به گزارش قلم نیوز و به نقل از خبرگزاری مهر، اسماعیل بقایی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری در مورد سفر لاریجانی به سوریه و لبنان، اظهار داشت: سفر لاریجانی نشانه استفاده از همه ظرفیتهای کشور برای پیشبرد اهداف دیپلماسی ایران است. پیام حضور در سوریه و لبنان بعنوان دو کشور پیشتاز در جلوگیری از تجاوزات رژیم صهیونیستی، حمایت از مقاومت و مردم آنها است.
هر اقدامی را برای حفاظت از تأسیسات هستهای خود انجام میدهیم
بقایی در مورد قطعنامه شورای امنیت مبنی بر خلاف بودن حمله به تأسیسات هستهای و تهدیدات رژیم صهیونیستی گفت: قطعنامه ۵۳۳ یکی از قواعدی است که هرگونه تهدید علیه تأسیسات هستهای را منع میکند. این سند مشخص است و تصریح دارد که در این موارد شورای امنیت باید ورود کند. این به این معنی است که چنین تهدیداتی، تهدید علیه امنیت ملی کشورهاست و سازمان ملل باید پاسخی قاطع به چنین تهدیداتی بدهد. منطقه ما با این رویکردهای قانون شکنانه از سوی رژیم صهیونیستی چند دهه آشنا است و ما هر اقدامی را برای حفاظت از تأسیسات هستهای خود انجام میدهیم.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد آخرین وضعیت توافقنامه ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا گفت: ایران از چند سال قبل با این اتحادیه وارد مذاکره شد. آخرین تحول امضا و تسهیل توافقنامه میان ایران و اتحادیه اوراسیا توسط ارمنستان بود. ایران هم روند تسهیل را در مجلس شورای اسلامی تکمیل کند، اجرایی خواهد شد.
وی در مورد تبادل پیام میان ایران و آمریکا افزود: کانال ارتباطی بین ایران و آمریکا دفتر حافظ منافع سوئیس است و از قبل هم وجود داشته است.
جمهوری اسلامی ایران همیشه از گسترش روابط با کشورهای همسایه، منطقه و کشورهای اسلامی استقبال کرده است
وی در مورد نشست اتحادیه اروپا در مورد کشتیرانی ایران و پاسخ ایران، گفت: حتماً هر کنشی در مورد منافع ایران با واکنش متقابل مواجه خواهد شد. آقای عراقچی هم اشاره کردند که مقامات اوکراین اذعان کردند ایران موشکی به روسیه نداده است. بنابراین ایران با جمیع ملاحظات واکنش خود را در صورت چنین اقدامی انجام خواهد داد.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد روابط با مراکش، گفت: جمهوری اسلامی ایران همیشه از بهبود و گسترش روابط با کشورهای همسایه، کشورهای منطقه و کشورهای اسلامی استقبال کرده است. تاریخچه روابط ما و مراکش روشن است. جمهوری اسلامی ایران هیچ وقت پیشگام قطع روابط نبوده است.
ویگفت: بدیهی است که ما در راستای همان سیاستی که از مدتها قبل داشتیم و در دولت چهاردهم هم ادامه خواهیم داد همواره از بهبود روابط با کشورها بر مبنای اصول عزت و حکمت و مصلحت با توجه به منافع ملی کشورمان و در نظر داشتن مصالح و منافع منطقه و جهان اسلام اقدام خواهیم کرد.
حضور رژیم صهیونیستی در نشستهای بینالمللی هیچ مبنایی ندارد
بقایی در مورد مذاکره با اروپا گفت: با اروپا در مورد هر نگرانی مشترکی که وجود داشته باشد، گفتگو شده است. گفتگوهای خوبی در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل انجام شده است. دامنه گفتگوها در مورد موضوعات مختلف بوده البته با در نظر گرفتن عزت، مصلحت و حکمت و منافع ملی کشور بوده است.
وی در مورد عدم شرکت رئیس رژیم صهیونیستی در کاپ ۲۹ در کشور آذربایجان گفت: رژیمی که اعتقادی به اصول، اخلاق و هنجارهای بینالمللی ندارد و به دنبال تعرض به ملتی بوده است، چنین موجودیتی شایستگی حضور در چنین مراسماتی را ندارد. در سطح سازمانهای بینالمللی، مخالفت با حضور رژیم ابراز شده و چنین رژیمی مبنای حضور در سازمان ملل متحد را ندارد.
