیم» نه اینکه طرف را محتاج تهیه ماهی کنید.

آگهی

آرش عزیزی، پژوهشگر تاریخ و علوم سیاسی در دانشگاه کلمسون و نویسنده کتاب‌ «فرمانده سایه: سلیمانی، آمریکا و جاه‌طلبی‌های جهانی ایران» و همچنین کتاب «آنچه ایرانیان می خواهند: زن، زندگی، آزادی» در گفتگو با فوربس معتقد است که «ایران با استناد به سیاست صبر راهبردی خود، تا کنون از دخالت در درگیری مستقیم در جنگ اسرائیل و حماس اجتناب کرده است. با این حال همزمان سعی کرده تا توانایی‌های شبه‌نظامیان مورد حمایت خود از جمله حزب‌الله، حماس، جهاد اسلامی فلسطین، حوثی‌ها و طیفی از گروه‌های عراقی را بهبود ببخشد.»

حزب‌الله لبنان، قدرتمندترین گروه نیابتی ایران، زرادخانه‌ای متشکل از ۱۰۰ هزار موشک زمین به زمین، از جمله تعداد فزاینده‌ای از موشک‌های هدایت شونده نقطه‌زن که برای خود دست و پا کرده است. 

همچنین گفته می‌شود که این گروه دارای موشک‌های کروز ضد کشتی قدرتمند ساخت روسیه با برد ۳۰۰ کیلومتر است.

با توجه به همکاری‌های نظامی بی‌سابقه ایران و روسیه در سال‌های اخیر، مسکو نیز تمایلی فزاینده به مداخله در گسیل تسلیحات به حزب‌الله و دیگر گروه‌های مورد حمایت ایران در سوریه و لبنان نشان داده است؛ تا حدی که مقامات آمریکایی مشکوک هستند که گروه واگنر روسیه قصد دارد سامانه دفاع هوایی «پانتسیر-اس ۱» ساخت روسیه را در اختیار حزب الله قرار دهد.

عزیزی معتقد است که «اگرچه که هنوز هم حمایت قابل توجهی از ایران در همه سطوح از جمله تأمین قطعات، آموزش‌های نظامی و کمک‌های مالی پابرجا است، اما حماس و شبه‌نظامیان عراقی طرفدار تهران اکنون در مراحل پیشرفته تولید تسلیحات به صورت بومی قرار دارند.»

آگهی

او در این رابطه خاطرنشان می‌کند که «مسلم است که ایالات متحده و اسرائیل همچنان برتری نظامی قاطع خود را دارند؛ اما در نبرد جدی، حزب‌الله و متحدان عراقی و ایرانی‌ آن بسیار مؤثرتر از همیشه؛ چه بسا بسیار بیشتر از توان آن‌ها در سال ۲۰۰۶ میلادی، ظاهر خواهند شد.»

source
سئو سایت

توسط jahankhabari.ir