بحث در مورد عضویت کانادا در اتحادیه اروپا پس از اعمال تعرفههای گمرکی توسط دولت ترامپ آمریکا مطرح شده است. ترامپ در پستهای اجتماعی خود بارها به این مسئله اشاره کرد و کانادا را به عنوان “ایالت پنجاه و یکم آمریکا” معرفی کرد.
براساس نتیجهی نظرسنجیای، ۴۴ درصد از شهروندان کانادا معتقدند که عضویت در اتحادیه اروپا میتواند بهرهور باشد، در حالی که ۳۴ درصد با این ایده اختلاف دارند.
مabay تخلفوضهی اتحادیه اروپا به نتیجهی این نظرسنجی خوشحال بود، اما به طور خودکار مشخص کرد که طبق قوانین اتحادیه، تنها کشورهای اروپایی میتوانند عضو این گروه شوند.
برگه اتحادیه اروپا و کانادا دارای روابط اقتصادی قوی هستند و بر روی ارزشهای مشترکی مانند دموکراسی همخوانی دارند. بر اساس ماده ۴۹ معاهده اتحادیه اروپا، “هر کشور اروپایی” میتواند درخواست عضویت خود را ارائه دهد.
ژیزل بوس، استاد دانشگاه ماستریخت، معتقد است که تعریف دقیقی از کشور اروپایی وجود ندارد و در گذشته، کشورهایی وجود داشتهاند که محدود به قاره اروپا نبودهاند. او کانادا را به دلیل نظامهای رفاهی، سیاسی و حقوقی مشابه آن با کشورهای اروپایی، “یک نوع اروپا در خارج از اروپا” میداند.
فرانک شیملفنینگ، استاد دانشگاه زوریخ، نیز معتقد است که کانادا شرایط ضروری برای عضویت در اتحادیه اروپا را دارد و از نظر او، بسیاری از کشورهای نامزد عضویت در اتحادیه اروپا از کانادا فاقد ویژگیهای لازم هستند.
هر چه به این جهت به دور و بط برده شود، نهایتا کمیسیون اروپا و اعضای اتحادیه بر تصمیم نهایی در مورد عضویت کانادا حکم خواهند راند.
درخواست مشابهی که مراکش در سال ۱۹۸۷ داده بود از آنجا که کشور اروپایی نبوده، رد شد. با این حال، ایان باند، معاون مدیر مرکز اصلاحات اروپایی، اظهار داشت که اثبات اعتبار کانادا به عنوان یک کشور اروپایی “بسیار دشوار” خواهد بود و کانادا ممکن است حتی از عضویت در اتحادیه اروپا بهرهمند نشود. باند توجه کرد که مجبوریهای اقتصادی مانند اعمال تعرفههای اتحادیه اروپا در مرز با آمریکا میتواند تأثیرات منفی ایجاد کند و این تصمیم “خرابکننده” باشد.
ایان باند بیان کرد که به جای عضویت، بهبود توافق تجاری موجود کانادا با اتحادیه اروپا میتواند مزایای بیشتری به آن برساند. نخستوزیر جدید کانادا، مارک کارنی، در این مورد گفت که کانادا “اروپاییترین کشور غیر اروپایی” است.