آگهی

این خبرگزاری در گزارش خود به نقل از ۶ فرمانده محلی از چهار گروه بزرگ شبه‌نظامی عراقی نوشت که این تصمیم برای کاهش تنش‌ها به دنبال هشدارهای مکرر مقام‌های دولت ترامپ به دولت عراق اتخاذ شده است.

بنا به این گزارش، مقام‌های آمریکایی به دولت عراق اعلام کرده‌اند که اگر شبه‌نظامیان تحت حمایت ایران در عراق منحل نشوند، آمریکا ممکن است این گروه‌ها را هدف حملات هوایی خود قرار دهد.

عزت شابندر، سیاستمدار شیعه نزدیک به ائتلاف حاکم بر عراق، گفت که گفت‌وگوهای محمد شیاع سودانی، نخست‌وزیر عراق و رهبران گروه‌های شبه‌نظامی در این کشور «بسیار پیشرفته» بوده و این گروه‌ها تمایل خود را خلع سلاح اعلام کرده‌اند.

او با بیان اینکه گروه‌های شبه‌نظامی در عراق بر ادامه وضعیت کنونی خود پافشاری ندارند، گفت آن‌ها «کاملاً آگاه هستند» که ممکن است هدف حملات آمریکا قرار گیرند.

شش فرمانده شبه‌نظامیان که این موضوع را مطرح کرده‌ و خواسته‌اند نامشان فاش نشود، وابسته به گروه‌های کتائب حزب‌الله، نجباء، کتائب سیدالشهدا و انصارالله الاوفیاء هستند.

یکی از فرماندهان کتائب حزب‌الله که چهره خود را پوشانده بود، گفت: «ترامپ آماده است تا جنگ را با ما به سطوح شدیدتری بکشاند، ما این را می‌دانیم و می‌خواهیم از چنین سناریوی بدی جلوگیری کنیم.»

فرماندهان مورد اشاره در این گزارش گفتند که سپاه پاسداران ایران موافقت خود را با هر تصمیم این گروه‌ها برای جلوگیری از کشیده شدن به یک درگیری بالقوه و ویرانگر با آمریکا و اسرائیل اعلام کرده است.

دو مقام امنیتی که فعالیت شبه‌نظامیان عراقی را رصد می‌کنند، گفتند این گروه‌ها که بخشی از «محور مقاومت» هستند، حدود ۵۰ هزار نیرو و زرادخانه‌هایی شامل موشک‌های دوربرد و سامانه‌های ضدهوایی در اختیار دارند.

فرهاد علاءالدین، مشاور نخست وزیر عراق بر تعهد دولت این کشور برای خلع سلاح شبه‌نظامیان عراقی و باقی ماندن سلاح‌ها در اختیار دولت عراق تأکید کرد.

به گفته مقام‌های دولت عراق و فرماندهان شبه‌نظامی در این کشور، برخی از گروه‌های شبه‌نظامی از اواسط ژانویه به بعد تا حد زیادی مقرهای خود را تخلیه کرده و حضورشان را در شهرهای بزرگ از جمله موصل و الانبار کاهش داده‌اند.

آن‌ها در ادامه گفتند که بسیاری از فرماندهان شبه‌نظامیان در این مدت تدابیر امنیتی را افزایش داده و تلفن‌های همراه، وسایل نقلیه و محل اقامت خود را به‌طور پی در پی تغییر داده‌اند.

وزارت خارجه آمریکا به دولت عراق اعلام کرده است که این شبه‌نظامیان باید تحت فرماندهی کل نیروهای مسلح عراق باشند و نه ایران.

یک مقام آمریکایی که خواسته نامش فاش نشود، با بیان اینکه در گذشته نیز مواردی وجود داشته که شبه‌نظامیان حملات خود را به دلیل فشار آمریکا متوقف کرده باشند، گفت که نسبت به پایداری و بلند مدت بودن موضوع خلع سلاح در عراق بدبین است.

شابندر گفت که توافق برای خلع سلاح گروه‌های شبه‌نظامی در عراق هنوز نهایی نشده است و گفت‌وگوها در این مورد همچنان ادامه دارد. او در ادامه گفت برخی گزینه‌ها مانند تبدیل این گروه‌ها به احزاب سیاسی یا ادغام آن‌ها در نیروهای مسلح عراق در حال بررسی است.

نتیجه این گفت‌وگوها هرچه باشد اما بنا به گزارش رویترز، اولین بار است که گروه‌های شبه‌نظامی در عراق با انجام گفت‌وگو درباره خلع سلاح موافقت کرده‌اند.

آگهی

به اینستاگرام یورونیوز فارسی بپیوندید

این تغییر موضع در زمانی رخ می‌دهد که «محور مقاومت» منطقه‌ای ایران که طی دهه‌ها و با صرف هزینه‌های سنگین برای مقابله با اسرائیل و نفوذ آمریکا در خاورمیانه ایجاد شده بود، پس از آغاز جنگ غزه در اکتبر ۲۰۲۳ و گسترش درگیری‌ها در منطقه، تضعیف شده است.

اینک بغداد تلاش می‌کند با تعامل با شبه‌نظامیان عراقی، توازن مناسبی بین روابط خود با آمریکا و ایران برقرار کند.

از زمان آغاز جنگ غزه، شبه‌نظامیان عراقی برای حمایت از فلسطینی‌ها ده‌ها حمله پهپادی و موشکی علیه اسرائیل داده‌اند. حمله به یک پایگاه آمریکا در مرز اردن که به دنبال آن، سه سرباز آمریکایی کشته شدند نیز به این شبه‌نظامیان نسبت داده شده است.

آگهی

ابراهیم صمیدی، مشاور پیشین نخست وزیر عراق به تلویزیون دولتی این کشور گفت که آمریکا مدت‌هاست که از بغداد خواسته است تا گروه‌های شبه‌نظامی در عراق را منحل کند، اما این بار ممکن است دیگر پاسخ منفی را نپذیرد.

او گفت: ««اگر ما به‌طور داوطلبانه با این خواسته موافقت نکنیم، ممکن است این امر از بیرون و با زور به ما تحمیل شود.»

source

توسط jahankhabari.ir