آمریکا پایینترین امتیاز خود را در شاخص ادراک فساد کسب کرده است؛ این شاخص توسط سازمان شفافیت بینالمللی تنظیم میشود و برآمده از یک جنبش معتبر جهانی در زمینه مبارزه با فساد است.
ایالات متحده بدین ترتیب به ۴۷ کشور دیگری میپیوندد که پایینترین امتیاز را بر اساس معیارهای این شاخص دریافت کردهاند؛ موضوعی که نشاندهنده فاسدترین وضعیت آمریکا از زمان ایجاد شاخص ادراک فساد در سال ۲۰۱۲ است.
شاخص ادراک فساد (CPI) پرکاربردترین رتبهبندی جهانی فساد در جهان به شمار میرود. این شاخص، سطح ادراک شده فساد در بخش دولتی یک کشور را بر اساس نظرات کارشناسان، متخصصان و تجار اندازهگیری میکند.
فساد در این چارچوب، بنا به تعریف ارائه شده توسط سازمان شفافیت بینالمللی به عنوان «سوءاستفاده از قدرت سپرده شده در جهت منافع شخصی» تلقی میشود.
فساد، به گفته کارشناسان سازمان شفافیت بینالملل، پیامدهای مختلفی از جمله فرسایش و از بین بردن اعتماد، تضعیف دموکراسی و ایجاد مانع بر سر راه توسعه اقتصادی به همره دارد. این پدیده شوم همچنین معضلات مهم دیگری مانند نابرابری، فقر، شکاف اجتماعی و بحران زیستمحیطی را تشدید میکند.
بنا به اعلام سازمان شفافیت بینالملل: «افشای فساد و پاسخگو کردن مفسدان تنها در صورتی امکانپذیر است که نحوه عملکرد فساد و سیستمهایی که آن را ممکن میسازند، به خوبی درک شوند.»
شاخص ادراک فساد در زمان ارزیابی، عوامل مختلفی از جمله شواهد رشوهخواری، تقسیم نادرست بودجه عمومی، استفاده مقامات از مناصب دولتی برای منافع شخصی بدون متحمل شدن عواقب و انتصابات فامیلی در خدمات کشوری را در نظر میگیرد.
در آخرین ارزیابی شاخص ادراک فساد، آمریکا امتیاز ۶۵ از ۱۰۰ را کسب کرد که نشاندهنده کاهش چهار امتیازی نسبت به سال ۲۰۲۳ و ضعف عملکرد این کشور در زمینه مبارزه با فساد در بخش دولتی است. آمریکا با این امتیاز، در رتبه ۲۸ از میان ۱۸۰ کشور قرار گرفته و همرده باهاما است.
کشورهایی مانند ونزوئلا (۱۰ امتیاز)، سومالی (۹ امتیاز) و سودان جنوبی (۸ امتیاز) در انتهای جدول قرار دارند و برخوردار از بالاترین سطح فساد ادراکشده هستند. در صدر این جدول و با کمترین میزان فساد نیز کشورهایی مانند دانمارک (که سالهاست رتبه اول را دارد)، فنلاند و سنگاپور قرار گرفتهاند.
یورونیوز فارسی را در ایکس دنبال کنید
source