وی ادامه داد: حضور رژیم در نشستهای بینالمللی که قرار است در رابطه با حل و فصل مشکلات صحبت شود هیچ مبنایی ندارد.
یکی از عوامل تداوم شرارت اسرائیل، احساس اطمینان از بیکیفر ماندن است
سخنگوی وزارت خارجه در مورد ابراز تمایل اروپا برای مذاکره تصریح کرد: ما در رابطه با موضوع هستهای هیچوقت مذاکره را ترک نکردیم. در تمامی این سالها بحث در رابطه با احیای برجام وجود داشته است.
وی افزود: هیچ مذاکرهای در خلأ رخ نمیدهد. ایران حسن نیت خودش را نشان داد و سفر مدیرکل آژانس سفر مفید و خوبی بود که در آن تفاهمهای خوبی صورت گرفت و انتظار میرود طرفهای مقابل قدردان این رویکرد مثبت ایران باشند و بگذارند موضوعات در مسیر فنی و به دور از فشار سیاسی ادامه پیدا کند.
بقایی در مورد سکوت دادگاه لاهه و جامعه جهانی در برابر جنایات اسرائیل گفت: یکی از عواملی که باعث تداوم شرارت میشود، احساس اطمینان از بی کیفر ماندن است. جنایاتی مثل نسل کشی و جنگیدن نباید بدون کیفر بماند. متأسفانه رژیم اسرائیل با اطمینان از کارشکنی آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی به جنایات خود ادامه داده است. کارشکنی در مسیر اجرای عدالت، خودش یک نوع جنایت حساب میشود.
تا امروز همه مداخلات آمریکا به مباحث منطقه، ترویج جنایات رژیم اسرائیل بوده است
بقایی در مورد طرح آتش بس در لبنان گفت: تا به امروز همه مداخلات و ورودهای آمریکا به مباحث منطقه تحت عناوین مختلف، ترویج جنایات رژیم در منطقه بوده است. امیدواریم که مردم لبنان و مقاومت خودشان مسائل خودشان را تشخیص میدهند. ایران هم بعنوان یار و همراه مقاومت از هر کمکی دریغ نخواهد کرد.
وی در مورد دیپلماسی اقتصادی گفت: دیپلماسی اقتصادی برای ارتقای روابط اقتصادی یکی از موضوعات ثابت دستورکار در هر تعامل و گفتگوی دیپلماتیک میان ایران و کشورها بوده است. ایران مصمم است از ظرفیتهای مختلف موجود در بریکس استفاده کند. معاونت دیپلماسی وزارت خارجه ارتباط مستمر و هدفمندی با سازمان توسعه تجارت دارد. یکی از برنامهها استفاده از ظرفیت رایزنان بازرگانی است.
سابقه تلخ رابطه ایران و آمریکا ۷ دهه است
سخنگوی وزارت خارجه در مورد کاهش تعداد مستشاران ایرانی در سوریه گفت: حمایت ایران از مقاومت و روابط بسیار خوب ما با دولت سوریه ادامه خواهد یافت. سفر مقامات ایران طی روزهای گذشته به سوریه گواه این مدعاست.
وی در مورد اظهارات وزیر امور خارجه مبنی بر آمادگی برای گفتگو با آمریکا و شروط ایران در این باره، گفت: اصولاً فکر نمیکنم تحدید مسائل بین ایران و آمریکا به یک دوره و فرد خاص، رویکرد واقع گرایانه در تحلیل باشد. سابقه تلخ رابطه ایران و آمریکا ۷ دهه است و در طول این دههها هیچ حسن نیت برای جبران و یا ترمیم رفتارهای ناصواب دیده نشده است. برعکس عملکرد آنان نشان میدهد بر رویکرد خصمانه خود تکرار ورزیدند.
وی ادامه داد: طبیعی است این گزاره که ما عملکرد دولتهای آمریکا را مبنی برای رویکرد خود قرار میدهیم مبتنی بر یک محاسبه دقیق از منافع ملی خود و شناخت فضای بینالملل است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی به دور از فشارهای مخرب برخی طرفها، کار خود را ادامه دهد
بقایی در مورد راهکارهای ارائه شده ایران به گروسی گفت: تهدیدات رژیم صهیونیستی، تهدیدات خلاف حقوق بینالملل است که به شیوه خودش از سوی ایران پاسخ داده خواهد شد. آن چیزی که در این سفر مدنظر بود، در ادامه رایزنیهای ایران و آژانس، به عنوان یک عضو، برخی از ابهامها و سوالاتی که در رابطه با بخشهای برنامه هستهای ایران مطرح بوده از نظر ما مبنای دقیق و روشنی ندارد و مورد گفتگو قرار گرفت.
