به گزارش ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدحسن ابوترابیفرد، خطیب جمعه تهران در خطبه اول نماز جمعه این هفته تهران با دعوت نمازگزاران و خویشتن به در پیش گرفتن تقوای الهی، گفت: در این روزهای مبارک ماه عبادت و بندگی، ماه آراستگی به ارزش های والای اسلام، ماه آراستگی به آموزه های انسانساز و حیاتبخش قرآن کریم در این خطبه به یکی از مهمترین آموزههای قرآن و دستورات و برنامههای انسانساز و جامعه پرداز این کتاب آسمانی، اشاره خواهم کرد.
وی ادامه داد: قرآن کریم در مقام ساخت یک انسان در تراز است. انسان در تراز، انسان آراسته به حیات عقلانی، علمی، ایمانی و نهایتا عمل صالح است. در مقام ساخت یک جامعه در تراز است. به بیان مفسر عالیقدر قرآن کریم، حکیم الهی علامه طباطبایی، اسلام بیش از همه ادیان و مکاتب الهی به جامعه انسانی، تحول در حیات اجتماعی بشر، ساخت یک جامعه در تراز نگاه داشته است.
امام جمعه موقت تهران گفت: یکی از آیات نورانی قرآن کریم که شاید بتوان گفت بالاترین و زیباترین نقشه راه برای ساخت جامعه در تراز را ارائه کرده و به ویژگیهای پنجگانه جامعه محبوب خداوند متعال پرداخته است کریمه مبارکه «يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنوا مَن يَرتَدَّ مِنكُم عَن دينِهِ فَسَوفَ يَأتِي اللَّهُ بِقَومٍ يُحِبُّهُم وَيُحِبّونَهُ أَذِلَّةٍ عَلَى المُؤمِنينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الكافِرينَ يُجاهِدونَ في سَبيلِ اللَّهِ وَلا يَخافونَ لَومَةَ لائِمٍ» است. به گمان حقیر آیه 54 سوره مائده جامعه در تراز، افق پیشرو و چشم انداز انقلاب اسلامی و حرکت انبیا (ص) را در تحولات اجتماعی در پنج شاخص مهم تبیین و ترسیم کرده است.
وی تصریح کرد: در ماه مبارک رمضان این شاخصهای پنجگانه را در نظر و نگاه خود تبیین کنیم و برای رسیدن به آن گام برداریم تا به جامعه در تراز، جامعه اسلامی که رهبری معظم به آن تأکید دارند نزدیک شویم.
خطیب جمعه تهران بیان کرد: اولین ویژگی این جامعه آن است که خداوند متعال آنها را دوست میدارد؛ «يُحِبُّهُم». خداوند نسبت به این جامعه و نه افراد نظر دارد. واژه قوم بیش از 300 بار در قرآن کریم و حدود 100 بار در نهج البلاغه تکرار شده است. برخی از اهل لغت فرمودند قوم را قوم نامیدند چون برای کارهای کوچک و بزرگ قیام میکند. لذا این جامعه را خدا دوست میدارد.
حجتالاسلام ابوترابیفرد ابراز کرد: خداوند در قرآن کریم به ویژگیهایی اشاره کرده است که اگراین ویژگیها در افراد بود هرگز محبوب خدا نیستند؛ «خداوند انسانهای خودبزرگ بین را دوست ندارد.» استکبار و خود بزرگ بینی انسان را از اریکه انسان بودن ساقط میکند. مدیری که در جایگاهی نشسته است و آن صندلی گاهی برای او قدرت خلق میکند نباید خود را بزرگ ببیند. قضات که در موضع قضاوت هستند با تواضع و فروتنی با مردم برخورد کنند. مدیران و تمام افراد بشر، همسر نسبت به همسر خویش باید متواضع باشد؛ «انَّهُ لَا يُحِبُّ الْمُسْتَكْبِرِينَ».
وی افزود: «إِنَّ ٱللَّهَ لَا يُحِبُّ ٱلخَآئِنِينَ» اگر خیانت باشد انسان محبوب خدا نیست. «انّه لایحبّ المسرفین»اسراف تار و پود جامعه ما را گرفته است. این اسراف علامت قابل قبولی نیست باید خود را از اسراف پاکیزه کنیم. اگر امروز شهروندان تهرانی تصمیم بگیرند، 70 درصد آنها یا اکثریت آنها که در مصرف آب و شستشو اسراف نکنند، تهران با مشکل کم آبی روبرو نخواهد بود.
