باستانشناسان در حفاری یک قبرستان مربوط به دوره پادشاهی جدید در آمارنا، مصر، به کشف یک نمونه استثنایی از ترتوم به سر میآورند. این ترتوم، که بالاتر از سه هزار سالی به عقب برمیگردد، در لگن زنی ۱۸ تا ۲۱ ساله کشف شده است. ترتوم به نوعی تومور نادر اشاره میکند که معمولاً در تخمدان یا بیضهها رخ میدهد و از بافتهای مختلفی مانند ماهیچه، مو، دندان یا استخوان تشکیل شده است.
تنها چهار نمونه از این ترتومها در سطح جهان یافت شده بود: سه نمونه در اروپا و یکی در پرو. کشف اخیر در آمارنا، که حدود سال ۱۳۴۵ قبل از میلاد تأسیس شده است، قدیمیترین نمونه شناختهشده ترتوم به شمار میآید و اولین نمونه در برخورداری آفریقا است.
OfFile fn
آمارنا، شهری با عمر کوتاه در کرانه شرقی رود نیل، به مرکز پرستش خدای خورشید آتن توسط فرعون آخناتون شناخته شده است. این شهر در یک دهه پس از مرگ آخناتون در سال ۱۳۳۶ قبل از میلاد متروک شد. در یکی از گورستانهای آمارنا، باستانشناسان اسکلت این زن را در یک مقبره شامل یک تونل و یک اتاق دفن پیدا کردند. زن همراه با اشیایی مانند حلقهای تزئینشده با پیکر خدای بس مدفون بود، که احتمالاً به عنوان وسیلهای جادویی-پزشکی برای کاهش درد یا کمک به بارداری و تولد فرزند استفاده شده بود.
در حین بررسی اسکلت، باستانشناسان متوجه تومور استخوانی به اندازه یک انگور بزرگ شده با دو فرورفتگی حاوی دندانهای تغییریافته شدند. این کشف نشاندهندهی وجود ترتوم در بدن این زن بوده و ممکن است نشاندهندهی تلاش او برای رفع دردهای خود با استفاده از حلقه خدای بس بوده باشد.