تاریخ انتشار •به روز شده در
ساعاتی پس از رونمایی از راهبرد تازه دونالد ترامپ در قبال ایران، واکنشها در تهران نسبت به مواضع دوپهلوی رئيس جمهور آمریکا ادامه دارد.
آقای ترامپ هرچند گفت با بی میلی یادداشت ریاستجمهوری در خصوص فشار حداکثری را علیه ایران امضا کرده، اما چندین بار تاکید کرد که تمایلی ندارد آنرا اجرایی کند و ترجیح میدهد با ایران به توافق برسد.
محمدرضا عارف، معاون اول رئيس جمهور ایران در واکنش به صحبتهای ترامپ، تاکید کرد که خیال رئيس جمهور آمریکا راحت باشد: «راهبرد جمهوری اسلامی شفاف و با ثبات بوده است. در زمینه هستهای معتقدیم همه کشورها باید از فناوری صلح آمیز استفاده کنند. در زمینه سلاح هستهای فتوا داریم که فعالیت صلح آمیز هستهای ممنوع است و خیال او راحت باشد.»
آقای عارف در پاسخ به این پرسش خبرنگاران که آیا دیدار دونالد ترامپ و مسعود پزشکیان انجام میشود، گفت: «این مذاکره و دیدار دستور کار نظام نیست.»
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت ایران هم یکی از نخستین مقامهای جمهوری اسلامی بود که در گفتگو با خبرنگاران در حاشیه نشست هیئت دولت به این اظهارات رئيس جمهور آمریکا واکنش نشان داد: «سیاست خارجی کشور ما همیشه روی یک سری اصول ثابت استوار بوده است. سه اصل ثابت را دنبال می کنیم. عزتمندی کشور و مردم، حکمت و دیدن پشت موضوعات و البته مصلحت. با این سه اصل همه موضوعات کشور دنبال می شود؛ مشخصا موضوع روابط با سایر کشورها.»
ترامپ در حاشیه صحبتهایش در نشست خبری با بنیامین نتانیاهو، بارها تاکید کرد که ترجیح میدهد با ایران صلح کند و به توافقی بر سر برنامه هستهای جمهوری اسلامی دست یابد. او ضمن تحسین ایرانیان، ابراز امیدواری کرد که با رسیدن به یک توافق، زمینه برای رشد و رفاه ایرانیان فراهم شود. او اما تاکید کرد که تنها خواستهاش این است که ایران به تسلیحات اتمی دست پیدا نکند.
در ادامه واکنشهای مقامهای جمهوری اسلامی، عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران هم در پاسخ به پرسش خبرنگاران در این رابطه گفت: «من در خصوص صحبتهایی که دیشب توسط رئیس جمهور آمریکا انجام شد، معتقدم که فشار حداکثری یک تجربه شکست خورده است و امتحان مجدد آن هم دوباره به شکست دیگری تبدیل خواهد شد.»
آقای عراقچی در ادامه افزود: «اگر موضوع اصلی این است که ایران دنبال سلاح هستهای نرود که این قابل حصول هست، این خیلی چیز مشکلی نیست. ایران یک عضو متعهد ان پی تی بوده ایران مواضعش در این خصوص کاملا روشن هست. فتوای مقام معظم رهبری هم وجود دارد که تکلیف را برای همه ما روشن کرد.»
رئيس جمهور آمریکا در بخش دیگری از صحبتهایش اضافه کرد که توافق بر سر این موضوع به نظر او بسیار ساده است و هیچ پیششرط اضافی ندارد. تنها کافی است که ایرانیان بتوانند ثابت کنند که قصدی برای تولید بمب اتم ندارند. او در عین حال هشدار داد در صورتی که چنین اتفاقی نیفتند و ایران به دنبال دستیابی به تسلیحات هستهای باشد، عواقب آن برای تهران سنگین خواهد بود.
در ادامه واکنشهای مقامهای ایرانی، محمد اسلامی، رئيس سازمان انرژی هستهای هم در واکنشی مشابه به شکلی محتاطانه به صحبتهای دونالد ترامپ واکنش نشان داد: ««این موضوع کاملا واضح است. ایران هیچگاه به دنبال سلاح هستهای نبوده و نخواهد بود و رویکرد کشور در این زمینه کاملاً روشن است.»
وی در ادامه افزود: «برنامه هستهای ایران ماهیت کاملا صلحآمیز دارد و در چارچوب قوانین بینالمللی، ازجمله پادمانهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی و معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای (NPT)، در حال اجرا است.»
در همین راستا، شهرام دبیری، معاون پارلمانی رئیس جمهور ایران از تقدیم لایحه ایران به معاهده (کنوانسیون) ممنوعیت یا محدودیت کاربرد برخی سلاحهای متعارف به مجلس شورای اسلامی جهت انجام تشریفات قانونی مربوطه خبر داد.
او در این خصوص همچنین گفت: «به منظور فراهم شدن شرکت جمهوری اسلامی ایران در نشستهای ارکان کنوانسیون ممنوعیت و یا محدودیت کاربرد برخی سلاحهای متعارف و با هدف جلوگیری از گسترش پروتکل های مغایر با منافع ملی و با هدف ترویج اقدامات بشردوستانه جمهوری اسلامی ایران در سطح بینالمللی و گسترش پایبندی به حقوق بشردوستانه و تحرک بخشی به دیپلماسی دفاعی جمهوری اسلامی ایران در حوزه خلع سلاح، این لایحه تنظیم شده است.»
در عین حال، دونالد ترامپ در حساب خود در شبکه اجتماعی تروث، در پیامی بار دیگر از علاقه خود به رسیدن به صلح با ایران نوشت و گزارشها در خصوص همکاری میان آمریکا و اسرائيل برای نابود کردن ایران را «بسیار اغراقآمیز» خواند.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
ترامپ همچنین در ادامه نوشت که کار برای رسیدن به توافق قابل راستیآزمایی صلح هستهای در ایران باید هرچه سریعتر شروع شود و وقتی چنین توافقی حاصل شد، جشن بزرگی در خاورمیانه برگزار خواهد شد.
source