**تاریخ انتشار: ۱۶ آوریل ۲۰۲۵ – ۰:۱۶ گرینویچ +۲ • بهروزرسانی شده در ۰:۲۲**
### نشانههای نtà موثر در مذاکرات هستهای ایران و آمریکا
استیو ویتکاف، نمایندهی ویژهی دونالد ترامپ در مذاکرات هستهای با ایران، در پستی در شبکهی اجتماعی اکس گفت: “توافق هستهای نهایی تنها زمانی مبنا خواهد شد که توافقی بر پایهی مبانی ترامپ باشد.” ویتکاف تاکید کرد که هر توافق نهایی باید مبتنی بر صلح و ثبات در منطقهی خاورمیانه باشد و برای این منظور، ایران باید برنامههای غنیسازی و تسلیحات هستهای خود را متوقف کند.
ویتکاف همچنین ادامه داد: “جهان باید توافقی عادلانهی و پایداری را که رئیسجمهوری ترامپ خواسته، ایجاد کند.” این اظهارات، با سخنان او در گفتگوی روز دوشنبه با شبکهی فاکس نیوز مطابقت نمیکند که در آن، ویتکاف به غنیسازی بیش از ۳.۶۷ درصد ایران اشاره کرده بود و گفته بود که این مرز را نباید تجاوز کرد.
ویتکاف در ادامه بیان کرد که مذاکرات هستهای ایران بیشتر بر راستیآزمایی برنامهی غنیسازی اورانیوم و ابعاد نظامی آن تمرکز دارد. دولت ترامپ از ایران خواسته که برنامههای موشکی خود را نیز در مذاکرات دکلکند.
به گزارش وال استریت ژورنال، تغییر موضع ویتکاف نشاندهندهی عدم اطمینان دولت ترامپ در مذاکرات است. این تغییر با خواستهی نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در مبنای حذف کامل برنامهی هستهای ایران مغایرت دارد.
گرگوری برو، تحلیلگر ارشد امور ایران در موسسهی مشاور ریسک سیاسی گروه اوراسیا، معتقد است که عقبنشینی ویتکاف دیپلماسی را برای دولت ترامپ دشوار میکند. ایران همیشه از غنیسازی اورانیوم به عنوان بخشی از برنامهی هستهای غیرنظامی خود قبول کرده است.
در تعقیب این گفتوگوهای متناقض، دونالد ترامپ در صبح سهشنبه جلسهای را در اتاق بحران کاخ سفید برگزار کرد تا وضعیت مذاکرات را بررسی کند. در این جلسه، مقامات امنیت ملی و سیاستمداران سطح بالای دولت حضور داشتند. ترامپ قبل از این جلسه با سلطان عمان گفتگو کرده بود و از او اطلاعاتی دربارهی نقش میانجیگری عمان در مذاکرات دریافت کرد.
کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، اعلام کرد که ترامپ بر پایان دادن به برنامهی هستهای ایران از طریق مذاکره تأکید کرده است. با این حال، او از تعهد به حداکثر فشار علیه ایران برای جلوگیری از اکتساب سلاح هستهای سخن به میان برده است.