### تاریخ انتشار: ۹ آوریل ۲۰۲۵ – ۱۵:۱۵ +2 گرینویچ • بهروزرسانی شده در ۱۵:۴۹
از میان شهرهایی که آمار خاصی از تذکرهای حجاب داشتند، اصفهان برتر بود. این شهر، که یکی از نمایندگان آن نقش رئیسی در طراحی قانون حجاب داشت، اصرار داشت که این قانون به مرحله اجرایی برسد.
#### نوروزی با پیامکهای تهدیدآمیز و برخوردهای پرتکی
نوروز امسال در اصفهان حکایت از نیت بر خلاف جهت قانون داشت. این حرکت از اسفندماه آغاز شده بود، با وجود توقف اجرای قانون حجاب توسط شورای عالی امنیت ملی. زنان و حتی خانوادههایی که در این شهر تردد داشتند، پیامکهای هشداری دریافت میکردند. این پیامکها با سرشاره Police ارسال میشدند و گیرندگان را تذکر میدادند که نیاز دارند ظرف ۴۸ ساعت خود را به پلیس امنیت اخلاقی اصفهان معرفی کنند. یکی از این پیامکها برای پدر یک دختر ارسال شده بود که وضعیت کشف حجاب دختر را به او اعلام کرده بود. موضوعی که برانگیز این بحث، چگونگی شناسایی عابران پیاده و دسترسی به اطلاعات آنها بود. یکی از مогهنات بهکارگیری دوربینهای چهرهنگار بود که هرچند تأیید نشد، تکذیب شدن آن هم دیده نشد.
علی مجتهدزاده، وکیل دادگستری، در واکنش به این وضعیت اعلام کرد: «چه که در اصفهان در زمینه ارسال پیامکهای حجابی به شهروندان رخ میدهد، از نوع لغو خودسرانه کنسرتهای مشهد است. اگر بساط این اقدامات خجالتآور برچیده نشود، حاکمیت بیقانونی و هرج و مرج و از رفتن امنیت شهروندان دور خواهد بود.»
سلیم، دبیر ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان اصفهان، اعلام کرد که با استقرار ۹ هزار و ۷۵۰ نفر در سطح استان در قالب گروههای تذکر لسانی، در ایام نوروز بیش از ۹۷ هزار و ۵۰۰ نفر تذکر دریافت کردهاند. فرناز و عطیه از میان زنانی بودند که پیامکهای اخطار و معرفی ۴۸ ساعته دریافت کرده بودند. هر دو معتقد بودند که در حالی که شهرشان مشکلات بیشماری دارد، نمایندگان آن، از جمله امیرحسین بانکیپور و محمدتقی نقدعلی، حمایتکننده قانون حجاب هستند. هیچکدام از این زنان خود را به پلیس معرفی نکردهاند و عواقب پسینی نیز برایشان هم نداشته است، اما میگویند که به نظر میرسد اصفهان به عنوان شهر نمونه برای اجرای قانون حجاب انتخاب شده است.
بانکیپور در ۲۱ اسفند اعلام کرده بود که ارسال پیامک و اعمال جریمهها در تهران آغاز شده و در برخی استانها نیز از این کار شروع شده است. او به دفاع از قانونی روی آورده بود که معلق و متوقف شده بود و اجرای آن عملاً بیقانونی است و میتواند مشمول مجازات باشد.
#### تحصن نوروزی حجاب از بودجه عمومی؟
پیش از نوروز، جمعی از مدافعان حجاب در مواجهه با مجلس تحصن کردند و خواستار ابلاغ قانون حجاب شدند. آنها برای خاطر قالیباف خطاب قرار داده و از او تقاضا کرده بودند که قانون را ابلاغ کند. تحصن این افراد ۴۸ روز طول کشید و در نهایت روز هشتم عید با ورود نیروهای فراجا جمع شد. برخی از جمله نماینده کاشمر آشکار کردند که این افراد بابت تحصن سازمانی و غیرقانونی پول دریافت میکردهاند.
یکی از موضوعاتی که در ایام تحصن معترضان مطرح شد این بود که با توجه به وضعیت اقتصادی کشور، چرا تحصن و تجمعی از سوی مخالفان هیچ پیشرفتی نداشته است.
#### مهر و ماه گرفتار حجاب شد
در روزهای پایانی نوروز، ویدئویی از استراحتگاه بینراهی مهر و ماه در بزرگراه تهران-قم منتشر شد که نشان میداد تعدادی از موکلها با آمران به معروف در مورد حجاب درگیر شدهاند. این درگیری منجر به پلمپ مجموعه شد و به نظر میرسد آمران حجاب پیروز این واقعه بودهاند.
مهرسا گنجی، جامعهشناس، در خصوص رفتار حاکمیت در موضوع حجاب به یورونیوز گفت: «زمانی که قانون حجاب توسط شورای عالی امنیت ملی معلق شد، به نظر میرسید نظام به عقلانیتی رسیده و نمیخواهد خود را در گردابی که تحت فشارهای گسترده است وارد کند، اما رفتارهای اخیر نشان میدهد که آن مصلحتاندیشی موقتی بوده و حاکمیت دوباره خود را درگیر کرده است.» او رفتار حاکمیت با موافقان و مخالفان حجاب را دوگانه میداند و میگوید: «گروهی از شهروندان مدافع حجاب اجباری، برای ۴۸ روز تحصن کردهاند و در نهایت متفرق شدند، اما چرا گروه مخالف حجاب از چنین حق و امنیتی برخوردار نیست؟ چرا آنها بازداشت میشوند؟ کتک میخورند و برایشان پرونده قضایی تشکیل میشود؟ چه نهادی این شهروندان را درجهبندی کرده است؟» بر پایه نظر خانم گنجی، قانون حجاب مصوب مجلس دقیقاً بر اساس درجهبندی شهروندان بوده و اختلافساز بین مугان فرهنگی آنها بوده است.
همه این رویدادها در حالی رخ میدهند که جامعه ایران با مشکلات اقتصادی شدید مبارزه میکند و به نظر میرسد کنترل آن از دست کشیده شده است. دلبستن جمعی از نمایندگان مجلس به این زمینه و افشاگریهایی در مورد تأمین غذا و پرداخت پول به متحصنان نشان میدهد که بهارستان پشتپشت این حوادث بوده است.