عارف: نباید اجازه دهیم کوچکترین مسأله‌ای در کشور تبدیل به یک بحران ملی شود

رویداد۲۴| محمدرضا عارف در جلسه مجمع عمومی فرهنگستان علوم که در تالار ابن سینا برگزار شد، تشکیل شورای مشترک دولت و فرهنگستان‌ها و حضور وزرای مرتبط با فعالیت‌های فرهنگستان‌ها به عنوان اعضای حقوقی در مجمع عمومی فرهنگستان‌ها را از جمله برنامه‌ها و اقدامات دولت وفاق ملی برای تقویت روابط بین دولت و فرهنگستان‌ها مطرح کرد. عارف اضافه کرد: “شورای مشترک دولت و فرهنگستان‌ها نباید به هیچ وجه سلیقه‌ای باشد و باید به صورت دائمی فعالیت‌های خود را در تمامی دولت‌ها ادامه دهد. همچنین حضور وزرای مرتبط با فعالیت‌های فرهنگستان‌ها نقش مهمی در پیشبرد اهداف و برنامه‌های این موسسات دارد.”

عارف به ناهمگونی‌های موجود به عنوان گرفتاری‌های چند دهه اخیر اشاره کرد و تاکید کرد: “رایانه‌سازی دولت چهاردهم از دولت‌های قبل متفاوت است. کمبودها و ناهمگونی‌ها باید عادلانه بین همه کشورها تقسیم شوند. آیا می‌توانیم در تهران خاموشی‌هایی نداشته باشیم، اما در شهرستان‌ها برق مورد نیاز مردم قطع شود؟ یا اینکه در صنعت و کشاورزی خاموشی‌هایی صورت گیرد، اما بخش‌های دیگر از این ناهمگونی‌ها معفی بمانند؟”

وی ادامه داد: “برنامه‌ریزی دولت برای احداث ۳۰ هزار مگاوات انرژی خورشیدی قدم‌های اولیه خوبی برداشته است و پیش‌بینی می‌کنیم که در تابستان سال آینده ۶ هزار مگاوات انرژی خورشیدی به سیستم ملی برق وارد شود.”

عارف نوسازی و بازسازی نیروگاه‌ها را نیز از دیگر اقدامات دولت برای افزایش ظرفیت تولید برق کشور عنوان کرد: “با این برنامه‌ریزی، ۵ هزار مگاوات از ظرفیت تولید برق کشور اضافه خواهد شد.”

عارف از هیئت امنای فرهنگستان‌ها خواست تا در مسأله ناهمگونی آب برنامه‌ریزی و راهکارهای خود را به دولت ارائه دهند.

وی همچنین به مسأله مبادله ارز و پیچیدگی‌های اقتصادی آن اشاره کرد: “یکی از عوامل اصلی فساد از چند نرخی بودن ارز نشأت می‌گیرد. به عنوان نمونه، برنج با نرخ دولتی وارد می‌شود، اما عده‌ای سودجو و دلال آن را با نرخ آزاد به فروش می‌رسانند که در این میان، واسطه‌ها سود نهایی را می‌برند.”

عارف با تأکید بر تجربه موفق در دولت دوم در اصلاحات برای تک‌نرخی کردن ارز خاطرنشان کرد: “در آن زمان، نرخ ارز در بازار غیررسمی کمتر از نرخ بانک مرکزی بود و این سیاست تا ۶ سال ادامه یافت.”

وی ادامه داد: “تفاوت موجود بین نرخ بازار رسمی و غیررسمی ارز تحت تأثیر عوامل سیاسی است که تأثیر این عوامل تا این حد نیز از عوامل اقتصادی پررنگ‌تر است.”

عارف با تأکید بر اینکه سیاست‌های اقتصادی دولت چهاردهم بر یکسان‌سازی نرخ ارز مبادله‌ای و نیمایی متمرکز است، اضافه کرد: “این به معنی رهاسازی بازار ارز غیررسمی نیست. با ساز و کاری حتما مهار می‌شود. اکنون با اتخاذ سیاست‌های اصلاح ساختاری، ورودی ارز مبادله‌ای به مراتب از خروجی آن کمتر است. از ناترازی ۱۷ میلیارد دلاری به ۷ میلیارد دلار رسیدیم که این به معنی جبران ۱۰ میلیارد دلاری است.”

