**به گزارش گروه سیاسی دفاع‌پرس، حضرت امام خمینی (ره) در تاریخ 20 اردیبهشت 1359 ایشان آیت‌الله سید علی خامنه‌ای را به عنوان نماینده خود در شورای عالی دفاع منصوب کردند. آیت‌الله خامنه‌ای علاوه بر نقش نماینده و مشاور ایشان، به طور فعال در مذاکرات و تصمیم‌گیری‌های شورا شرکت می‌کرد و معمولاً پس از جلسات، به عنوان سخنگوی شورا، تصمیمات اخیر شورا را در مصاحبه‌های رسانه‌ای به مردم اطلاع می‌داد.**

به مناسبت سالگرد این وقایع، بخش دفاع مقدس پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر حفظ و نشر آثار امام خامنه‌ای، با انتشار فیلم یکی از مصاحبه‌های رسانه‌ای ایشان پس از جلسات شورای عالی دفاع، به بررسی تاریخ شورای عالی دفاع و اقدامات امام خامنه‌ای در این شورا در دوران جنگ مقدس پرداخته است.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی و به دلیل تهدیدات داخلی و خارجی، در 18 فروردین 1358، وزارت دفاع پیشنهاد کرد تا شورایی به نام شورای عالی دفاع ملی تشکیل شود. هیئت وزیران دولت موقت جمهوری اسلامی ایران در 22 اردیبهشت 1358 این پیشنهاد را تصویب کرد. وظایف این شورا شامل بررسی سازمان‌دهی ارتش، تحلیل اطلاعات امنیتی، مسائل مالی و اداری ارتش، و تهیه فرامین ارتش بود.

پس از تصویب قانون اساسی توسط مجلس خبرگان قانون اساسی در سال 1358، این شورا زیر نظر رهبری قرار گرفت. وظایف و ترکیب اعضای آن تغییر کرد و بر اساس قانون اساسی، شامل رئیس‌جمهور، نخست‌وزیر، وزیر دفاع، رئیس ستاد مشترک ارتش، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، و دو مشاور تعیین شد.

حضور آیت‌الله سید علی خامنه‌ای و آقای مصطفی چمران به عنوان نمایندگان امام خمینی (ره) در شورای عالی دفاع، در 20 اردیبهشت 1359 اعلام شد. طبق حکم امام خمینی (ره)، آیت‌الله خامنه‌ای وظایف مشاوری به عهده‌داری داشت و هر هفته به ایشان گزارش ارسال می‌کرد.

رویه تشکیل شورای عالی دفاع با حضور بنی‌صدر به عنوان رئیس‌شورا، در ابتدا با مشکلاتی روبرو شد و تا ماه‌ها نیز جلسات آن قدیمی نبود. با آغاز جنگ، حضرت امام خمینی (ره) در 20 مهر 1359، وظایفی خاص‌تر را به شورای عالی دفاع محول کرد. این وظایف شامل هماهنگی و نظارت بر تمام قوای مسلح، تصمیم‌گیری در مسائل تبلیغاتی و سیاست خارجی، و جلب متخلفین و تحویل آن‌ها به دادگاه‌های انقلاب بود.

اولین جلسه شورای عالی دفاع پس از صدور این فرمان در 21 مهر 1359 تشکیل شد. ترکیب اعضای شورا در آن زمان شامل رئیس‌جمهور، نخست‌وزیر، وزیر دفاع، رئیس ستاد مشترک ارتش، فرمانده سپاه پاسداران، و نمایندگان مجلس بود. پس از برکناری بنی‌สร و انتخاب امام خامنه‌ای به ریاست‌جمهوری، وظایف و ترکیب اعضای شورا تغییر کرد و ایشان به عنوان رئیس شورای عالی دفاع منصوب شدند.

شورای عالی دفاع در دوران دفاع مقدس نقش مهمی در تعیین سیاست‌های دفاعی و هدایت طرح‌های عملیاتی ایفا کرد. از مهم‌ترین عملیات‌های موفقی که با هدایت این شورا اجرا شد، عملیات‌های شکستن حصر آبادان، طریق‌القدس، فتح‌المبین، و بیت‌المقدس بود که منجر به خروج نیروهای عراقی از خاک ایران شد.

پس از پایان جنگ تحمیلی، شورای عالی دفاع به وظایف قانونی خود ادامه داد و پس از بازنگری در قانون اساسی در سال 1368، عنوان آن به “شورای عالی امنیت ملی” تغییر یافت.

**انتهای پیام/955**

توسط jahankhabari.ir