حجتالاسلام ابوترابیفرد گفت: در مقابل ویژگیهایی است که اگر در انسان باشد خدا آن فرد را دوست دارد؛ محسنین، متقین و متطهرین. یک قوم آراسته به این خصایص، محبوب خدا هستند «يُحِبُّهُم وَيُحِبّونَهُ» لذا آنها هم دل به دوستدار خداوند میدارند. «يُحِبُّهُم» خدا آنها را دوست دارد و «وَ يُحِبّونَهُ» آنها خدا را دوست دارند.
وی ادامه داد: جامعهای که اینگونه است و اکثریت افراد جامعه اینچنین هستند، همان تحول اجتماعی است. ویژگی سوم «أَذِلَّةٍ عَلَى المُؤمِنينَ» ثمره معرفت الله اطاعت خداوند است. کسی که خدا را دوست دارد در راهی که خدا دوست میدارد، قدم بر میدارد و اطاعت میکند و عبد میشود و این عبودیت ریشه در معرفت دارد. مگر میشود منعم علی الاطلاق را شناخت و در مقابل آن سر بر عبودیت نسایید. این رابطه با خدا، روابط اجتماعی را تنظیم میکند.
امام جمعه موقت تهران اظهار کرد: قرآن کریم افراد جامعه را به دو گروه تقسیم میکند؛ گروهی که حق را شناخته و به آن ایمان آورده و در مسیر حق قدم بر میدارند. گروهی که اگر حق را نشناختند اما در برابر حق شمشیر نکشیدهاند و به مبارزه با حق برنخاستهاند و زمینه دعوت آنها فراهم است. گروه دوم گروهی است که حق را میشناسند و با این وجود به مبارزه با حق قیام میکنند. قرآن کریم میفرماید این جامعه و قوم که در سایه علم و حیات الهی انسجام پیدا کردهاند در برابر انسانهای مؤمن در اوج تواضع، فروتنی و تواضع هستند. قرآن میفرماید «ما زمین را در زیر پای شما متواضع و نرم قرار دادیم».
وی تصریح کرد: مؤمن و انسان در تراز، نسبت به انسانهای مؤمن و افرادی که در مقابل حق صفآرایی نکردهاند به مانند خاک در زیرپای آنهاست. قلب ما باید لبریز از محبت نسبت به یکدیگر باشد. باید به خدمت یکدیگر قیام کنیم و دست همدیگر را بگیریم تا به زمین نخورند. اگر کسی در راه ما سنگی افکند از اهل ایمان و جامعه اسلامی ما در راه او گل بیفکنیم.
حجتالاسلام ابوترابیفرد بیان کرد: مؤمن عزیز است و این جامعه مقتدر و نسبت به یکدیگر متواضع و فروتن است. ویژگی بعدی «أَعِزَّةٍ عَلَى الكافِرينَ»؛ با عزت است در مقابل کفر و نهاد استکبار و کسانی که جامعه بشریت را مورد تهدید قرار دادند و ملتهای مظلوم را تحت استعمار و استثمار قرار دادند و فلسطین مظلوم را تحت فشار قرار دادند. امروز جهان، استکبار و زیاده خواهی را مشاهده میکند و با تمام وجود این زیاده خواهی و قلدری را تجربه میکند حتی کشورهای اروپایی و غربی. این جامعه در تراز در برار زیاده خواهان «أَعِزَّةٍ عَلَى الكافِرينَ» است و در اوج عزت، قدرت و نفوذناپذیری است.
وی اضافه کرد: شما امروز از سردمداران ایالات متحده، تهدید را به روشنی و شفافیت مشاهده میکنید، آنها در مقام عمل تهدید میکنند و در مقام سخن و قلم، تقاضای مذاکره میکنند؛ دو رفتار کاملا متناقض. دنیای اسلام، این جبهه تنیده در برابر زیاده خواهی و استکبار «أَعِزَّةٍ عَلَى الكافِرينَ»، یکپارچه، متحد، ایستاده و مقاوم هستند.