عارف در مورد سیاست‌های دولت در قبال بازار بورس و با بیان اینکه امروز با تلاش‌های صورت گرفته، شاخص‌های بازار بورس مثبت است، به سودجویی‌های برخی گران‌فروشان در بازار کالا‌های اساسی اشاره کرد: “با توجه به سیاست‌های برنامه هفتم توسعه و آزادسازی نرخ ارز، ستاد تنظیم بازار فعالیت‌های خود را کاهش داده بود، اما بار دیگر با توجه به شرایط خاص کشور این ستاد فعال شده است. اهمیت این ستاد این است که کالا‌هایی که با نرخ دولتی وارد می‌شوند به هیچ‌وجه با نرخ آزاد به فروش نروند. عده‌ای سودجو به بهانه گرانی دلار قیمت اجناس را افزایش داده‌اند که این امر نیز به دلیل برخی نواقص در نظارت‌ها بود، اما با اتخاذ اقدامات و برخورد قاطع، این مشکلات را مهار کرده‌ایم و این راهبرد ادامه خواهد داشت.”

وی اضافه کرد: “نرخ تورم از مهرماه تا اواخر دی ماه روند کاهشی داشته است. با وجود اینکه بخش صنعت به طور متوسط سه ساعت در روز دچار خاموشی‌ها بود و عدم النفع ۳۰۰ هزار میلیارد تومانی رو‌به‌رو شد، اما رشد اقتصادی ۲/۲ درصد بدون نفت و با نفت چهار درصد است که علی‌رغم همه مشکلات، روند رشد اقتصادی قابل قبول است.”

عارف تصریح کرد: “با استفاده از ظرفیت فرهنگستان‌ها به دنبال رشد اقتصادی ۸ درصدی پیش‌بینی شده در برنامه هفتم توسعه هستیم. ۲/۸ واحد این رشد بهره‌وری است، و ما از فرهنگستان‌ها می‌خواهیم در ارتقاء این شاخص به دولت کمک کنند، زیرا ارتقاء این شاخص مهم برای سال‌های آینده تبدیل به یک آرزو شده است و امروز نرخ منفی دارد.”

عارف به ناهمگونی‌های موجود در بخش بنزین اشاره کرد: “طبق قانون، میزان مصرف بنزین ۱۰۰ میلیون لیتر در روز بوده، اما در بخش‌هایی از سال به ۱۳۱ میلیون لیتر در روز دست‌یافتیم. قیمت تمام شده هر لیتر بنزین برای دولت ۵۰ سنت است، اما ما آن را با قیمت ۱۵۰۰ تومان فروش می‌کنیم.”

عارف در بخش دیگری از مصاحبه‌اش، پس از تشکر از تدبیر مناسب دولت پس از وقوع جنایت دانشجوی دانشگاه تهران، به برگزاری موفق مراسم ۱۶ آذر در دولت چهاردهم اشاره کرد: “پیش از برگزاری مراسم روز دانشجو امسال، در جلساتی که با برخی نهاد‌ها داشتیم، ورود تمام نیروهای امنیتی و انتظامی را جز با اجازه مستقیم رئیس‌جمهور یا معاون اول رئیس‌جمهور به دانشگاه‌ها ممنوع کردیم. در نتیجه، مراسم ۱۶ آذر امسال در یک فضای صمیمی و همدلانه بین اساتید، دانشجویان و مسئولان کشور برگزار شد. امیدواریم رؤسای دانشگاه‌ها این فضای مثبت و خوب دانشگاهی را ادامه دهند و نباید اجازه دهیم کوچکترین مسأله‌ای در کشور تبدیل به یک بحران ملی شود.”

توسط jahankhabari.ir