سه کشور اروپایی طرف توافق هستهای وین اقدام اخیر تهران در پرتاب یک موشک ماهوارهبر به فضا را محکوم و نسبت به توسعه برنامههای موشکی ایران ابراز نگرانی کردند.
در بیانیه مشترک کشورهای فرانسه، آلمان و بریتانیا آمده است که ایران هفته گذشته برای پرتاب ماهواره به فضا از موشکی سه مرحلهای، با سوخت جامد به نام «قائم ۱۰۰» استفاده کرده که بر پایه فناوری موشکهای بالستیک دوربرد ساخته شده است.
تروئیکای اروپایی پرتاب این موشک را نشانه بیتوجهی ایران به نگرانیهای جامعه جهانی و اقدام خلاف جهت قطعنامههای سازمان ملل در خصوص توسعه برنامههای موشکی در این کشور قلمداد و محکوم کردهاند.
تهران اما در واکنش به این بیانیه موضع قدرتهای اروپایی در محکومیت پرتاب موشک مواهوارهبر «قائم۱۰۰» را مداخله جویانه خواند و محکوم کرد.
ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران روز شنبه در این خصوص تاکید کرد: «اظهارات مداخله جویانه که حاکی از نگرشهای خودمحورانه کشورهای یادشده نسبت به پیشرفتهای ایران است، در عزم و اراده ملت ایران برای پیشرفت مستمر در حوزه علم و فناوری خللی ایجاد نخواهد کرد.»
وی افزود: «جمهوری اسلامی ایران طبق موازین و مقررات بینالمللی و در راستای تحقق حقوق خود، استفاده از فناوریهای صلح آمیز در مسیر توسعه علمی – تحقیقاتی را برای خود مفروض و محفوظ دانسته و در این مسیر منتظر نظرات برخی کشورها که در صدد تحمیل آرا و اقدامات یکجانبه خود بر دیگران هستند، نخواهد بود.»
ایران ۳۰ دیماه گذشته اعلام کرد که ماهواره تحقیقاتی «ثریا» متعلق به پژوهشگاه فضایی این کشور با موشکی ساخت نیروی هوافضای سپاه با موفقیت پرتاب شد و در مدار ۷۵۰ کیلومتری زمین قرار گرفت.
سه کشور اروپایی در بیانیه خود این نوع پرتاب موشکها را امکانی برای ایران به منظور آزمایش و تکمیل فناوریهای مرتبط با ساخت و توسعه موشکهای بالستیک دانسته و بر تهدیدآمیز بودن برای امنیت منطقه و جامعه بینالمللی تاکید کرده است.
سفرای فرانسه، آلمان و بریتانیا پیشتر همزمان با اعلام پرتاب موشک ماهوارهبر «قائم۱۰۰» توسط ایران در نامهای به دبیر کل سازمان ملل متحد این اقدام را به عنوان نقض آشکار قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت محکوم کرده بودند.
ایران اما مدعی است که محدودیتهای اعمال شده بر توسعه برنامههای موشکی این کشور بر اساس توافق سال ۹۴ به پایان رسیده است.
طرفهای اروپایی توافق هستهای وین در ادامه ضمن اشاره به نگرانیهای دیرین نسبت به اقدام ایران در جهت توسعه موشکهای بالستیک که قادر به حمل سلاح هستهای هستند بار دیگر صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران و توجیهات مطرح شده از سوی تهران در خصوص غیرنظامی بودن استفاده از این انرژی را زیر سوال بردند.
تروئیکای اروپایی در بیانیه مشترک خود ضمن تاکید بر پاسخگو بودن ایران نسبت به هر گونه فعالیت بر هم زننده ثبات در منطقه و جهان متعهد شدهاند که برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای که اقدامی را که لازم باشد انجام دهند.
بیانیه سه کشور اروپایی در واکنش به اقدام ایران در پرتاب یک موشک ماهوارهبر به فضا در حالی منتشر شده است که تهران از سوی اسرائيل و متحدان غربی این کشور به تجهیز و آموزش شبهنظامیان یمنی برای دست زدن به تهدیدات موشکی علیه کشتیرانی بینالمللی در دریای سرخ متهم شده است؛ اتهامی که تهران همواره آنرا رد کرده است.
یورونیوز فارسی را در ایکس دنبال کنید
source