عباسعلی رهبر، عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی، به مناسبت ایام محرم یادداشتی اختصاصی برای ایکنا با عنوان «از دیروز برای امروز؛ درس جهاد تبیین در منطق امام سجاد (ع) و حضرت زینب (س)» ارسال کرده که در ادامه میخوانیم:
حوادث و ناملایمات امروز نباید ما را دچار انفعال و جبرگرایی نماید باید بر اساس جهاد تبیین کنشگری فعال داشت. حضرت زینالعابدین (ع) و حضرت زینب (س) با تلفیق جهاد تبیین و رهبری هوشمند به احیای اسلام و عاشورا و جریان حق پرداختند؛ حادثه عاشورا و آن ایستادگی و آزادگی ساحت ظلم و بیعدالتی و تحریف اسلام را خراب میکند و امام سجاد (ع) و حضرت زینب (س) نقش معماری نوین و بازسازی جریان حق را به عهده میگیرند، آن هم در نقطهای از تاریخ که امویان بهسرعت در راه تحریف اسلام در حرکت بودند تا جایی که میخواستند چهارشنبه نماز جمعه بخوانند و محرمات الهی را آشکارا مرتکب شوند.
رهبری هوشمند بر اساس ادبیات مربوط به خود از سه مؤلفه برخوردار است که اگر شخص یا سازمانی از این ۳ مؤلفه برخوردار باشد میتواند ذیل عنوان رهبری هوشمند جا بگیرد؛ اولین مؤلفه رهبری هوشمند بعد عقلایی است که از منطق و عقلانیت برمیخیزد اما منطق و عقلانیتی که متعلق به همان جهانزیست باشد. بر فرض مثال عقلانیت در جهانزیست غرب با عقلانیت در جهانزیست اسلام اشتراکات و اختلافاتی دارند.
دومین مؤلفه رهبری هوشمند بعد هیجانی است که مدیریت عواطف و احساسات است و سومین آنها بعد معنوی است که امام سجاد(ع) جهاد تبیین و رهبری هوشمند را در یک فضا ایجاد کردهاند و مصداق بارز مجاهد هوشمند و رهبر تبیینگرا هستند. به همین دلیل است که میبینیم بعد از شهادت مظلومانه امام حسین (ع)، رسوایی یزید بن معاویه و ابن زیاد بهرغم تمام سازوکارهای تبلیغاتی و خوارج معرفی کردن شهدای دشت نینوا با فاصله زمانی کمی پس از حادثه عاشورا اتفاق میافتد و ورق برمیگردد. بنابراین تجمیع رهبری هوشمند و جهاد تبیین از جمله ابداعات و ابتکارات امام زینالعابدین (ع) و حضرت زینب (س) است.
تاریخ ثابت کرده است که اگرچه در مقاطعی از زمان جامعه به رهبری هوشمند و روشنگریها به ظاهر بیتفاوت است اما این بازگشت را به سوی حق دارد و در نهایت مسیر خود را به سوی راهی که امام معصوم در آن بنیان نهاده کج میکند و آن پیام را دریافت میکند. مردم جامعه اسلامی همواره در طول تاریخ این بازگشت را داشتهاند، از نمونههای آن مردم مکه بودهاند که با روشنگریهای پیامبر اکرم (ص) یکتاپرستی و اسلام را نپذیرفتند و باعث شدند پیامبر از مکه به مدینه هجرت کنند و در جنگهای احد و بدر مشارکت نکردند اما تجلی این بازگشت به مسیر درست و اثربخشی تبیینهای پیامبر اکرم (ص) را در فتح مکه میتوانیم شاهد باشیم؛ به همین دلیل در اثر جهاد تبیین با خلوص و مبانی فکری صحیح و رهبری هوشمند دیر یا زود جامعه مسیر حق خود را بازخواهد یافت و در کنار آن باید عرصههایی برای بصیرتافزایی و روشناندیشی مردم نیز مهیا شود.
انتهای پیام
source