امام جمعه موقت تهران اظهار کرد: در کریمه دیگری میفرماید «مُحَمَّدٌ رَسولُ اللَّهِ ۚ وَالَّذينَ مَعَهُ أَشِدّاءُ عَلَى الكُفّارِ رُحَماءُ بَينَهُم» یعنی مؤمنین باهم شدید در مقابل جبهه کفر هستند. احساس میکنم این تقدم و تاخر در دو آیه متفاوت یعنی این دو ویژگی بر هم تقدم رتبی ندارند باید در کنار یکدیگر متوازن قرار بگیرند لذا در آیه ای «أَعِزَّةٍ عَلَى الكافِرينَ» مقدم شده و در آیه دیگر «أَشِدّاءُ عَلَى الكُفّارِ». ما در ویژگی «أَعِزَّةٍ عَلَى الكافِرينَ» جبهه بزرگی را در جهان اسلام خلق کردیم. امروز عراق، فلسطین، یمن قهرمان، لبنان و حزبالله نماد این جبهه عزیز و «أَعِزَّةٍ عَلَى الكافِرينَ» است.
وی تصریح کرد: «أَذِلَّةٍ عَلَى المُؤمِنينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الكافِرينَ» و «أَشِدّاءُ عَلَى الكُفّارِ» ثمره حرکت عظیم ملت ایران است و پیروزیهای استثنایی را برای امت اسلام در این عصر رقم زده است.
حجتالاسلام ابوترابیفرد بیان کرد: ویژگی پنجم «يُجاهِدونَ في سَبيلِ اللَّهِ» است؛ جهد یعنی نهایت تلاش. اگر این جامعه در حوزه ارتقای فرهنگ عمومی حرکت میکند، در مرز حرکت میکند و اگر در مسیر انسجام و وحدت اجتماعی حرکت میکند در مرز انسجام پیش میرود. یعنی دو گوهر گرانبها؛ عقل و علم که وحدت آفرین هستند در این جامعه مورد احترام است و دین که مهمترین عنصر خلق وحدت است نقشه راه حرکت آنها را تعریف میکند. در اوج اهل تلاش و کار هستند که ما با این فاصله داریم.
وی اضافه کرد: برای جامعه ما و نظام اداری ما، دو ساعت یا کمتر، کار مفید زیبنده نیست. این جامعه، جامعه کار و تلاش است و در قله جهد و تلاش برای خلق اقتصادی نیرومند حرکت میکند.
خطیب جمعه تهران بیان کرد: بیانات اخیر رهبر معظم انقلاب را شنیدید. قدرت اقتصادی امروز و فردا مهمترین عامل قدرت ماست. این امر بدون تلاش فی سبیل الله یعنی سعی مبتنی بر علم، با پشتوانه علمی و کارشناسی در کنار انگیزه پاک، محقق نخواهد شد.
حجتالاسلام ابوترابیفرد ابراز کرد: اگر بنده به عنوان یک مدیر، با انگیزه ناب و خالص برای خدا تصمیم بگیرم و تصمیم اشتباه باشد و آن را اجرا کنم، قطعا این حرکت فی سبیل الله نیست. فی سبیل الله یعنی اولا از پشتوانه علمی و کارشناسی در عالی ترین درجه است و ثانیا در اوج قدرت و تلاش و ثالثا با انگیزه الهی است.
وی افزود: این جامعه و قوم «وَلا يَخافونَ لَومَةَ لائِمٍ» است و از هیچ سرزنشی بیم ندارد. کسی که در صراط مستقیم حرکت میکند از سرزنش دیگران ابایی ندارد. یا چون او را سرزنش میکند، از حق فاصله بگیرد؟ امام بزرگوار در تحلیل این کریمه مبارکه ذیل فراز «أَذِلَّةٍ عَلَى المُؤمِنينَ» به رابطه امام و امت اشاره میکند. یکی از انسانهایی که در قله ایمانی است وجود امام است. ائمه معصومین در قله قرار دارند. جامعه آراسته به ایمان، مستحکمترین رابطه را با امام خویش دارند و در دوره غیبت که پرچم به دست فقیه عادل سپرده شده است و به تعبیر آیتالله جوادی املی، ولایت فقیه یعنی ولایت علم، فقاهت و عدالت. جامعهای که در ذیل این نظریه حرکت میکنند مستحکم ترین رابطه را با امامت دارند.
