ایالات متحده روز جمعه و در تلاشی جدید برای اعمال فشار اقتصادی بیشتر بر مسکو، اعلام کرد بانکهای خارجی را که از جنگ روسیه در اوکراین حمایت میکنند، تحریم خواهد کرد.
بنا بر اعلام مقامات این کشور، بر اساس یک فرمان اجرایی که روز جمعه به امضای جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا خواهد رسید، ایالات متحده مجاز خواهد بود تا تحریمهایی را علیه مؤسسات مالی حامی صنایع دفاعی روسیه وضع کند.
یک مقام ارشد به شرط ناشناس ماندن به خبرگزاری فرانسه گفت که ایالات متحده (که در حال حاضر بزرگترین اقتصاد جهان است)، پیامی را به موسسات مالی فرستاده مبنی بر اینکه اکنون آنها با «یک انتخاب بسیار جدی» روبرو هستند.
او گفت: «تقریباً به هر بانکی در جهان این انتخاب داده شده که بین ادامه خدماتدهی به نهادهای نظامی-صنعتی روسیه، یا متصل شدن به سیستم مالی ایالات متحده یکی را انتخاب کنند.»
روسیه که نزدیک به دو سال است به دلیل حمله به اوکراین با انواع تحریمهای مالی و اقتصادی از سوی غرب روبرو شده، سعی کرده در این مدت وابستگی خود را به دلار، یورو و حتی ین کاهش دهد. با این وجود بزرگترین بانکهای چین از زمان آغاز جنگ و با خروج موسسات غربی از روسیه، میلیاردها دلار اعتبار به «رنمینبی» به مسکو دادهاند.
این مقام آمریکایی ابراز امیدواری کرد که بانکهای اروپایی و آمریکایی اگرچه مستقیماً در روسیه سرمایهگذاری نمیکنند اما شرکای فعال خود در این کشور را، برای کاهش همکاریهایشان با روسیه، تحت فشار قرار دهند.
اقتصاد روسیه نیز اگرچه از این فشارها ضربه خورده، اما همچنان در مسیر رشد است و صندوق بینالمللی پول در اکتبر امسال، رشد ۱.۱ درصدی را برای روسیه در سال ۲۰۲۴ میلادی پیشبینی کرد.
اهمیت تداوم کمکهای مالی-نظامی آمریکا به اوکراین
تصمیم برای تحریم بانکهای حامی روسیه در حالی گرفته شده که بر خلاف ایالات متحده، دیگر اعضای گروه ۷ از ایدۀ تصرف داراییهای دولت روسیه در راستای حمایت از اوکراین خودداری کردهاند.
کمکهای مستقیم ایالات متحده به اوکراین نیز ممکن است به زودی پایان یابد، بویژه آنکه هنوز کنگره آمریکا درخواست دولت بایدن برای تمدید این کمکها را نپذیرفته است.
کاخ سفید نگران است که با پایان کمکها به اوکراین (که از زمان آغاز این جنگ ۴۳ میلیارد دلار کمک نظامی از ایالات متحده دریافت کرده)، حملات روسیه قدرت و سرعت بیشتری بگیرند.
هشدار روسیه: توقیف داراییها ممکن است باعث قطع روابط دیپلماتیک با آمریکا شود
خبرگزاری اینترفاکس روسیه روز جمعه به نقل از سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه این کشور اعلام کرد که اگر واشنگتن داراییهای روسیه را به دلیل جنگ اوکراین مصادره کند، آنگاه ممکن است که روسیه روابط دیپلماتیک خود را با ایالات متحده قطع کند.
ریابکوف افزود: «ایالات متحده نباید چنین توهمی داشته باشد که روسیه با دو دست به روابط دیپلماتیک خود با آن کشور چسبیده است.»
این سخنان در حالی بیان میشود که پیش از این، روسیه روابط خود با ایالات متحده را به دلیل کمکهای نظامی و مالی این کشور به اوکراین، در سطح «زیر صفر» توصیف کرده بود.
ریابکوف همچنین گفت که اگرچه روسیه آغازگر قطع روابط دیپلماتیک دو کشور نخواهد بود اما چنین گسستی میتواند به دلیل عوامل مختلفی روی دهد و «این عامل میتواند مصادره داراییها، تشدید تنشهای نظامی یا بسیاری چیزهای دیگر باشد».
او گفت که «اگرچه من در اینجا وارد پیشبینیهای منفی نمیشوم اما مسکو آماده هر سناریویی است».
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز روز جمعه به این خبر واکنش نشان داد که برخی سیاستمداران غربی اصرار دارند داراییهای مسدود شده روسیه (به ارزش حدود ۳۰۰ میلیارد دلار) برای کمک به بازسازی اقتصاد ویران شده اوکراین، به کییف داده شود.
او مقابل خبرنگاران هشدار داد که هرگونه اقدامی در این راه، ضربه جدی به سیستم مالی جهانی وارد میکند.
دمیتری پسکوف گفت که روسیه هرگز نمیگذارد کشوری که داراییهایش را تصرف کرده «روی آرامش را ببیند» و در صورت اجرا شدن چنین سناریویی، روسیه نیز ممکن است در «تلافی» داراییهای غربی را مصادره کند.
source