رهامی: مردم باید در جریان مذاکرات ایران و آمریکا باشند

دیدارنیوز: فعال سیاسی اصلاح‌گرا محسن رهامی در مصاحبه‌ای با ایسنا گفت: «باید مردم کشور در جریان مذاکرات ایران و آمریکا قرار گرفته و افکار عمومی جهان نیز با این حقیقت آشنا شوند که ایران آماده گفت‌و‌گو است و ترامپ بود که از توافق خارج شد. اگر جامعه‌ی جهانی این حقیقت را متوجه شود، هزینه لغو توافق احتمالی بعدی برای آمریکا بالا خواهد رفت.»

رهامی افزود: «تاکنون مسئولان نظامی از روند مذاکرات رضایت داشته‌اند. بر اساس توضیحات تیم مذاکره‌کننده، مذاکرات تاکنون سازنده، منطقی و پیش‌برده است. با این حال، به خاطر سابقه تنش‌برانگیز بین ایران و آمریکا، از جمله نقش آفرینی آمریکا در کودتای ۲۸ مرداد و اشغال سفارت آمریکا در تهران در سال ۵۸، یک شلاب یخی ۷۰ ساله ایجاد شده که با چند جلسه گفت‌و‌گو نمی‌توان آن را از بین برد. با این حال، روند مذاکرات خوب است.»

وی بیان کرد: «فضای مثبت مذاکرات تأثیر مثبت خود را بر قیمت ارز و طلا و نوسان‌های بورس گذاشته است. اقشار مختلف جامعه نیز از این روند رضایت می‌برند و نگرانی‌های بازار از آغاز یک جنگ کاهش یافته است. تنها گروه‌های تندرو، منافقین و برخی سلسله‌السلطه‌ها مخالف این مذاکرات هستند. کشورهای دوست ایران و کشورهای صلح‌طلب نیز از فرآیند ضبط خطاهای مذاکرات قانع هستند. حتی عربستان که در سال‌های گذشته با ایران تنش داشته، از مذاکرات حمایت کرده است. حضور وزیر دفاع عربستان در تهران نیز به حمایت این کشور از مذاکرات اشاره می‌کند؛ هیچ دولتی به جز اسرائیل مذاکرات را مخالفت نکرده است.»

رهامی ادامه داد: «به نظر می‌رسد آمریکا برای حل اختلافات خود با ایران از طریق گفت‌و‌گو پیش می‌رود. آمریکا قصد دارد خاورمیانه را امن کند تا بتواند با معضلات بزرگ‌تر خود با چین سروکار داشته باشد. ایران نقش مهمی در معادلات رابطه‌ی آمریکا و چین دارد؛ بنابراین ایران به بیان غیررسمی سهام‌دار طلایی در روابط آمریکا و چین است. این کشور در مذاکرات حداقل خواهان امن کردن از نیمونگاری هسته‌ای ایران است. ایران نیز هدفی از تولید اسلای هسته‌ای ندارد؛ بنابراین مجموعه این عوامل، یک توافق مungkin می‌سازد.»

وی تاکید کرد: «باید از تجریبات برجام در مذاکرات جدید استفاده کنیم. برای اینکه مشکلات برجام تکرار نشود، باید تلاش کنیم متن توافق را به کنگره آمریکا برده و به قانون تبدیل کنیم تا دیگر به راحتی توسط رئیس‌جمهور لغو نشود. در عین حال، با کشورهای دیگر مانند چین و روسیه نیز گفت‌و‌گو داشته باشیم تا حمایت آنها را کسب کنیم. در داخل کشور نیز باید از تحریک‌ها مانع شویم تا گروه‌های تندرو بازی را بر هم نزده باشند. همچنین می‌توانیم شرکت‌های آمریکایی را در مزایای تجاری و اقتصادی پس از توافق و در زمینه‌هایی مانند نفت و انرژی شریک کنیم.»

رهامی پایانی گفت: «مردم کشور باید در جریان مذاکرات و توافق‌ها قرار گرفته و افکار عمومی جهان از آمادگی ایران برای گفت‌و‌گو آگاه شوند. اگر این حقیقت متوجه شود، هزینه برهم زدن توافق برای آمریکا بالا خواهد رفت.»

در نهایت، این فعال سیاسی اهمیت ایجاد اتفاق نظر در کشور برای حمایت از مذاکرات را تاکید کرد: «مذاکرات باید بر اساس اتفاق نظر ملی انجام شوند. همه جریان‌های سیاسی باید منافع ملی را در اولویت قرار دهند. رئیس‌جمهور توانسته اعتماد سایر قوا، نهادها و نیروهای مسلح را برای مذاکرات جلب کند. در ادامه مذاکرات نیز باید همه از دولت حمایت کنند و از اقداماتی که می‌توانند توافق را برهم کنند، پیشگیری شود.»

توسط jahankhabari.ir