آلمان، فرانسه و بریتانیا روز پنجشنبه با انتشار بیانیه مشترکی خطاب به شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، موضع خود را در قبال تعهدات هستهای ایران در چارچوب برجام اعلام کردند.
آنها در این بیانیه از رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی به دلیل تلاشهایش در قبال برنامه هستهای ایران تشکر کردند و افزودند که بر اساس گزارش او، «متاسفانه یافتههای آژانس بار دیگر [در موضوع ایران] بسیار نگران کننده است».
در ادامه بیانیه آمده است: «بر اساس گزارش جدید، ایران ذخایر اورانیوم غنیشده خود را تا ۶۰ درصد افزایش داده است. اکنون این کشور بیش از چهار برابر مقداری که آژانس بینالمللی انرژی اتمی آن را مقدار تقریبی لازم برای ساخت یک وسیله انفجاری هستهای میداند، اورانیوم غنی شده ۶۰ درصدی دارد. اکنون ذخایر کلی اورانیوم غنی شده این کشور، بیش از ۳۲ برابر حد مجازی است که ایران در چهارچوب برجام متعهد شده بود.»
بیانیه سپس به این اشاره دارد که ایران طی پنج ماه گذشته، ظرفیت کلی تولید خود را نیز با نصب و راه اندازی سانتریفیوژهای پیشرفته جدید بطور قابل توجهی افزایش داده است و بر اساس گزارش جدید آژانس، شش آبشار دیگر از سانتریفیوژهای پیشرفته را در کارخانه غنیسازی سوخت در نطنز نصب کرده است.
ایران همچنان به مانع تراشی در کار آژانس بینالمللی انرژی اتمی ادامه میدهد که پیامدهای زیانباری بر توانایی آژانس برای راستیآزمایی و نظارت مؤثر بر برنامه هستهای ایران و اطمینان از ماهیت منحصراً صلحآمیز این برنامه داشته است.
در نتیجه این عدم شفافیت، آژانس تواناییِ بهروز رسانی اطلاعات خود را درباره تولید و موجودی سانتریفیوژها، روتورها و آب سنگین و کنسانتره سنگ معدن اورانیوم از دست داده است.
ایران همچنان با حذف نام چند بازرس مجرب آژانس آنهم با انگیزههای سیاسی، بطور جدی بر توانایی آژانس برای انجام راستی آزمایی خود درقبال فعالیتهای این کشور بویژه در تأسیسات غنی سازی، تأثیر گذاشته است.
بیانیه همچنین به این بخش گزارش مدیرکل اشاره میکند که بیش از سه سال است ایران اجرای پروتکل الحاقی خود را متوقف کرده و آژانس را از دسترسی تکمیلی به هر سایت و مکان دیگری در این کشور محروم کرده است.
ایران «فوراً ذخایر اورانیوم غنیشده خود را از بین ببرد»
بیانیه سپس هشدار میدهد که حتی اگر ایران اکنون تصمیم به توقف غنیسازی اورانیوم تا خلوص ۶۰ درصد بگیرد نیز کاری را انجام داده که مدتها به تعویق انداخته بود؛ و نباید فراموش کرد که حتی با توقف این کار در زمان حاضر، هم دارای ذخایر بسیار زیادی از اورانیوم با غنای بالا است و هم توانایی از سرگیری غنیسازی تا خلوص ۶۰ درصد را در هر مقطعی خواهد داشت.
بر این اساس آلمان، فرانسه و بریتانیا از ایران میخواهند که نهتنها اقدام به «توقف غنیسازی در سطح بالا» کند، بلکه «فوراً ذخایر اورانیوم غنیشده خود را از بین ببرد».
بیانیه میافزاید: «بگذارید واضح بگوییم: انتخابها و تصمیمهای ایران درباره فعالیتهای هستهایاش منشأ این بحران طولانیمدت است. این ایران است که با ترک تعهدات برجامی خود، این وضعیت را تشدید کرده است. بنابراین ما از ایران میخواهیم که اقدامات زیر را انجام دهد:
– متوقف و معکوس کردن برنامه گسترش فعالیتهای هستهای خود و خودداری از تهدید برای تولید سلاح هستهای.
– بازگشت به محدودیتهای وضع شده توسط برجام، بویژه محدودیتهای مربوط به غنیسازی.
– اجرای بیانیه مشترک مارس ۲۰۲۳ ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی، و اجرای تعهداتش در رابطه با شفافیت و همکاری با آژانس؛ از جمله اعمال مجدد تمام اقدامات شفافسازی که در فوریه ۲۰۲۱ متوقف شده است.
-اجازه دادن به آژانس برای نصب تجهیزات کنترل و نظارتی در هر جا که لازم باشد.
– اجرای مجدد و تصویب سریع پروتکل الحاقی،
– لغو کامل تصمیم سپتامبر ۲۰۲۳ خود مبنی بر خودداری از پذیرفتن بازرسان با تجربه.
بیانیه در پایان اعلام میدارد که رفتار ایران در حوزه هستهای، تهدیدی برای امنیت بینالمللی است و سیستم جهانی منع گسترش سلاحهای هستهای را تضعیف میکند.
امضاکنندگان مینویسند: «به یاد میآوریم که در سال ۲۰۲۲ میلادی، ایران دو بار از یک نتیجه مذاکره امتناع ورزید و به جای آن تصمیم گرفت که برنامه هستهای خود را گسترش دهد و به سطوح هشداردهنده برساند. جامعه بینالملل باید بر عزم خود برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هستهای ثابت قدم بماند و ما آماده استفاده از تمام اهرمهای دیپلماتیک برای دستیابی به این هدف هستیم.»
پزشکیان: زیر بار زور هم نخواهیم رفت
همزمان با انتشار این بیانیه، مسعود پزشکیان رئیس جمهور ایران که به سیستان و بلوچستان سفر کرده، در واکنش به رفتار کشورهای اروپایی در قبال ایران گفت: «ما بارها اعلام کردهایم که با هیچ کشوری خصومت نداریم و به دنبال گسترش مناسبات خود با جهان هستیم، اما قطعا زیر بار زور هم نخواهیم رفت؛ نه به کسی زور میگوییم و نه زور میپذیریم.»
source
سئو سایت