کارشناسان اخیراً از کشف سیارکی به نام «وایآر۴-۲۰۲۴» (2024 YR4) خبر دادند که ممکن است در دسامبر سال ۲۰۳۲ به زمین برخورد کند. با این حال، احتمال وقوع چنین رویدادی تنها حدود ۱ درصد است. این سیارک در دسامبر ۲۰۲۴ توسط تلسکوپ رصدخانه «ریو هورتادو» در شیلی شناسایی شد، زمانی که حدود ۴۳ میلیون کیلومتر از زمین فاصله داشت.
بر اساس ارزیابیهای دانشمندان، اگر این سیارک که قطری بین ۵۰ تا ۹۰ متر دارد، با زمین برخورد کند، ممکن است اتفاقی مشابه انفجار تونگوسکا در سال ۱۹۰۸ میلادی در روسیه رخ دهد. در آن زمان، برخورد یک سیارک باعث نابودی ۲۰۰۰ کیلومتر مربع از جنگلهای سیبری شد. اگر چنین شیئی بر فراز شهری مانند پاریس منفجر شود، احتمالاً کل شهر را نابود خواهد کرد.
با این وجود، احتمال برخورد این سیارک با زمین کمی بیشتر از ۱ درصد است. ناسا این احتمال را یک در ۸۳ و سازمان فضایی اروپا (ESA) آن را یک در ۸۸ تخمین زدهاند. همچنین، اگرچه هنوز هیچ نشانهای از محل احتمالی برخورد وجود ندارد، دانشمندان معتقدند که احتمال اصابت به اقیانوس یا بیابان بسیار بیشتر از مناطق مسکونی است، زیرا بیشتر سطح زمین را آب و بیابانها تشکیل دادهاند.
در همین راستا، همکاریهای بینالمللی برای انحراف مسیر این سیارک در حال انجام است. پاتریک میشل، اخترفیزیکدان فرانسوی و مدیر تحقیقات CNRS، به تلاشهای سازمانهای فضایی برای اصلاح مسیر «2024 YR4» اشاره کرده و اعلام کرده است که هیچ دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. او تأکید میکند که شناسایی این سیارک باعث هماهنگی بیشتر آژانسهای فضایی شده و حتی ممکن است احتمال برخورد آن با زمین در آینده نزدیک به صفر برسد.
میشل همچنین اضافه کرد که این سیارک در آوریل از زمین دور خواهد شد و به کمربند سیارکهای بین مریخ و مشتری بازخواهد گشت. پس از آن، تا سال ۲۰۲۸ دیگر قابل مشاهده نخواهد بود و دانشمندان تا آن زمان در بلاتکلیفی به سر خواهند برد. او معتقد است که پیشرفتهای علمی بشر باعث شده است که در آینده، کشف اجرام آسمانی با این اندازه که از نزدیکی زمین عبور میکنند، بیشتر شود و با سناریوهای جدیدی مواجه شویم.
میشل در پایان گفت: «ما در حال انجام اقداماتی هستیم که به نسلهای آینده اجازه میدهد دیگر از سقوط اجرام آسمانی نترسند، زیرا آنها خواهند دانست چگونه با چنین حوادثی مقابله کنند.»