روایت رسانه‌ای آمریکایی از رویکرد پیچیده‌ی کاخ سفید در قبال ایران

رویداد۲۴| مقام‌های آمریکایی معتقدند که موضع دولت دونالد ترامپ درباره برنامه هسته‌ای ایران نامبهم است و این وضعیت باعث پیش آمدن بحث‌های داخلی جدی در دولت آمریکا شده است.

ایران و آمریکا، که تا کنون سه دور مذاکره غیرمستقیم تحت میانجی‌گری عمان برگزار کرده‌اند، قرار است دور چهارم این مذاکرات را که اکنون به مرحله بحث‌های کارشناسی رسیده، در ۱۱ مه (۲۱ اردیبهشت) در مسقط آغاز کنند.

ترامپ اخیراً در مصاحبه‌ای با شبکه ان‌بی‌اس اعلام کرد که هدف او از گفت‌وگو با ایران، برچیدن کامل برنامه هسته‌ای این کشور است.

به رغم این، مقام‌های آمریکایی در طول این مذاکرات نظرات متناقضی درباره محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران ابراز کرده‌اند.

ایران همیشه تأکید کرده است که سلاح هسته‌ای در دکترین نظامی و سیاسی این کشور جایگاهی ندارد و اگر هدف آمریکا فقط راستی‌آزمایی صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران باشد، می‌توان به توافق رسید.

کاخ سفید به دنبال موضع دائمی

روزنامه وال استریت ژورنال در گزارشی نوشت که ترامپ اعلام کرده است مذاکرات با ایران به خوبی پیش می‌رود. استیو ویتکاف، مذاکره‌کننده آمریکایی، سه دور مذاکره غیرمستقیم با هم‌کاران ایرانی برگزار کرده و قرار است دور چهارم این مذاکرات را در عمان برگزار کند.

برحسب این گزارش، ویتکاف پیشنهاد کرده است که اگر ایران به منحل کردن برنامه هسته‌ای خود و خرید اورانیوم غنی‌شده برای تامین انرژی صلح‌آمیز از آمریکا رضایت دهد، تحریم‌ها را لغو و از گزینه نظامی علیه ایران صرف‌نظر خواهد کرد. ایران تاکنون مصمم به حفظ سانتریفیوژهای خود بوده و هیچ قصدی برای منحل کردن برنامه هسته‌ای خود نشان نداده است. از سوی دیگر، آمریکا هنوز موضع مشخصی درباره نحوه منحل کردن برنامه هسته‌ای ایران ا godefin نداشته است.

سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، اخیراً در پاسخ به سوالی در ارتباط با مواضع متناقض آمریکایی‌ها، گفت: “ما موضع ثابتی داریم، مبانی خود را داریم و تغییرناپذیر هستیم. ما بر اساس مسیر و اصولی حرکت می‌کنیم اما از طرف مقابل پیام‌های برخلاف می‌گیریم.”

عراقچی ادامه داد: “این یکی از مشکلات ما است. برخی فکر می‌کنند این به خاطر جدید بودن دولت آمریکا و عدم استقرار کامل آنها است، و برخی دیگر آن را به حساب حیله‌های مذاکراتی می‌بینند.”

تصمیم‌گیری‌های ترامپ

وال استریت ژورنال در گزارش خود نوشت که اگرچه ترامپ در مصاحبه‌ای با ان‌بی‌اس اعلام کرده بود که هدف او منحل کردن کامل برنامه هسته‌ای ایران است، اما چهارشنبه گذشته در جمع خبرنگاران اعلام کرد: “ما هنوز تصمیم‌گیری نکرده‌ایم.” مقام‌های دولت ترامپ به تندروی نقد حزب جمهوریخواه‌ها در این موضوع ناراحت شده‌اند.

روزنامه ادامه داد: “ترامپ که تهدید کرده اگر ایران از پذیرش محدودیت‌های جدی بر برنامه هسته‌ای خود خودداری کند، گزینه نظامی را به کار بگیرد، هنوز نتوانسته است متحدان آمریکا را در این مسیر جلب کند.”

ژان نوئل بارو، وزیر امور خارجه فرانسه، در مصاحبه‌ای خود گفت: “پاریس و سایر پایتخت‌های اروپایی بر این باورند که برای رسیدگی به برنامه هسته‌ای ایران به اقدامات سختگیرانه‌تری از توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ نیاز است، اما هیچ‌گاه از استفاده از گزینه نظامی حمایت نخواهند کرد.”

او اضافه کرد: “ما بر این باوریم که چاره‌ای جز راهکار دیپلماتیک برای حل این مشکل وجود ندارد.”

موضع ایران

مقام‌های آمریکایی به‌ویژه پس از دور سوم مذاکرات اعلام کردند که ایران به عنوان تنها کشور فاقد سلاح هسته‌ای که عضو پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی است، حق غنی‌سازی را ندارد و اگر خواست از انرژی هسته‌ای استفاده کند، می‌تواند سوخت خود را از کشور ثالث وارد کند.

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در نشست خبری هفتگی خود اعلام کرد: “جواب بسیار آشکار است و نباید پیچیده کرد. ما در عمل، حق خود را می‌آagens. بر اساس ماده ۴ پیمان عدم اشاعه سلاح‌های هسته‌ای، کشورهای عضو حق دارند تا چرخه سوخت و غنی‌سازی را داشته باشند.”

او تأکید کرد: “برنامه هسته‌ای ایران به طور کامل تحت نظر بازرسان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است. آن‌ها به صورت روزانه در حال رصد هستند و هیچ انحرافی از ماهیت صلح‌آمیز مشاهده نشده است. ما عزیم به نگه‌داری کردن برنامه هسته‌ای خود صلح‌آمیز هستیم و هیچ برنامه‌ای برای عدول از این موضع اصولی نداریم. بنابراین، فکر می‌کنم هیچ‌چیز روشن‌تر از این نمی‌تواند باشد.”

توسط jahankhabari.ir