محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیس‌جمهور ایران، صبح روز دوشنبه به دعوت رسمی مجمع جهانی اقتصاد، برای شرکت در پنجاه و پنجمین نشست این مجمع که با عنوان «داووس ۲۰۲۵» برگزار می‌شود، به سوئیس سفر کرد. این نشست با شعار «همکاری برای عصر هوشمندی» از ۲۰ ژانویه به مدت پنج روز در شهر داووس سوئیس برگزار می‌شود و مقامات ارشد دولتی و بخش خصوصی از سراسر جهان در آن حضور دارند.

ظریف در حاشیه این مجمع با شخصیت‌های برجسته‌ای همچون عبداللطیف رشید، رئیس‌جمهور عراق، بورگه برنده، رئیس مجمع جهانی اقتصاد، اسپن بارت ایدی، وزیر امور خارجه نروژ، و الکساندر ووجیچ، رئیس‌جمهور صربستان، دیدار کرد. همچنین جلسه‌ای با حضور وزرای امور خارجه منطقه و برخی کشورهای خارج از منطقه برای بررسی تحولات اخیر و چشم‌انداز آینده آسیای غربی و شمال آفریقا برگزار شد که در آن ظریف به عنوان دومین سخنران، مواضع ایران را به تفصیل تشریح کرد.

در ادامه فعالیت‌های دیپلماتیک خود، ظریف عصر چهارشنبه به سوالات فرید زکریا، مجری و کارشناس شبکه سی‌ان‌ان، پاسخ داد. زکریا در یکی از سوالات خود مدعی شد که ایران جایگاه ضعیفی در منطقه دارد و به تحولات سوریه، جنگ ۱۵ ماهه در غزه و درگیری‌های اسرائیل با حزب‌الله اشاره کرد. ظریف در پاسخ به این ادعا گفت: «اگر به تاریخ نگاه کنیم، در سال ۱۹۸۲ اسرائیل تا بیروت پیشروی کرد تا مقاومت فلسطین را نابود کند، اما از سال ۱۹۸۱ تا ۱۹۸۷، گروه‌هایی مانند جهاد اسلامی، حزب‌الله و حماس شکل گرفتند. مقاومت تا زمانی که اشغالگری ادامه داشته باشد، باقی خواهد ماند.»

او افزود: «اکنون به غزه نگاه کنید، حماس همچنان حضور دارد و نتانیاهو نتوانسته به اهداف خود از جمله نابودی حماس دست یابد. اسرائیل حتی مجبور به پذیرش آتش‌بسی موقت شده است. مقاومت نمرده است و آرزوهای دیگران برای از بین رفتن آن، بر پایه اطلاعات نادرست شکل گرفته است.»

ظریف همچنین تأکید کرد که اعضای محور مقاومت هرگز از ایران دستور نگرفته‌اند و ایران از عملیات طوفان‌الاقصی پیش از وقوع آن اطلاعی نداشته است. او در پاسخ به ادعای زکریا درباره تسلیح نیروهای مقاومت توسط ایران گفت: «بسیاری از کشورها دیگران را تسلیح کرده‌اند اما موفق نبوده‌اند. ما همواره از حقوق بشر حمایت کرده‌ایم.»

معاون رئیس‌جمهور ایران در ادامه به اقدامات اسرائیل اشاره کرد و گفت که این اقدامات زیر نظر دیوان بین‌المللی دادگستری قرار دارد و نتانیاهو و وزیر دفاع پیشین اسرائیل به دلیل حکم این دیوان نمی‌توانند به داووس سفر کنند. او تأکید کرد که حل مسئله فلسطین نیازمند توجه به ریشه‌های این مسئله است و نه نگاه به ایران.

ظریف در پاسخ به ادعای زکریا درباره نابودی پدافندهای هوایی ایران توسط اسرائیل گفت: «این ادعاها بی‌اساس هستند. ما در گذشته بدون پدافند هوایی علیه عراق جنگیدیم و حتی یک اینچ از خاک ایران را از دست ندادیم. این موضوع در ۲۲۰ سال گذشته بی‌سابقه بوده است.»

او همچنین درباره برنامه هسته‌ای ایران گفت: «اگر قصد ساخت سلاح هسته‌ای داشتیم، تاکنون آن را ساخته بودیم. برنامه‌های هسته‌ای ما مخفیانه نیستند و برجام می‌توانست ۱۵ سال ایران را از سلاح هسته‌ای دور نگه دارد، اما برخی مانند نتانیاهو از آن استقبال نکردند.»

ظریف در پایان گفت: «ایران یک تهدید امنیتی نیست. برخی با استفاده از ایران‌هراسی و اسلام‌هراسی سعی در توجیه اقدامات خود مانند نسل‌کشی در غزه دارند. تنها راه حل مسئله فلسطین، ایجاد یک کشور مستقل فلسطین است.»

او همچنین به وضعیت زنان و اقلیت‌ها در ایران اشاره کرد و گفت: «در کابینه دولت ایران چهار زن حضور دارند و اقلیت‌ها نیز در پست‌های مهمی قرار گرفته‌اند. این دستاوردها هرچند کافی نیستند، اما گام‌هایی در جهت درست هستند.»

توسط jahankhabari.ir