بنابراین گزارش، حجتالاسلام و المسلمین ابوترابیفرد در خطبه دوم نماز جمعه این هفته تهران، ضمن سفارش خود و مؤمنان به رعایت تقوای الهی گفت: در سال 1363 در چنین روزی، بیست و چهارم اسفندماه، در ایام دفاع مقدس، هنگامی که رهبر معظم و عالیقدر در مقام ایراد خطبههای نماز جمعه بودند، منافقین جنایتکار، فاجعهای را خلق کردند که به شهادت 18 نفر از بهترین فرزندان ایران اسلام و نمازگزاران عزیز و مجروحیت حدود 88 نفر از شرکتکنندگان در نماز عبادی سیاسی جمعه انجامید.
وی با گرامیداشت یاد آن شهدا، افزود: آن روز شما نمازگزاران و امام جمعه معزز و عالیقدر، قرآن کریم «أَذِلَّةٍ عَلَى المُؤمِنينَ أَعِزَّةٍ عَلَى الكافِرينَ» و «أَشِدّاءُ عَلَى الكُفّارِ» را به نمایش گذاشتید. رهبری معظم با اقتدار پس از انفجار با حضور و ایستادگی نمازگزاران عزیز، مردان و زنانی که نماد مقاومت در برابر استکبار بودند، خطبههای نماز جمعه را ادامه دادند.
حجتالاسلام ابوترابیفرد با اشاره به برپایی هفتمین رزمایش مشترک نیروهای دریایی جمهوری اسلامی ایران، روسیه و چین در روزهای اخیر با موفقیت در شمال اقیانوس هند، بیان کرد: این رزمایش در منطقه ای به وسعت 17 هزار کیلومتر مربع به مدت چهار روز در اوج اقتدار و انضباط برگزار شد.
امام جمعه موقت تهران با اشاره به انعکاس این رزمایش در برخی از رسانههای بین المللی، گفت: پایگاه خبری اوراسیا تایمیز در گزارشی اعلام کرد «برگزاری رزمایش کمربند امنیت 2025 از سوی ایران نقش این کشور را به عنوان بازیگر کلیدی دریایی منطقه تقویت میکند و نفوذ تهران را فراتر از مرزهای خویش به نمایش گذارده است. از سوی دیگر حضور روسیه و چین اراده آنها را بر حفظ منافع خود در منطقهای که به صورت سنتی در گذشته تحت سلطه قدرتهای غربی قرار داشته است، نشان می دهد». پایگاه خبری سی ان ان، این رزمایش را نمایشی از مشارکت روبه رشد تهران، مسکو و پکن و اقدامی در برابر ابتکارات دریایی غرب تلقی کرد.
حجتالاسلام ابوترابیفرد گفت: این رزمایش با هدف ارتقای توان دریانوردی در شمال اقیانوس هند و ارتقای تجربه و اعتماد نظامی بین نیروهای شرکتکننده و افزایش توان دفاعی مشترک برگزار شد و به دستاوردهای قابل قبولی نیز دست یافت.
وی در ادامه خطبه دوم امروز نماز جمعه تهران، تصادفات رانندگی را یکی از معضلات جدی و چندوجهی کشور دانست و بیان کرد: آمار تکان دهنده شهروندانی که در تصادفات جان عزیز و یا سلامت خود را از دست میدهند، آثار عمیق و گستردهای بر ساختار اجتماعی، اقتصادی و جمعیتی کشور بر جای میگذرد.
خطیب جمعه به بیان نکاتی با توجه به نزدیک شدن به سفرهای نوروزی پرداخت و گفت: از پلیس راهور که با حدود 29 هزار نیرو و 8 هزار گشت خودرویی و موتوری در طول شبانه روز د رحال انجام ماموریت و پوشش ترافیکی و حدود 600 میلیارد کیلومتر پیمایش با بیش از 41 میلیون وسیله نقلیه است، تشکر و تقدیر ویژهای داریم. کار بزرگی در طول سال است و برای این عزیزان و دستگاه بهداشت و درمان کشور که در این حوزه مسئولیت خطیری برعهده دارد و از نهادهای تأثیرگذار در فرهنگ عمومی جامعه است، نیز تشکر و تقدیر ویژه داریم.
