حجتالاسلام والمسلمین علی نعمتی، عضو انجمن اقتصاد اسلامی ایران در گفتوگو با ایکنا، درباره سیاستهای اقتصادی دولت چهاردهم در دوره ریاست جمهوری ترامپ با توجه به احتمال بالای بازگشت سیاست فشار حداکثری، گفت: برنامه هفتم پیشرفت که زحمات بسیاری برای آن کشیده شده از ظرفیتهای فوقالعادهای بهره میبرد که اگر حداقل به مهمترین بخشهای آن عمل شود واقعاً دستاوردهای شگرفی رقم خواهد خورد و دیگر نگران تهدیدات خارجی نخواهیم بود. البته جای خوشحالی است که رئیسجمهور کشورمان در مناظرات انتخاباتی مدام میگفت من کارشناس نیستم و برنامه از قبل نوشته شده و باید به همین برنامه هفتم که متخصصان نوشتهاند عمل شود و این رویکرد واقعاً ارزشمند است.
وی افزود: یکی از نکات مورد اشاره در برنامه هفتم کاهش تورم به کمتر از ده درصد است که با سیاستهای اقتصادی مطرحشده در برنامه هفتم میتوان این مهم را محقق کرد. متأسفانه منشأ تورم ریشه در سیاستهای پولی، بانکی و مالی دولتها دارد و از سوی دیگر مسئله بودجهریزی یا همان تنظیم بودجه با کسری به امالفساد اقتصاد یا تورم، تبدیل شده است و ضرورت دارد برای در امان نگاه داشتن اقتصاد از ترکشهای تحریمی به این موارد توجه کرد.
تنظیم بودجه با کسری مساوی با چاپ پول
عضو انجمن اقتصاد اسلامی ایران با بیان اینکه تنظیم بودجه با کسری منجر به پولی کردن کسری بودجه میشود، گفت: پولی کردن کسری بودجه یک اصطلاح علمی در اقتصاد و به زبان عامیانه مساوی با چاپ پول است. متأسفانه طی این سالها پدافند اقتصادی شکل نگرفته و از طرف دیگر تنظیم بودجه با کسری، اقتصاد را آسیبپذیر کرده است و همه کارشناسان هم به این نکته اذعان دارند؛ به عبارت بهتر باید گفت تنظیم بودجه با کسری زمینه افزایش بیرویه حجم پول و تورم آتی را رقم میزند.
نعمتی ادامه داد: آمریکا و اسرائیل از لحاظ نظامی هیچ اقدامی را نمیتوانند علیه ایران انجام دهند، همانطور که رژیم صهیونیستی در حمله هوایی اخیر به کشورمان ناکام ماند و پدافند هوایی ایران به خوبی درخشید ولی متأسفانه در عرصه اقتصاد پدافندها خیلی عملکرد مثبتی ندارند و مسلمات اقتصادی که مورد تأکید اهل فن و تحلیل قرار دارند نادیده گرفته شده و همین مسئله به تشدید تورم و ایجاد آن دامن زده است. عمده اساتید بیان میکنند تأثیر تحریمها بر اقتصاد ایران نهایتاً 20 درصد است و عامل عمده افزایش تورم ریشه در سیاستهای پولی، مالی و بانکی دارد.
وی با بیان اینکه در دوران ریاست جمهوری جدید آمریکا، به منظور افزایش قدرت تابآوری اقتصاد ایران در مقابل سیاستهای خصمانه ایالات متحده توصیه میشود به سیاستهای اقتصاد مقاومتی التزام داشته باشیم، گفت: یکی از نکات مورد تأکید در قانون برنامه هفتم، توجه به مسئله مسکن است؛ طبق این قانون باید 4 دهم درصد به اراضی شهری اضافه شود و واقعاً این مقداری ناچیز از کل وسعت کشور است ولی میتوان از این طریق مشکل بخش قابل توجهی از اقشار ضعیف و آسیبپذیر را مرتفع ساخت و باید در کنار مهار تورم که اقتصاد ایران را غیرمقاوم میکند به مسئله مسکن هم توجه ویژه کرد.
این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: تداوم مشکلات در بخش مسکن نارضایتیها را افزایش داده چون حداقل 50 درصد سبد هزینه خانوار را شامل میشود و لذا اگر مسئله مسکن را حل کنیم قطعاً میتوان از آسیبهای تورم کاست.
نعمتی با بیان اینکه توزیع ناعادلانه ثروت به شکاف فوقالعاده در جامعه منجر شده است، گفت: این شکاف را میتوان با توزیع عادلانه داراییها برطرف ساخت. همچنین ضرورت دارد در کنار یکسانسازی درآمد کارگران و کارمندان با تورم، اقشار ضعیف را صاحب داراییهای باارزش کرد؛، مثلاً ماهاتیر محمد در مالزی به جای تعدیل درآمدها، قطعه زمینی را در اختیار اقشار ضعیف قرار داد و از این طریق بخشی از عقبماندگی آنها در گردونه تورم جبران شد.
انفال زمین برای حل مشکل مسکن
وی تأکید کرد: از نگاه اقتصاد اسلامی اصولاً زمین متعلق به عموم مردم است و شهید صدر بر این نکته بسیار تأکید داشت که بخش عمدهای از مالکیت زمین به عنوان انفال در اختیار امام جامعه است و باید به سهولت در اختیار کسانی قرار گیرد که نیازمند هستند و یا اگر کسی هم زمینی را تصرف کرده و بهرهبرداری متناسبی از زمین نداشته و به عمران آن نپرداخته، بعد از مدت کوتاهی زمین از تصرف او خارج میشود؛ به عبارت بهتر کسی مالک مطلق زمین نیست.
کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه دولت چهاردهم در دوران جدید باید به سیاستهای اقتصاد مقاومتی توجه ویژه داشته باشد، گفت: کاهش تورم از اصول اقتصاد مقاومتی است و تنظیم بودجه بدون کسری به تحقق این اصل کمک بسیاری میکند. امیدواریم نمایندگان مجلس در مدت باقیمانده از بررسی لایحه بودجه 1404 به این اصل توجه داشته باشند و تلاش کنند کسری از درون بودجه حذف شود.
گفتوگو از سعید امینی
انتهای پیام
source