در رویداد ۲۴ بخوانید:
محمدجواد ظریف با تاکید بر اینکه نباید ترامپ را به عنوان یک غول تصور کنیم، بیان کرد: اگر لازم باشد، مذاکره خواهیم کرد و از منافع ملی خود دفاع میکنیم.
هرچه به آغاز دوره جدید دونالد ترامپ نزدیکتر میشویم، نشانههای بیشتری از امکان مذاکره میان ایران و آمریکا به چشم میخورد. این موضوع از زمانی که عبدالعلیزاده به صراحت از گفتوگو با ترامپ سخن گفت، قابل پیشبینی بود. همچنین، عدم عقبنشینی دولت در برابر جنجالهایی که طیف تندرو در روزهای اخیر ایجاد کرده، نشان میدهد که تصمیمگیریها جدیتر از آن است که تحت تأثیر فشارهای گروههایی مانند کوچکزاده یا روزنامههایی مانند «کیهان» تغییر کند.
نشانههای جدیتر برای مذاکره را میتوان در مصاحبه جنجالی پزشکیان با شبکه NBC و تاکید او بر برقراری روابط راهبردی با تمام کشورها، از جمله اروپا، مشاهده کرد. این مصاحبه که در آن بر عدم برنامه ایران برای ترور ترامپ تاکید شده بود، باعث عصبانیت طیف تندرو شد.
علاوه بر این، اظهارات اخیر محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیسجمهور، نیز نشاندهنده تمایل به مذاکره است. ظریف در برنامه «حضور» گفت: «نباید تصور کنیم که ترامپ غولی است که قصد حمله دارد. ما بسیار بزرگتر از این حرفها هستیم. ایران کشوری بزرگ و قدرتمند است. ما پس از ۲۲۰ سال ثابت کردیم که لقمه چرب و نرمی نیستیم؛ این دستاورد بزرگی است و نباید آن را دست کم بگیریم. باید با اعتماد به نفس بایستیم و اگر لازم باشد، مذاکره میکنیم و از منافع خود دفاع خواهیم کرد.»
او همچنین اشاره کرد که «مذاکره با صدام نیز خوشایند نبود، اما منافع کشور ایجاب میکرد».
پس از این اظهارات ظریف، جدیتر شدن مذاکرات تقریباً محتمل به نظر میرسد. همچنین، در خطبههای نماز جمعه این هفته نیز مخالفت چندانی با مذاکره مشاهده نشد. امام جمعه تهران، سازش با آمریکا را لگد زدن به خون شهدا توصیف کرد، اما به طور مشخص چیزی در رد مذاکره نگفت. امام جمعه کرج نیز به وضوح بیان کرد که اصل مذاکره، به شرطی که در راستای تأمین منافع ملی باشد و با رژیم صهیونیستی انجام نشود، اشکالی ندارد.
اخبار دیگری نیز وجود دارد که احتمال جدیتر شدن مذاکرات را تقویت میکند. برای مثال، نقش ایلان ماسک در آزادی خبرنگار ایتالیایی و اخبار قبلی درباره گفتوگوهای او با سعید ایروانی، این تصور را ایجاد کرده که ماسک ممکن است در مذاکرات احتمالی آینده با آمریکا نقش مهمی ایفا کند.