وی گفت: آنچه که مشخص بود، رویکرد مثبت و حسن نیت ایران در پرداختن به مباحث بین ایران و آژانس است و تلاش ما این است که اجازه داده شود آژانس بتواند به دور از فشارهای مخرب و شرورانه برخی طرفها، کار خود را ادامه دهد.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد قرارداد ۲۵ ساله میان ایران و چین، بیان کرد: رابطه ایران و چین یک رابطه مستحکم و دیرپا و مفید برای دو ملت و کشور بوده است. چینیها همچون گذشته مصمم هستند از همه ابزارها برای گسترش روابط استفاده کنند.
برخوردی که با حامیان حقوق مردم فلسطین در کشورهای اروپایی صورت میگیرد، ناشایست است
بقایی در مورد ازسرگیری روابط با بحرین و زمان بازگشایی سفارتخانههای دو کشور، گفت: موضع ما روشن است. روند برقراری روابط دیپلماتیک از مدتها قبل شروع شده بود.
وزیرخارجه بحرین سه سفر به ایران داشت، ما هم سفری به بحرین در چارچوب رایزنی با کشورهای منطقه داشتیم. طبیعی است که اجرایی کردن مسائل زمان بر است.
بقایی در مورد رفتار برخی کشورهای اروپایی با طرفداران فلسطین تصریح کرد: برخوردی که با حامیان حقوق مردم فلسطین در کشورهای اروپایی صورت میگیرد، ناشایست است که متأسفانه ما اینگونه تفسیر میکنیم که در راستای سیاست برخی کشورهای اروپایی در حمایت از رژیم صهیونیستی است. اینکه نگاههای نژادپرستانه و ضد فلسطینی چطور گسترش پیدا کرده است، این با شعارهای حقوق بشر ناسازگار است.
یکی از دلایل پیچیده شدن منازعه اوکراین، مداخلات برخی کشورهای غربی خصوصاً آمریکا است
بقایی در مورد اجازه آمریکا برای استفاده از سلاحهای دوربرد توسط اوکراین، افزود: ما هیچ وقت بخشی از منازعه اوکراین نبودیم. یکی از دلایل پیچیده شدن منازعه همین مداخلات از طرف برخی کشورهای غربی خصوصاً آمریکا است. موضع ما این است که طرفها از طریق دیپلماتیک موضوع را حل کنند و خواسته ما از کشورهای فرامنطقهای این بوده به مسئله دامن نزنند.
وی در مورد اینکه آیا میتوانیم به آتش بس در لبنان امیدوار بود گفت: طرفی که هیچ اعتقادی به توقف جنایت ندارد رژیم صهیونیستی است. ایران وکشورهای منطقه با صدای واحد تلاش برای توقف جنگ افروزی کردند. فارغ از اینکه رژیم صهیونیستی و حامیانش به دنبال این هستند که منطقه در همین حالت باشد.
سازوکارهای عملیاتی برای مبارزه با تروریست داریم
وی در مورد رایزنی با پاکستان جهت مبارزه با تروریسم گفت: وزارت خارجه رایزنیهای مستمر و همیشگی با کشورهای منطقه و مشخصاً با پاکستان داشته است. تروریسم پدیدهای است که هر دو کشور را در معرض آسیب قرار داده است. سازوکارهای عملیاتی برای مبارزه با تروریست داریم. موافقتنامه امنیتی میان ایران و پاکستان وارد مرحله اجرایی شده است. اگر روندها را نگاه کنیم، فکر میکنم به این جمع بندی خواهیم رسید که طی ماههای گذشته اقدامات مناسبی از طرف دو کشور برای برقراری امنیت انجام شده است.
