به گزارش قلم‌نیوز و بر اساس اطلاعات ایرنا، محمدرضا عارف در سه‌شنبه ۷ اسفند ۱۴۰۳ در نهمین کنفرانس ملی و اولین کنفرانس بین‌المللی رادار و سامانه‌های مراقبتی که در دانشگاه علوم و فنون هوایی شهید ستاری برگزار شد، مطرح کرد: ما همیشه بر این بوده‌ایم که از پژوهش‌های داخلی شروع کنیم و وقتی به بلوغ و توانایی رسیدیم، آن را در محافل بین‌المللی مطرح کنیم.

او امیدوار شد که برگزاری کنفرانس‌هایی مانند رادار و سامانه‌های مراقبتی فرصت همکاری با کشورهای منطقه را فراهم کند و اضافه کرد: از روزهای اوایل انقلاب، نظام جمهوری اسلامی بر اهمیت علم و دانشگاه بیاندیش است. انقلاب ما فرهنگی بود و توسعه علم و فناوری جزو اهداف اصلی آن بود. در آن زمان، با چالش‌های علمی و فناوری‌ای روبرو بودیم و راهبرد توسعه علم و فناوری و تربیت نیروی انسانی قرار گرفت. دهه ۱۳۶۰‌ها دوره توسعه نیروی کارشناس برای پاسخگویی به نیازهای کشور بود و از اواخر آن دهه، اهمیت تحصیلات تکمیلی برای پیشرفت پژوهش و دانش مطرح شد.

عارف، دهه‌های ۱۳۷۰ و ۱۳۸۰ را دوره رشد پژوهش و فناوری در تحصیلات تکمیلی توصیف کرد و گفت: اساس سند چشم‌انداز توسعه بیست ساله که در سال ۱۳۸۴ از رهبر انقلاب تصویب شد، بر توسعه علم و فناوری و به دست آوردن جایگاه اولی در این بخش تأکید داشت. در این سند، فناوری‌های پیشرفته نیز به عنوان اولویت‌های کشور مطرح شد و صنایع دفاعی نقش مهمی در این مسیر داشتند. جهاد خودکفایی نیروی هوایی و همکاری سازمان نیروی هوایی با دانشگاه‌ها، این پیشرفت‌ها را تسهیل کرد.

او ادامه داد: مثلثی ناشناس در ذهن ماوجود داشت که دانشگاه، صنعت و بخش دفاعی جزو اجزای آن بود. با وجود جنگ تحمیلی، بخش دفاعی اولویت داشت، اما ساختار مثلث در وضعیت مناسبی قرار گرفت. ورود به صنعت مونتاژ دشوار بود و مسئولان علاقه‌مند به خرید محصولات آماده بودند، اما در بخش دفاعی، جهاد خودکفایی به وجود آمد و جوانان و دانشمندان به این سمت حرکت کردند. به طوری که امروز این مثلث، ثبات یافته‌است و تلاش همه تشکر بور است، به ویژه افرادی که جهاد علمی را جایگزین جهاد خودکفایی کردند.

عارف توضیح داد: جهاد علمی به معنای استفاده از دانشمندان برگزیده کشور برای برآورده کردن نیازهای علمی و رسیدن به اهداف سند چشم‌انداز است.

او تأکید کرد: همه‌یک به پشتیبانی نیروی هوایی و دانشمندان و افسران آن اذعان دارند. کشور امروز در شرایط مطلوبی است و برخی از مشکلات اداری برطرف شده‌اند. این صنعت به جایگاهی رسیده که ضرورت همکاری با دانشگاه‌ها را می‌فهمند.

ماهانه به این اشاره کرد که در بخش امنیتی، هیچ موانعی برای همکاری با دانشگاه وجود ندارد، که این امر موجب افتخار است. امروز ادعای داریم که قادر به برآورده کردن تمام نیازهای خود هستیم و حتی می‌توانیم نیازهای کشورهای دوست و همسایه را نیز برآورده کنیم.

وی ادامه داد: در اوایل، خودباوری برای ورود به علومی مانند رادار در کشور وجود نداشت. استدلال ما این بود که اگر نتوانیم رادار بسازیم، حداقل به کارشناس رادار تبدیل خواهیم شد. از این رو، درس رادار به صورت مشترک ارائه شد و دانشگاه‌ها به آموزش این دانش ورود کردند. با وجود تجربه‌های کم اساتید، تعامل خوب بین جهاد خودکفایی نیروی هوایی و دانشگاه‌ها، به این علم پیوست.

عارف اظهار کرد: امروز کشور در حوزه رادار به جایگاهی رسیده‌است که نه تنها نیازهای خود را به صورت کامل برآورده می‌کند، بلکه صادرکننده علم و فناوری نیز هست. جوانان با انگیزه و خودباوری، برای پیشرفت در علوم پیچیده اندازه گیرند. ادعای داریم که در فناوری‌های پیشرفته قدرتمند هستیم؛ در فناوری نانو تصمیم گرفتیم در میان پنج کشور اول قرار گیریم و امروز رتبه مناسبی داریم. در هوش مصنوعی نیز راهبردی برای رسیدن به یک رقمی شدن داریم.

او خاطرنشان کرد: باورماندیم که می‌توانیم در مرزهای دانش سهم داشته باشیم و این توان به چند دانشگاه محدود نیست. نباید برای تامین بودجه علمی، به دلیل مطالبات اقتصادی و محدودیت‌ها، محدودیتی قائل شویم و باید ثروت ملی را به عنوان سرمایه‌گذاری می‌دانیم.

عارف تأکید کرد: پاسخ‌دهی به مطالبات عموم مردم در بخش‌های اقتصادی فقط از طریق علم و فناوری ممکن است. نیروی انسانی ما اصلی‌ترین سرمایه‌مان است و در مجامع بین‌المللی به تلاش‌های علمی و انگیزه جوانان و دانشمندان کشور افتخار می‌کنیم. باید همکاری بین مراکز دفاعی و دانشگاه‌ها توسعه پیدا کند و از ستاد کل تشکر می‌کنم که این همکاری را در نظر گرفته‌اند.

ماهانه به کاربرد پژوهش‌های دفاعی در حوزه‌های غیردفاعی اشاره کرد و اضافه کرد: باید کاری کنیم که نیازهای کشور را به صورت یکپارچه تامین کنیم و سطح علم و فناوری را در کشور بالا ببریم.

وی در پایان، از ارائه ۱۸۰ مقاله علمی در این کنفرانس قدردانی کرد و گفت: به دلیل محدودیت‌ها، فقط تعدادی از این مقالات انتخاب شدند، اما این به معنای کمتر بودن مقالاتی که انتخاب نشده‌اند نیست. به همه نویسندگان و پژوهشگران تبریک می‌گویم و امیدوارم که دستاوردهای علمی آنان در عمل قرار گیرد.

توسط jahankhabari.ir