وی با اشاره به آماری گذرا به این پدیده چندوجهی و آسیب زا، بیان کرد: سالانه حدود 20 هزار نفر در این حوادث جان خود را از دست میدهند که آمار بالایی است. سال 1402، به دلیل حوادث ترافیکی برای حدود یک میلیون و 120 هزار نفر در اورژانس کشور پرونده تشکیل شده است. حدود 3 هزار نفر از مصدومان در این تصادفات، دچار ضایعه نخاعی و مشکلات سخت جسمی شدند. خواهران، برادران و مسئولان محترم، 83 درصد از جانباختگان کمتر از 50 سال دارند و 52 درصد از جانباختگان زیر 30 سال هستند. در کشوری که از پیری جمعیت رنج میبرد یا در آستانه رنج پیری جمعیت قرار دارد، این مسئله مهمی است.
حجتالاسلام ابوترابیفرد گفت: در نوروز سال جاری حدود هزار و 89 نفر از هموطنان در تصادفات جان باختند. خواهش دارم رانندگان، به هر میزان که میتوانند سطح رانندگی منضبط و قانون مدار را ارتقا بخشند. ضمن تشکر از مردم عزیز عرض میکنم که طبق گزارش فرماندهی فراجا، 10 درصد از رانندگان حادثهساز هستند یعنی 90 درصد انضباط دارند اما آن 10 درصد حادثهساز هستند و خود را بر این ملت و مردم عزیز تحمیل میکنند.
وی با تأکید بر اینکه تعداد جانباختگان حوادث ترافیکی در طول سالیان گذشته، 25 درصد افزایش یافته است، ادامه داد: چهار عامل مهم در این حوزه که موجب خلق این مشکلات و چالشها میشود؛ کیفیت پایین خودروها، عدم بازدارندگی قوانین، نداشتن کیفیت لازم و مطلوب در جادهها، راهها، بزرگراهها و خطای رانندگان عزیز است.
حجتالاسلام ابوترابیفرد افزود: از نظر پلیس راهور باید در کوتاهترین زمان ممکن نمایندگان در مجلس با وضع قوانین بازدارنده اجازه ندهند این 10 درصد حادثه ساز برای کشور حادثه خلق کنند. امروز قوانین از نگاه پلیس راهور بازدارندگی خود را از دست داده است. با ارتقای نظارت هوشمند، نصب دوربینها، امکان نظارت دقیق پلیس را فراهم آوردند. امروز میانگین نصب دوربین در کشوها در هر 100 کیلومتر حدود شش یا هفت دوربین است که ما با آن فاصله زیادی داریم یعن دو دهم درصد هستم. رئیسجمهور و دولت محترم که اراده دارند تا شاهد کاهش تصادفات باشیم باید این مهم را مورد توجه جدی قرار دهند و دستگاههای مرتبط با هماهنگی در مسیر ارتقای کیفیت صنعت خودروسازی در کشور گامهای اساسی بردارند تا با اصلاح نقاط پرخطر در مسیر کاهش این آسیب قدمهای اساسی برداشته شود.
امام جمعه موقت تهران بیان کرد: امیدوارم با همت و اراده ملت عزیز، رانندگان و شهروندان و تلاش پیگیر پلیس راهور و وسایل ارتباط جمعی در ارتقای آموزش عمومی، شاهد بهبود شرایط باشیم.
حجتالاسلام ابوترابیفرد در پایان خطبه دوم نماز جمعه این هفته تهران، ضمن تشکر و قدردانی از سخنان شهردار تهران در پیش از خطبه های امروز، گفت: یکی از مسائل مهم در افزایش سرمایه اجتماعی، خدماتی است که شهرداری ها در سراسر کشور برای شهروندان عزیز ارائه میدهند. هرچه این خدمات از قانونمداری و انضباط بالاتر برخوردار باشد و از کیفیت بهتر برخوردار باشد قطعا زمینه افزایش رضایتمندی شهروندان عزیز، خصوصا شهروندان تهران را فراهم خواهد کرد. امیدوارم در حوزههایی که اشاره شد به ویژه حمل و نقل عمومی که نقش مهمی در کاهش آسیبها و افزایش رضایتمندی ایفا میکند از توفیقات ویژه برخوردار باشند.
انتهای پیام
source