انسانها تنها پستاندارانی نیستند که عاشق شکر هستند. خفاشهای میوهخوار هم اینگونه هستند و روزانه تا دو برابر وزن بدن خود میوههای شیرین مصرف میکنند.
اگر این خفاشها انسان بودند، با این حجم مصرف شکر باید بی برو برگرد دیابت میگرفتند. با این حال آنها به نحو عجیبی در برابر این بیماری مصون هستند و با همان رژیم غذایی سرشار از قند خود به زندگی ادامه میدهند.
در انسانها وقتی بدن نتواند قند را به طور موثر جذب و مصرف کند، میزان گلوکز در خون بالا میرود و این میتواند بیماری دیابت را در پی داشته باشد. بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، دیابت نهمین علت مرگ و میر در سال ۲۰۱۹ بوده است.
دیابت همچنین یکی از پرهزینهترین بیماریهای مزمن در جهان به شمار میرود. مطابق آخرین آمارها، تنها ایالات متحده در سال ۲۰۲۲ میزان ۴۱۲.۹ میلیارد دلار صرف هزینههای مستقیم پزشکی و هزینههای غیرمستقیم مربوط به دیابت کرده است.
اکنون تیمی از زیستشناسان و مهندسان زیستی به دنبال این رفتند که چه عاملی سبب میشود خفاشهای میوهخوار بتوانند با مضرات مصرف قند بالا مقابله کنند. دانشمندان در این مطالعه از فناوری جدیدی استفاده کردهاند که میتواند دیانای سلولها را تجزیه و تحلیل کرده و دستورالعملهای متابولیکی پنهان در هر کدام را استخراج کند.
برای درک اینکه چگونه بدن خفاشهای میوهخوار برای مصرف این همه قند تکامل یافته است، محققان تفاوتهای ژنتیکی و سلولی بین این خفاشها و خفاشهای حشرهخوار را مورد بررسی قرار دادند و به طور خاص ژنها، دیانایهای تنظیمکننده و انواع سلولهای درگیر در بیماری متابولیک دیابت، یعنی پانکراس و کلیه، را آنالیز کردند.
نتایج نشان داد که خفاشهای میوهخوار جامائیکا، نسبت به خفاشهای قهوهای بزرگ، سلولهای تولیدکننده هورمون انسولین و گلوکاگون بیشتری دارند.
این دو ماده، نقشی حیاتی در پدید آمدن بیماری دیابت دارند. در واقع لوزالمعده با ترشح هورمونهایی مانند انسولین (که قند خون شما را کاهش میدهد) و گلوکاگون (که قند خون شما را افزایش میدهد)، قند خون و اشتها را تنظیم میکند.
همزمان خفاشهای میوهخوار در سلولهای پانکراس خود یک تنظیمکننده دیانای دارند که سیگنال آغاز تولید انسولین و گلوکاگون را صادر میکند. کارکرد این دو هورمون با هم برای متعادل نگه داشتن سطح قند خون، حتی زمانی که خفاشهای میوهخوار در حال خوردن مقادیر زیادی قند هستند، به این حیوانات کمک میکند از دیابت در امان بمانند.
به کانال تلگرام یورونیوز فارسی بپیوندید
با این حال این همه داستان نیست. دانشمندان دریافتند کلیه این حیوانات نیز در خدمت رژیم غذایی آنها قرار دارد. سلولهای کلیه این خفاشها مطابق با رژیم غذایی میوهمحور آنها تنظیم شده است، به نحوی که ادرار آنها رقیقتر میشود تا مقادیر زیادی آبی که از میوهها میآیند از جریان خون این حیوانات خارج شود و در عین حال مقادیر کم نمک موجود در میوه در بدنشان باقی بماند.
دانشمندان میگویند از آنجا که درمانهای دیابت عمدتا بر اساس حیوانات آزمایشگاهی سنتی مانند موش قرار دارد، تمرکز بر نحوه مدیریت قند بدن در پستاندارانی مانند خفاشهای میوهخوار (که نزدیک به ۲۰۰ گونه از آنها در طبیعت وجود دارد) میتواند به شناسایی رویکردهای جدید جهت درمان دیابت کمک کند.
نتایج تحقیق تازه در نشریه علمی «Nature Communications» منتشر شده است.
source