یک مسئول جنبش انصارالله، گروهی که کنترل بخش عمدهای از خاک یمن از جمله صنعا پایتخت این کشور را در دست دارد از گسترش حملات این گروه تحت حمایت ایران برای هدف قرار دادن کشتیهای آمریکایی در دریای سرخ خبر داد.
حوثیها که پیشتر در پی حملات آمریکا و بریتانیا به مواضعشان در یمن متعهد شده بودند به حملات خود در دریای سرخ ادامه دهند اکنون کشتیهای آمریکایی و بریتانیایی را نیز جزو اولویت اهداف خود قرار دادهاند.
حملات حوثیها به کشتیها در دریای سرخ و خلیج عدن از ماه نوامبر تاکنون بسیاری از شرکتهای حمل و نقل دریایی را مجاب کرده تا این آبٰراه بینالمللی را از مسیر تردد کشتیهای خود خارج کنند و با صرف هزینههای بیشتر به ویژه در زمینه سوخت راه طولانیتری را با دور زدن قاره آفریقا در پیش گیرند.
با گذشت سه ماه از جنگ اسرائیل و حماس، قدرتهای بزرگ که نگران تداوم این وضعیت هستند پیشتر ائتلافی را برای ایمنسازی این آبراه تشکیل دادند و به تازگی نیز دست به حملاتی برای تضعیف قدرت تهاجمی و از بینبردن تجهیزات نظامی حوثیها زدند.
شبه نظامیان حوثی در یمن می گوید در راستای همبستگی با فلسطینیها و محکومیت کشتار و محاصره غیرنظامیان فلسطینی در غزه این حملات را آغاز کردهاند.
نصرالدین عامر، سخنگوی حوثیها به الجزیره گفت: کشتیهای انگلیسی و آمریکایی به دلیل حملات هفته گذشته این دو کشور به یمن به «هدفهای قانونی» تبدیل شدهاند.
وی میافزاید: «یک کشتی لزوما نباید به سمت اسرائیل حرکت کند تا ما آن را هدف قرار دهیم؛ کافی است که آمریکایی باشد.»
سخنگوی جنبش انصارالله یمن در همین راستا تاکید میکند که «ایالات متحده در آستانه از دست دادن امنیت دریایی (کشتیهای) خود است.»
حوثیها پیشتر اعلام کرده بودند که فقط کشتیهای اسرائیلی یا کشتیهایی که به مقصد اسرائیل حرکت میکنند را هدف قرار خواهند داد.
در تازهترین حمله آشکار حوثیها یک کشتی تحت مالکیت ایالات متحده که با پرچم جزایر مارشال در دریای سرخ تردد میکرد روز دوشنبه هدف یک موشک بالستیک شلیک شده از سوی یمن قرار گرفت؛ هرچند گزارشی از تلفات یا خسارات قابل توجه به این کشتی در پی حمله موشکی حوثیها تاکنون منتشر نشده است.
به گفته مسئولان شرکت اداره کننده این کشتی که در آمریکا مستقر است، حمله در ۱۰۰ مایلی خلیج عدن صورت گرفته و باعث آتشسوزی در انبار کشتی شد که محصولات فولادی را حمل میکرد؛ این حمله بنا به گفته مسئولان شرکت یاد شده آسیبی جدی وارد نکرده و کشتی پس از این حمله به مسیر خود ادامه داده است.
آمبری، شرکت امنیت دریایی بریتانیا، نیز پیشتر اعلام کرده بود که یک کشتی فلهبر متعلق به ایالات متحده با پرچم جزایر مارشال حین عبور از خلیج عدن مورد اصابت موشک قرار گرفته است.
آمبری با اشاره به اینکه کشتی هدف قرار گرفته متعلق به اسرائيل نبوده در گزارش خود آورده است که حوثیها در پاسخ به حملات اخیر به مواضع نظامی خود، منافع ایالات متحده را هدف قرار دادهاند.
ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده پس از حملات ۱۱ ژانویه علیه مواضع حوثیها در یمن که به گفته سنتکام با هماهنگی بریتانیا و پشتیبانی استرالیا، کانادا، هلند و بحرین صورت گرفت، هدف از این اقدام نظامی را «کاهش توانایی حوثیها در ادامه حملات غیرقانونی به کشتیهای آمریکایی و بینالمللی و کشتیرانی تجاری در دریای سرخ» اعلام کردند.
سنتکام همچنین در همین راستا تاکید کرد که شبه نظامیان حوثی از ۱۷ اکتبر سال گذشته میلادی تاکنون تلاش کردهاند تا دست کم ۲۷ کشتی را در خطوط کشتیرانی بینالمللی مورد حمله قرار دهند.
به گزارش رویترز، شرکت نفت و گاز دولتی قطر (قطر انرژی)، کشوری که دومین صادرکننده بزرگ گاز طبیعی مایع در جهانبه شمار میرود نیز تصمیم گرفته است که برای صادرات خود از در پیش گرفتن مسیر دریای سرخ اجتناب کند.
اغلب شرکتهای حمل و نقل دریایی پس از آغاز حملات حوثیها ترجیح میدهند برای دوری جستن از هرگونه خطر، به جای کانال سوئز که کوتاهترین مسیر کشتیرانی بین اروپا و آسیا است و حدود یک ششم ترافیک دریایی در جهان را به خود اختصاص میدهد، مسیر دیگری را برگزینند که عمدتا بسیار دورتر و پرهزینهتر است.
به خطر افتادن امنیت دریای سرخ که همچنین سبب افزایش قیمت نفت و هزینههای حمل و نقل دریایی شده، کشتیها را مجبور کرده تا با دور زدن دماغه جنوبی آفریقا مسیر خود را چندین برابر طولانی کنند و حدود ۱۰ تا ۱۴ روز به طول سفر خود بیافزایند.
توقف یا تغییر مسیر کشتیها، برخی از خطوط تولید و زنجیره تامین شرکتهای تولیدی در جهان را تحت تاثیر قرار داده است.
خودروساز سوزوکی روز دوشنبه اعلام کرد که خط تولید خود را در کارخانهای واقع در مجارستان تا ۲۱ ژانویه متوقف می کند زیرا حملات دریای سرخ ورود موتورهای ساخت ژاپن را به تاخیر انداخته است.
یورونیوز فارسی را در ایکس دنبال کنید
source