وی در مورد پیگیری برخی اموال ایران در دیوان بینالمللی لاهه گفت: این پرونده یکی از چند پروندهای است که در دیوان بینالمللی دادگستری داریم. در مارس ۲۰۲۳ رأی دیوان صادر شد. آمریکا به دلیل نقض قطعنامه ۱۹۵۵ مقصر شناخته شد. یک دور مذاکره فنی و حقوقی با طرف مقابل در لاهه انجام شده است. اگر نتوانیم تا مارس ۲۰۲۵ به توافق برسیم، ناگزیریم به دیوان بینالمللی دادگستری مراجعه کنیم و لایحه مربوط به خسارت مورد نظر را ارائه دهیم و خود لاهه پیگیری کند.
تلاشها را برای انتقال محکومان افغان به کشورشان مضاعف کردیم
سخنگوی وزارت خارجه در مورد تلاش برای بازگشت محکومان افغانستانی به کشورشان افزود: مراودات میان ایران و حکومت سرپرست افغانستان برای انتقال محکومان افغانستانی به کشورشان از مدتها قبل در جریان بوده است. تعداد زندانیان افغانستانی در ایران بسیار زیاد است، هزینههای زیادی هم بر دوش بیتالمال میگذارد. ما تلاشها را برای انتقال محکومان افغان به کشورشان مضاعف کردیم. خیلی موارد هم محکومان مالی هستند که باید سازوکاری برای حل و فصل موضوعات مرتبط با آنان پیدا ادامه کند.
هر مذاکرهای به معنای داد و ستد، باید منصفانه و با در نظر گرفتن نگرانیهای طرفین صورت گیرد
بقایی در مورد مذاکرات آتی با آمریکا، گفت: ما هیچوقت از منافع اصولی خود کوتاه نمیآییم. هر مذاکرهای به معنای داد و ستد، باید منصفانه و با در نظر گرفتن نگرانیهای طرفین صورت گیرد. من مذاکرات را ترسیم به قدیم و جدید نمیکنم.
وی تاکید کرد: مذاکرات در آینده، تداوم مذاکراتی است که پیشتر صورت گرفته است. انتظار این است که طرفها اشتباه گذشته را تکرار نکنند و اشتباهات را چراغ راه خود قرار دهند.
در دفاع از تمامیت سرزمینی و حاکمیت ایران از هیچ کسی اجازه نخواهیم گرفت
وی در مورد پاسخ ایران به رژیم اسرائیل گفت: در دفاع از تمامیت سرزمینی و حاکمیت ایران از هیچ کسی اجازه نخواهیم گرفت و به تجاوزی که صورت گرفت پاسخ قاطع خواهیم داد.
بقایی در موردنظر اروپاییان درباره نقش مستشاری ایران در عراق و سوریه و افزایش تحرکات داعش گفت: اساساً حضور مستشاری ایران در سوریه برای مقابله با داعش است. مسئولانه ترین رویکرد را ایران در آن مقطع زمانی برای جلوگیری و مقابله با تروریسم تکفیری اتخاذ کرد. گزارشها حاکی از این است که عناصر تروریستی در سوریه از امکانات و تسهیلات آمریکا و برخی دیگر از کشورها منتفع میشوند لذا این موضوعی است که امنیت منطقهای و بینالمللی را در معرض خطر قرار میدهد. هیچ کشوری اندازه ایران سابقه و تجربه مبتنی بر واقعیت برای مقابله با داعش ندارد. یکی از مواردی که میشود در چارچوبهای موجود در قالب نماینده ویژه دبیرکل سوریه و فرمت آستانه قرار گیرد، همین درخواست برای مواجهه با انباشت تروریست در سوریه است.
همه اتفاقات به زبان گزارشگر شورای حقوق بشر، موید وجود نسل کشی به معنای واقعی کلمه در غزه است
بقایی در مورد اظهار نظر وزیر خارجه انگلیس برای رد نسل کشی در غزه گفت: این نوع موضعگیری را باید در قالب عادی سازی جنایت و تجاوزگری دید. اینکه مفهوم نسل کشی بسیار بزرگ است، تردیدی نیست اما اینکه تردیدی ایجاد کنید، این واقعاً بهتآور است. همه این نسل کشی را میبینند و قریب به ۵۰ هزار انسان جان خود را از دست دادند و کوچ اجباری فلسطینی رخ داده است.
وی گفت: سازمان ملل هشدار داده که این نسل کشی در غزه اتفاق افتاده است. همه اتفاقات رخ داده در غزه و به زبان گزارشگر شورای حقوق بشر همه موید وجود نسل کشی به معنای واقعی کلمه در غزه است.
source