### مذاکرات غیر مستقیم ایران و آمریکا در عمان

در شنبه این هفته، مذاکرات غیر مستقیم بین سید عباس عراقچی، نایب وزیر امور خارجه ایران، و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه رئیس‌جمهور آمریکا برای خاورمیانه، در مسقط، پایتخت عمان، برگزار شد. این مذاکرات با هدف تامین یک چاره‌حل برای برخورداری‌های موجود بین دو کشور انجام شد. هرچند آمریکا می‌خواست مذاکرات مستقیم برگزار شود، اما ایران بر مذاکرات غیرمستقیم تأکید کرد. وزیر امور خارجه عمان نقش میانجی و انتقال‌دهنده پیام‌ها را ایفا کرد.

در پایان مذاکرات، استیو ویتکاف و عباس عراقچی یک ملاقات ساده در حد سلام و احوالپرسی در راهروی ساختمان محل مذاکره داشتند. گفته می‌شود که مذاکرات به مسئله هسته‌ای ایران محدود شده و به برنامه موشکی ایران اشاره‌ای نشده است. رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، که علی‌رغم توافق برجام (سال ۲۰۱۵) در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد، اعلام کرده که این مذاکرات تنها به مسائل هسته‌ای مربوط است.

### تحلیل مذاکرات از سوی رهبر انقلاب

در دیدار نوروزی با سران قوا، رهبر معظم انقلاب، آیت الله خامنه‌ای، مذاکرات عمان را یکی از ده‌ها کار وزارت امور خارجه خواند و تأکید کرد که مسائل کشور نباید به این مذاکرات گره زده شود. ایشان از تکرار اشتباه برجام، که باعث شد تمام مسائل کشور به پیشرفت مذاکرات منوط شود، خواهان بازداری بودند، زیرا این امر کشور را شرطی و همه چیز – از سرمایه‌گذاری تا نتایج مذاکرات – را معطل می‌کند.

رهبر انقلاب همچنین به تأکید بر ادامه فعالیت‌ها در کشور در همه زمینه‌های صنعتی، اقتصادی، سازندگی، فرهنگی و اجرای پروژه‌های بزرگ پرداخت. ایشان به مذاکرات عمان اهمیتی نسبت ندادند و گفتند: “هیچ‌کدام از این فعالیت‌ها باید به مذاکرات تعلق داشته باشد.”

### نظر رهبر بر مذاکرات

رهبر انقلاب با پرهیز از «خوش‌بینی و بدبینی افراطی» به این مذاکرات، افزود که گام اول تصمیم کشور به مذاکره خوب بود، اما باید با دقت حرکت کرد. ایشان از خطوط قرمز برای هر دو طرف حرف زدند و بیان کردند: “مذاکرات ممکن است به نتیجه‌ی مثبت برسد یا نگاهدار بماند. ما نه خوش‌بین و نه بدبین هستیم، اما به توانایی‌های خود ایمان داریم.”

### تحلیل اقتصادی و سیاسی

(?, همزمان با اعلام مذاکرات غیر مستقیم میان ایران و آمریکا، قیمت دلار و سکه که در روزهای قبل از مذاکرات بطور شدید افزایش یافته بود، روند نزولی پیش گرفت. این امر در حالی رخ داد که هنوز نتیجه‌ی نهایی مذاکرات مشخص نبود. این هیجانات در بازارها نشان‌دهنده‌ی ساختگی تأثیر مذاکره بر معیشت مردم است.

چشم‌انداز برطرف شدن مشکلات اقتصادی کشور از طریق مذاکره با آمریکا ساده‌اندیشی است، همان‌طور که رهبر انقلاب مهاجرهایی در بهمن گذشته تاکید کرده بود. ایشان گفته‌اند که مذاکره با آمریکا هیچ تأثیری در رفع مشکلات کشور نخواهد داشت. تجربه نشان می‌دهد که حتی اگر نتیجه‌ی مذاکرات به نفع ایران باشد، دولت آمریکا پایدار به آن پایبند نخواهد بود.

رهبر انقلاب همچنین به اهمیت بدبینی به آمریکا و بدعهد بودن آن اشاره کرده‌اند. آمریکا تاکنون تجربه‌ی نقض توافق‌ها و خروج از معاهدات بین‌المللی را داشته است. تیم مذاکره‌کننده باید از تجربیات گذشته درس گرفته و هرگز اشتباهات گذشته را تکرار نکند. امیدواریم این تجربه باعث سربلندی دولت و ملت ایران شود.

توسط jahankhabari.ir