تاریخ انتشار: ۱۷/۰۴/۲۰۲۵ – ۱۶:۳۴ +۲ گرینویچ • به‌روز‌شده در ۱۸:۳۶

ملی‌سازی ایران و نقش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مذاکرات هسته‌ای مجدداً مطرح شده است. رافائل گروسی، مدیر کل این آژانس که مقر آن در وین واقع شده، پنج‌شنبه به تهران سفر کرد و در صحبت‌های خود با رسانه‌های ایران بیان کرد: «ما در مرحله‌ای حساس از مذاکرات مهم قرار داریم. می‌دانیم که زمان کمی داریم، به همین دلیل اینجا هستم تا این فرایند را تسهیل کنم.»

گروسی همچنین بیان کرد که آژانس باید نقشی در این مذاکرات داشته باشد و او با مذاکره‌کننده آمریکایی نیز در تماس است. او گفت: «ما سعی می‌کنیم چگونه می‌توانیم میان ایران و ایالات متحده پل‌بندی کنیم و به دستیابی به نتایج مثبت کمک کنیم.»

این سخنان گروسی در آستانه دور دوم مذاکرات بین ایران و آمریکا، که به آپارچیوی رم و با هماهنگی عمان انجام می‌شود، بیان شده‌اند. گروسی در این سفر به تهران، صبح پنج‌شنبه با محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، دیدار کرده است؛ اما جزئیات این اجتما ناشناخته می‌ماند.

روزنامه شرق گزارش داده با سفر گروسی، فصلی حساس در دیپلماسی ایران آغاز شده است. او در مصاحبه‌ای با روزنامه لوموند آمده‌است که ایران «فاصله‌ای کوتاه» تا دستیابی به سلاح اتمی دارد. او اضافه کرد: «تا رسیدن به آن نقطه فاصله‌ای هست، اما باید بگوییم فاصله‌ای خیلی کوتاه است.»

raqael Grossi در مذاکرات هسته‌ای نقش معیای بودن را اعلام کرده و گفته: «بی روی کنفرانس‌ها بدون حضور آژانس، توافق‌ها تنها برگ کاغذی هستند.»

abbrideh Irani، رئیس تیم مذاکره‌کنندگان هسته‌ای ایران، در شبکه اجتماعی ایکس، دیدار خود با گروسی را «گفت‌وگویی مفید» توصیف کرده و بیان کرد: «در ماه‌های آینده، آژانس می‌تواند نقش مؤثری در حل مسالمت‌آمیز پرونده هسته‌ای ایران داشته باشد.»

استیو ویتکاف، مذاکره‌کننده آمریکا، توقف کامل برنامه هسته‌ای ایران را درخواست کرده است. عراقچی این خواسته را «خط قرمز» خوانده و توقف کامل فعالیت‌های هسته‌ای را رد کرده است. ویتکاف قبلاً محدودسازی ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم را طرح کرده بود.

وزیر امور خارجه ایران همچنین پنج‌شنبه به مسکو سفر کرده، تا هم ارائه پیام مکتوب علی خامنه‌ای به ولادیمیر پوتین و هم مشورت با مقامات روسیه در خصوص مذاکرات ایران و آمریکا انجام دهد.

روسیه یکی از امضاکنندگان توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ با ایران بود، اما پس از خروج آمریکا در ۲۰۱۸، این توافق بی‌اثر شد. بر پایه این توافق، ایران موظف به محدود کردن برنامه هسته‌ای خود و در عوض، تحریم‌های بین‌المللی علیه تهران برداشته‌شده بود. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرده بود که ایران تا پیش از خروج آمریکا، تعهدات خود را رعایت کرده بود.

در عرصه دیپلماسی، وزیر دفاع عربستان سعودی نیز پنج‌شنبه در تهران حضور داشته است.

این توافق مجدداً در سطح عالی سیاست‌های خارجی بین ایران و کشورهای غربی مورد توجه قرار گرفته است. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، مذاکره برای دستیابی به توافقی جدید را بر می‌زند و هشدار می‌دهد که در صورت شکست دیپلماسی، ممکن است ایران را بمباران کند. روزنامه نیویورک تایمز گزارش داده که ترامپ اسرائیل را از حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران بازداشته تا فرصت دیپلماسی از بین نرود.

آژانس بین‌المللی انرژی اتمی اعلام کرده که ایران تنها کشوری است که با وجود نداشتن سلاح هسته‌ای، اورانیوم را تا سطح ۶۰ درصد غنی‌سازی می‌کند، به سطحی که به ۹۰ درصد مورد نیاز برای تولید سلاح اتمی بسیار نزدیک است. این سطح غنی‌سازی بین‌المللیا بر اساس توافق سال ۲۰۱۵ و ۳.۶۷ درصد محدود شده بود.

توسط jahankhabari.ir