پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان، روز سهشنبه زندگینامه خود را در قالب کتابی منتشر کرد. این کتاب به موضوعاتی همچون پشت پردههای نشست محرمانه سال ۲۰۱۳ که منجر به انتخاب او به عنوان پاپ شد و همچنین مقاومتهایی که از آن زمان تاکنون با آن مواجه بوده، پرداخته است.
در ابتدا قرار بود این کتاب با عنوان «امید» پس از درگذشت پاپ منتشر شود، اما به درخواست خود او، کتاب در بیش از ۸۰ کشور جهان منتشر شد و در کتابخانهها قرار گرفت. به گفته ناشران، این اولین زندگینامهای است که توسط یک پاپ در حالی که هنوز در این مقام است نوشته شده است. هرچند او پیش از این در تدوین کتابهای خاطرات دیگر اعضای کلیسا نیز همکاری داشته است.
کتاب «امید» حاصل گفتگوهای پاپ فرانسیس با یک روزنامهنگار ایتالیایی به نام کارلو موسو طی بیش از شش سال است. در این کتاب، پاپ حتی به برخی از تصمیمات خود که از آنها پشیمان است، اعتراف کرده است. همچنین، دیدگاههای شخصی او از دوران کودکیاش در بوئنوسآیرس، زمانی که هنوز با نام اصلی خود، «خورخه ماریو برگولیو» شناخته میشد، در کتاب گنجانده شده است.
پاپ در این کتاب به خاطراتی از دوران نوجوانیاش اشاره میکند، مانند اصرارش به یکی از همکلاسیهایش برای پرداخت هزینه تعمیر دوچرخهای که شکسته بود یا درگیری فیزیکی با یکی دیگر از همکلاسیها که تا مرز بیهوش کردن او پیش رفت و اکنون از آن اتفاق احساس شرمندگی میکند. او همچنین بیان میکند که هنوز خود را شایسته مقام پاپی نمیداند.
جالب توجه است که در این کتاب درباره دو دوره از زندگی پاپ که تا حدودی مرموز باقی مانده، سکوت شده است. یکی از این دورهها مربوط به حضور او در شهر کوردوبا در آرژانتین بین سالهای ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۲ است. پاپ هرگز به طور کامل توضیح نداده که چرا برای شنیدن اعترافات توبهکنندگان به کلیسای یسوعیان تبعید شد، آن هم بیش از یک دهه پس از رسیدن به مقام کشیشی در آرژانتین. او این دوره را «شب تاریک کوردوبا» نامیده است.
دوره دوم ناشناخته زندگی او مربوط به زمانی است که در آلمان مشغول تحقیق درباره رومانو گواردینی، کشیش و نویسنده آلمانی، برای رساله دانشگاهی خود بود. با این حال، او هرگز این رساله را به پایان نرساند.
موضوعات مربوط به رسواییهای آزار جنسی توسط روحانیون، که سالها به چالشی جدی برای کلیسا تبدیل شده بود، نیز در این کتاب به طور مختصر مورد اشاره قرار گرفته است.
در بخش دیگری از کتاب، پاپ از تصمیمات بحثبرانگیز خود دفاع کرده است، از جمله آنچه در کنفرانس مارس ۲۰۱۳ اتفاق افتاد و منجر به انتخاب او به عنوان پاپ شد. او یکی از دشوارترین کارهای خود در این مقام را اصلاح بوروکراسی واتیکان، به ویژه تلاش برای وضع استانداردهای بینالمللی حسابداری و بودجه برای اصلاح امور مالی آن دانسته است. این اقدامات با مقاومتهای زیادی مواجه شدهاند.
پاپ همچنین از تصمیم خود برای صدور مجوز محاکمه ۱۰ نفر، از جمله یک کاردینال که به سوء رفتار مالی مرتبط با سرمایهگذاری در یک ملک در لندن متهم بودند، دفاع میکند. او همچنین بر دیدگاه خود در حمایت از همجنسگرایان تأکید میکند، دیدگاهی که با انتقادهای بسیاری از سوی کلیسا، به ویژه اسقفهای آفریقایی، مواجه شده است.
با این حال، پاپ فرانسیس بر موضع خود پایدار است و در این کتاب بار دیگر تأکید میکند: «همجنسگرایی جرم نیست.»