طبق آمار رأیپرسیهای انجام شده از مردم در بیرون از شعب رایگیری که از تلویزیون دولتی بلاروس پخش شد؛ الکساندر لوکاشنکو، رهبر این کشور با کسب ۸۷.۶ درصد از آرا در انتخابات ریاستجمهوری روز یکشنبه، در مسیر تمدید حکومت ۳۱ ساله خود قرار دارد.
الکساندر لوکاشنکو، از متحدان نزدیک ولادیمیر پوتین است و از سال ۱۹۹۴ میلادی تا کنون قبضه قدرت در بلاروس را در دست دارد.
آقای لوکاشنکو روز یکشنبه ۲۶ ژانویه (هفتم بهمن) به همراه سگ کوچکش برای رای دادن به یک شعبه رایگیری در پایتخت بلاروس رفت و این در حالی بود که هیچگونه حس رقابت واقعی با چهار نامزد دیگر در چهره او مشخص نبود. او در طول مبارزات انتخاباتی گفته بود که آنقدر سرش شلوغ است که حتی وقت نمیکند این مبارزات انتخاباتی را پیگیری کند.
این در حالی است که ایالات متحده و اتحادیه اروپا در آستانه برگزاری انتخابات بلاروس، با اشاره به ممنوعیت فعالیت رسانههای مستقل در این کشور و زندانی بودن یا در تبعید بودن چهرههای اصلی اپوزیسیون در بلاروس، این انتخابات را «نمایشی» توصیف کردند.
وقتی از آقای لوکاشنکو در مورد زندانی کردن مخالفانش سوال شد، وی به خبرنگاران گفت که آنها خودشان مسئول سرنوشت خود هستند. او در یک کنفرانس مطبوعاتی که بیش از چهار ساعت و ۲۰ دقیقه طول کشید، اظهار داشت که «برخی از [مخالفان] زندان را انتخاب کردند و برخی دیگر به قول شما “تبعید” را انتخاب کردند. ولی ما کسی را از کشور بیرون نکردیم.»
او ادعا کرد که هیچ کس در بلاروس از صحبت کردن منع نمیشود، اما گفت زندان برای کسانی است که «زیادهروی کردند» و قانون را زیر پا گذاشتند.
«توهین آشکار به مردمسالاری» جزئی از «آیین دیکتاتورها» است
نتایج رأیپرسیهای انجام شده از مردم بلافاصله پس از بسته شدن حوزههای رایگیری، از تلویزیون دولتی بلاروس اعلام شد. مقامات گفتند که در این انتخابات ۶ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر واجد شرایط رای دادن بودند و میزان مشارکت در انتخابات ۸۱.۵ درصد بود.
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در آستانه این رایگیری گفت که این یک «توهین آشکار به مردمسالاری» در بلاروس در جریان است.
سوتلانا تیخانوفسکایا، رهبر مخالفان تبعیدی، این هفته به رویترز گفت که آقای لوکاشنکو در حال مهندسی انتخاب مجدد خود به عنوان بخشی از «آیین دیکتاتورها» است. اعتراضات علیه لوکاشنکو روز یکشنبه در ورشو و دیگر شهرهای اروپای شرقی برگزار شد.
آقای لوکاشنکو این انتقاد را بیمعنی خواند و گفت که برایش اهمیتی ندارد که غرب انتخابات را به رسمیت بشناسد یا نه.
یورونیوز فارسی را در ایکس دنبال کنید
پس از استفاده از نیروهای امنیتی برای سرکوب اعتراضات گسترده انتخابات قبلی بلاروس در سال ۲۰۲۰، زمانی که دولتهای غربی از ادعای خانم تیخانوفسکایا مبنی بر تقلب در شمارش آرا حمایت کردند؛ اتحادیه اروپا و ایالات متحده اعلام کردند که آقای لوکاشنکو را به عنوان رهبر قانونی بلاروس به رسمیت نمی شناسند.
در جریان اعتراضات به نتایج رسمی انتخابات سال ۲۰۲۰ که لوکاشنکو را با بیش از ۸۰ درصد آرا پیروز اعلام کرد، دهها هزار نفر دستگیر شدند. گروه حقوق بشری Viasna که از نظر حاکمان بلاروس به عنوان یک سازمان «افراطی» ممنوعه طبقهبندی شده است، میگوید که هنوز حدود ۱۲۵۰ زندانی سیاسی وجود دارد.
لوکاشنکو در سال گذشته میلادی بیش از ۲۵۰ نفر را به دلایل بشردوستانه آزاد کرد، اما انکار کرد که این اقدامی در جهت بهبود روابط با غرب بوده است.
اگر جنگ اوکراین تمام شود لوکاشنکو چه میکند؟
لوکاشنکو گفت که به غرب اهمیتی نمیدهد ولی در عین حال تمایل خود را برای تعامل با اتحادیه اروپا ابراز میکند اما گفت که «در مقابل آنها تعظیم نمیکند یا روی زانوهایش نمیخزد.»
لوکاشنکو اظهار داشت که ماریا کالسنیکاوا، مخالف برجسته او به «نقض رژیم» گناهکار است، اما اطمینان داد که او در سلامت است و شخصا ترتیبی داده که او سال گذشته با پدرش ملاقات کند. از دیگر زندانیان برجسته می توان به آلس بیالیاتسکی، فعال حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل اشاره کرد که محکومیت ۱۰ ساله خود را به اتهام قاچاق می گذراند که او آن را رد میکند.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
او در دوره بعدی ریاست جمهوری خود با انتخابهای دشواری روبهرو است زیرا روابط با روسیه و غرب – موضوع ثابت حکومت طولانی مدت او – را در پس زمینه مذاکرات احتمالی برای پایان دادن به درگیری در اوکراین دنبال میکند.
جنگ اوکراین بیش از هر زمان دیگری او را با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه پیوند داده است، به طوری که لوکاشنکو کشورش را به عنوان سکویی برای تهاجم ۲۰۲۲ پیشنهاد کرد و بعداً موافقت کرد که مسکو سلاحهای هستهای تاکتیکی خود را در بلاروس مستقر کند.
تحلیلگران سیاسی معتقدند که اگر این جنگ به پایان برسد، او احتمالاً به دنبال بازگرداندن مشروعیت خود نزد غرب است تا انزوای خود را کاهش دهد و به دنبال لغو تحریم ها باشد.
به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
در همین حال، مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا روز یکشنبه اعلام کرد که بلاروس یک زن آمریکایی را «یک جانبه» از بازداشت آزاد کرده است.
آقای روبیو در شبکه اجتماعی ایکس این شهروند آمریکایی را «آناستازیا نوهفر» معرفی کرد. گفته میشود که او در دوران ریاست جمهوری جو بایدن، رئیسجمهور سابق آمریکا بازداشت شده بود، اما زمان و دلیل آن مشخص نشده است.
وقتی از لوکاشنکو پرسیده شد که آیا این آخرین انتخابات او خواهد بود، این رئیس جمهور ۷۰ ساله از پاسخ مستقیم خودداری کرد. او گفت نه «قصد مردن» دارد و جانشین خاصی هم در ذهن ندارد.
وی افزود: «وقتی زمانش برسد، در این باره فکر خواهیم کرد.»
source