مقاومت مردم در برابر این بحران اقتصادی تا چه زمانی ادامه خواهد داشت؟ آیا شما هم در شرایط فقر زندگی میکنید؟
روزنامه هممیهن به انتقاد از اظهارات کاظم صدیقی، امام جمعه تهران پرداخته است. این روزنامه در گزارش خود نوشته است: «شترمرغ حیوان عجیبی است؛ وقتی به او میگویند بار ببر، میگوید من مرغم و وقتی میگویند بپر، میگوید من شترم. حالا برخی افراد از موضع قدرت برای همه، حتی رئیسجمهور، تعیینتکلیف میکنند. گویی تمام قدرت در دستان آنهاست. اما وقتی از آنها میخواهی مسئولیت حل مشکلات را بپذیرند، میگویند این کار به دولت مربوط است و ما مسئولیتی نداریم.»
بر اساس نظرسنجیها، مردم معتقدند که برای حل مشکلات کشور، رفع تحریمها از هر چیز دیگری مهمتر است. با این حال، امید کمی به حل این مسئله وجود دارد، زیرا مخالفان داخلی رفع تحریمها حتی از مخالفان خارجی مانند اسرائیل فعالتر هستند. سیاستها و دیدگاههای این گروهها پر از تناقض است.
امروز برخی از توافقهای مربوط به غزه استقبال میکنند، در حالی که این توافق با اسرائیل انجام شده است؛ کشوری که جنایات آن بر همگان آشکار است. اما در عین حال، تلاش ایران برای رسیدن به توافق با قدرتهای جهانی را محکوم میکنند و به رئیسجمهور میگویند: «شما صاحب ایران نیستید و وظیفه شما اجرای قصاص دونالد ترامپ است.»
صاحب ایران چه کسانی هستند؟ مردم ایران مالک این کشورند. اگر به مالکیت مردم اعتقاد دارید، حداقل به خواست و اراده آنها احترام بگذارید. نمیتوان با نمایندهای که تنها ۳ درصد از مردم را نمایندگی میکند، برای کل ملت تصمیم گرفت.
نظرسنجیها نشان میدهد که اکثریت قاطع مردم خواهان رفع تحریمها هستند. تنها اقلیتی که از رانتخواری و منافع شخصی بهره میبرند، با این موضوع مخالفند. آنها به قدری از سیاست دور هستند که ترور سردار سلیمانی را به عنوان یک جرم شخصی و قصاص مطرح میکنند و مسئولیت اجرای آن را به دوش دولت میاندازند، بدون اینکه به تبعات چنین رویکردی برای ایران فکر کنند.
البته احتمالاً آنها از این تبعات آگاهند، اما با این تصور که «دیگی که برای من نجوشد، سر سگ در آن بجوشد»، مسیر کنونی را که در جهت منافع مردم است و با منافع آنها سازگار نیست، رد میکنند و ترجیح میدهند که این دیگ برای دیگران بجوشد.
اظهارات امام جمعه اردبیل هنوز بر دوش دولت سنگینی میکند، در حالی که امام جمعه تهران خود را سخنگوی مردم میداند و میگوید: «آتشبس برای اسرائیل و آمریکا تحمیل بود و رئیسجمهور از این توافق بد یاد کرد. کسانی که از سازش با آمریکا سخن میگویند و به تجربیات گذشته و خون شهدا بیاحترامی میکنند، باید بدانند که مردم ما خون و جوانی دادهاند و تا ظهور امام زمان (عج) مقاومت خواهند کرد.»
در حالی که رفتار او نمازجمعه را به کلی خلوت کرده است، حالا از مقاومت و خون شهدا سخن میگوید. بهتر بود نصیحت سعدی را به گوش میگرفت که: «آن را که خانه نیست، بازی نه این است.»
به جای توصیه دیگران به مقاومت، بهتر است به امور خود بپردازند و همراهی کنند تا مردم ایران نمایندگان شایستهای را برای احقاق حقوق خود به میدان گفتوگو بفرستند. ما نیز به جای ایجاد مانع، باید از آنها حمایت کنیم و اجازه دهیم مردم ایران هوای تازهای تنفس کنند و مجبور نباشند برای ارضای قدرتطلبی عدهای، در برابر فرزندان و خانواده خود شرمنده باشند.