ایران سال گذشته حداقل ۹۷۵ اعدام انجام داد که به گفته گروه‌های حقوق بشری، از جمله سازمان حقوق بشر ایران (IHR) مستقر در نروژ و گروه فرانسوی «همه علیه مجازات اعدام» (ECPM)، یک «تشدید هولناک» در مجازات اعدام بوده است.

آگهی

هر دو گروه اعلام کردند که این آمار بالاترین رقم از زمانی است که IHR شروع به ثبت اعدام‌ها در ایران از سال ۲۰۰۸ کرده است.

در گزارش مشترکی که از سوی این دو نهاد منتشر شده آمده است: این آمار یک تشدید هولناک در استفاده از مجازات اعدام توسط جمهوری اسلامی در سال ۲۰۲۴ را نشان می‌دهد. ایران از مجازات اعدام به عنوان ابزاری مرکزی برای سرکوب سیاسی استفاده می‌کند.

محمود امیری مقدم، مدیر سازمان حقوق بشر ایران در این خصوص می‌گوید: «این اعدام‌ها بخشی از جنگ جمهوری اسلامی علیه مردم خود است تا تسلط خود بر قدرت را حفظ کند. در سه ماه آخر سال، به طور میانگین هر روز پنج نفر اعدام شدند، در حالی که تهدید جنگ میان ایران و اسرائیل در حال شدت گرفتن بود.»

آمار سال گذشته میلادی نسبت به ۸۳۴ اعدام ثبت‌شده در سال ۲۰۲۳، افزایش ۱۷ درصدی را نشان می‌دهد.

از ۹۷۵ نفر اعدام‌شده، چهار نفر در ملاءعام به دار آویخته شدند و ۳۱ نفر زن بودند که بالاترین رقم طی ۱۷ سال گذشته است.

اعدام‌ها به دنبال اعتراضات

گروه‌های حقوق بشری مقامات ایران را به استفاده از مجازات اعدام برای ترساندن مردم به ویژه پس از اعتراضات سراسری ۲۰۲۲ متهم می‌کنند.

جرایم قابل مجازات با اعدام شامل قتل، تجاوز به عنف و جرایم مواد مخدر است، اما همچنین اتهامات مبهم‌تری مانند «فساد فی الارض» و «شورش» وجود دارد که فعالان می‌گویند معمولاً علیه مخالفان سیاسی استفاده می‌شود.

در سال‌های اخیر، اعدام‌ها عمدتاً در حیاط زندان‌ها انجام شده است، هرچند محکومان گاهی در ملاءعام نیز اعدام می‌شوند. دیگر روش‌های اعدام هنوز در قوانین موجود است.

دو نفر از اعدام‌های سال گذشته مرتبط با اعتراضات سراسری بودند که پس از مرگ مهسا امینی در سپتامبر ۲۰۲۲ آغاز شد. او به خاطر نقض احتمالی قوانین حجاب اجباری در بازداشت جان باخت.

محمد قبادلو، ۲۳ ساله، در ژانویه ۲۰۲۴ به اتهام قتل یک افسر پلیس با خودرو در جریان اعتراضات اکتبر ۲۰۲۲ اعدام شد. گروه‌های حقوق بشری اعلام کردند که محاکمه او به شدت نادرست بود و قضات شواهدی را که دفاعیه او ارائه کرده بود، که نشان می‌داد او از اختلال دوقطبی رنج می‌برد، نادیده گرفتند.

غلامرضا رسایی، ۳۴ ساله، در ماه اوت به طور مخفیانه به اتهام قتل یک عضو سپاه پاسداران در اعتراضات ۲۰۲۲ اعدام شد. فعالان گفتند که اعتراف او تحت شکنجه به دست آمده بود.

گروه‌های حقوق بشری گزارش دادند که شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد ایران ممکن است اعدام‌های بیشتری در سال گذشته انجام داده باشد که آنها نتواسته‌اند تأیید کنند.

آنها همچنین گزارش‌هایی از ۳۹ اعدام اضافی در سال ۲۰۲۴ دریافت کرده‌اند که نتواسته‌اند از منابع معتبر آن‌ها را تایید کنند.

به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

براساس گزارش‌های IHR، ایران در سال جاری تاکنون حداقل ۱۲۱ اعدام انجام داده است.

source

توسط jahankhabari.ir